Donald Cerrone: Τεχνική και Τακτική Ανάλυση

Ο Donald Cerrone είναι ένας από τους πιο δημοφιλής μαχητές στο UFC και αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο θεαματικό του στυλ.  Δεν υπάρχουν πολλοί που αν δεν τον ήξεραν θα πίστευαν πως είναι επαγγελματίας αθλητής όταν τον έβλεπαν να περιφέρεται σε κάποιο event του UFC, φορώντας καουμπόικο καπέλο και δερμάτινες μπότες ενώ καταναλώνει ανομολόγητες ποσότητες Budweiser και μασάει καπνό μανιωδώς.

Πολλοί επίσης δεν θα πίστευαν πως υπάρχει επαγγελματίας αθλητής που ακόμα και την βδομάδα πριν τον αγώνα επιδίδεται σε extreme sports κατά τα οποία είναι αρκετά πιθανό να τραυματιστεί ,όπως τότε που κάνοντας μότοκρος χτύπησε άσχημα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκαστούν να αφαιρέσουν το μισό του στομάχι(;!).

Ας δούμε όμως μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές τεχνικές του δημοφιλέστατου “Cowboy”.

Όπως αναφέρθηκε, ο Cerrone έχει καταβολές από το Muay Thai και αυτό συνεπάγεται πως κλωτσάει συχνά και δυνατά. Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι πως έχει φτάσει την τεχνική των λακτισμάτων του σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και έτσι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για διαφορετικούς σκοπούς και πολύ αποτελεσματικά.

Μια από τις τεχνικές του είναι το mid-round kick με το μπροστινό πόδι ενώ ο αντίπαλος επιτίθεται. Η κλωτσιά αυτή είναι γρήγορη και μπορεί να διακόψει την ορμή του αντιπάλου ειδικά αν τον βρεί καλά στα πλευρά και τον αναγκάσει να χάσει τον ρυθμό της αναπνοής του. Στο παρακάτω gif τον βλέπουμε να αντιδρά άμεσα με το αριστερό του πόδι σταματώντας απότομα την είσοδο του Alvarez.

Στην συνέχεια τον βλέπουμε να κάνει την ίδια κλωτσιά αλλά με μια παραλλαγή. Αυτήν την φορά πατάει πρώτα το δεξί του πόδι εκεί που βρισκόταν το αριστερό και έτσι μετακινείται διαγώνια αριστερά πριν χτυπήσει με το μπροστινό του πόδι, όχι μόνο επειδή η κλωτσιά με βήμα είναι δυνατότερη αλλά και εξαιτίας της αλλαγής γωνίας που μπορεί να προσφέρει. Δείτε πως ενώ βλέπει τον αντίπαλό του να κινείται αριστερόστροφα αυτός κινείται από την αντίθετη και βγαίνει από την ευθεία που κινδυνεύει να δεχτεί χτύπημα.

Ο Donald είναι ένας από τους ελάχιστους ΜΜΑer που έχουν την τεχνική να εφαρμόζουν τα low kicks στο κλουβί. Για τους περισσότερους η κλωτσιά στα πόδια είναι ένα περιστασιακό χτύπημα που χρησιμοποιούν συνήθως άγαρμπα και χωρίς δύναμη. Ο λόγος είναι πως υπάρχει πάντα ο φόβος ο αντίπαλος να πιάσει το πόδι και να πάρει το takedown. Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις του παραπάνω είναι ο αγώνας Velasquez-Silva, όπου ο πρώτος μετά από ένα χαλαρό low του δεύτερου πήρε το takedown και προχώρησε στο πιο αιματηρό ground and pound στην ιστορία του UFC. O Donald όμως δίνει καταστροφικά και συνεχόμενα low που πονάνε τους αντιπάλους του και τους χαλάνε την ισορροπία.

Δείτε παρακάτω πόσο ταράζουν τον αντίπαλό του τα λακτίσματά του.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως ο Donald έχει πολύ δυνατό έδαφος και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν φοβάται τόσο να δεχτεί takedown μετά από λακτίσματα. Αρκετά συχνά πηγαίνει για omoplata και στην συνέχεια συνεχίζει το παιχνίδι του από εκεί.

Xρησιμοποιεί το rear-naked choke όταν έχει πονέσει ή ζαλίσει τον αντίπαλό του για να τελειώσει τον αγώνα σχεδόν ενστικτωδώς και χωρίς να δίνει κανένα περιθώριο αντίδρασης. Δείτε πόσο όμορφα, μετά από το αριστερό jab που ζαλίζει τονBarbosa , παίρνει την πλάτη του και χωρίς να του αφήσει καθόλου χώρο και χρόνο περνάει τον πνιγμό.

Παρακάτω τον βλέπουμε σε triangle choke το οποίο αποτελεί μια από τις αγαπημένες του τεχνικές. Δείτε πως αφού έχει περάσει τον πνιγμό πιάνει με το αριστερό του χέρι το δεξί πόδι του αντιπάλου του και αναποδογυρίζοντάς τον, περνάει από πάνω του για να τον τελειώσει.

Ένα ακόμα όπλο του στην ανακοπή επιθέσεων είναι τα εξαιρετικά του γόνατα. Ο Cerrone έχει αναπτύξει σε εξαιρετικό βαθμό την τεχνική του και στέλνει τα γόνατά του με δύναμη και ευστοχία πάνω στους αντιπάλους του οι οποίοι σταματούν την πορεία τους λες και έχουν πέσει σε τοίχο.

Εκτός από το εξαιρετικό timing που έχει στα γόνατα, ο Cowboy βγάζει τον γοφό του προς τα έξω ενώ δίνει το χτύπημα κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερο ύψος και διάτρηση, κάτι που εφαρμόζουν χαρακτηριστικά οι Thai-Boxer στην συγκεκριμένη τεχνική.

Προχωράμε στα φημισμένα head kick που έχουν προσφέρει στον Donald ουκ ολίγες φορές το bonus για το Knockout ofthe Night. Εκτός από την φονική ακρίβεια με την οποία στέλνει το καλάμι του κατευθείαν στο κεφάλι του αντιπάλου του αξίζει να σημειώσουμε το στήσιμο που κάνει στην συγκεκριμένη τεχνική. Δείτε πως εκτείνει το δεξί του χέρι σαν να δίνει δεξί ίσιο και έτσι τραβάει την προσοχή του αντιπάλου του και κρύβει το δεξί του πόδι.

Παρακάτω επαναλαμβάνει την ίδια τεχνική ενάντια στον σκληροτράχηλο Jim Miller.

Το αριστερό του high-kick είναι το ίδιο καταστροφικό με το δεξί και έχει και αυτό μερίδιο στα knockout bonus που έχει κερδίσει. Δείτε στο παρακάτω gif τον έξυπνο τρόπο που κρύβει την κλωτσιά μέχρι την τελευταία στιγμή. Το πόδι του σηκώνεται κλειστό σαν να επιχειρεί να χτυπήσει με το γόνατό του και όταν ο γοφός του εκταθεί πλήρως προς τα έξω, ανοίγει το πόδι του και βρίσκει τον Dennis Siver ακριβώς εκεί που πρέπει.

Παρακάτω με εξαιρετικό αριστερό switch-kick εκτελεί αστραπιαία τον Melvin Guillard. Και πάλι κρύβει το χτύπημα καθώς εκτείνει το χέρι του μπροστά από τον αντίπαλο και του αποσπά την προσοχή.

Πολύ χρήσιμα έχουν αποδειχθεί για το παιχνίδι του τα καρφωτά front kick. Σηκώνοντας μονοκόμματα ολόκληρο το πόδι του, χτυπάει τον αντίπαλό του χώνοντας τα δάκτυλά του και το μπροστά μέρος του ποδιού του χαμηλά στην κοιλιά του. Εξαιρετική τεχνική που κρατάει τον αντίπαλο σε απόσταση, τον πονάει και του κόβει την ανάσα.

Αυθεντία στην συγκεκριμένη τεχνική ήταν ο μεγάλος Semmy Schilt, του οποίου τα front kick έχουν λυγίσει μέχρι και τον θρυλικό Badr Hari.

Όπως καταλαβαίνουμε ο Cerrone κάνει εξαιρετική χρήση των λακτισμάτων του και μπορεί να βγάλει Κ.Ο. οποιονδήποτε στην κατηγορία του αν τον χτυπήσει εκεί που θέλει. Τι γίνεται όμως με τα χέρια του;

Για πολύ καιρό η πυγμαχία ήταν το αδύναμο σημείο του. Ένας λόγος ήταν πως έβαζε όλη του την δύναμη σε κάθε χτύπημα με τα χέρια και έτσι είτε δεν είχε καλή ισορροπία, είτε δεν είχε γρήγορη επαναφορά με αποτέλεσμα να δέχεται αρκετά χτυπήματα. Αυτό το είδος μονοκόμματων συνδυασμών είναι χαρακτηριστικό αρκετών thai-boxer, οι οποίοι συγκεντρώνονται περισσότερο στο δυνατό λάκτισμα στο τέλος και όχι στον πυγμαχικό συνδυασμό.

O Cerrone προτιμούσε να πυγμαχεί από κοντά σε στυλ brawler, δίνοντας ένα χτύπημα και τρώγοντας ένα άλλο, χωρίς να έχει καλή κοντινή τεχνική και χωρίς οποιαδήποτε κίνηση στο κεφάλι. Αρκετές φορές υπερίσχυε, ειδικά όταν ο αντίπαλος είχε το ίδιο πυγμαχικό στύλ.

Όταν όμως αντιμετώπιζε αντιπάλους με μετρημένα χτυπήματα και καλή κίνηση όπως ο ο Nate Diaz έχανε κατά κράτος. Στον αγώνα μεταξύ τους ειδικά έδειχνε παντελώς ανήμπορος να απαντήσει στα συνεχόμενα χτυπήματα του Nate, ενώ επέμενε συνεχώς να έρχεται κοντά και να πυγμαχεί σε κοντινή απόσταση.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και είναι έχει τις βάσεις του από το Muay thai, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο clinch και συχνά δέχεται αρκετά περιττά χτυπήματα, πράγμα που τον καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο στο κοντινό παιχνίδι. Δείτε παρακάτω πως δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμα και τον κοντύτερο Eddie Alvarez.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο δείχνει να εγκαταλείπει σιγά σιγά τις παλιές του συνήθειες και να χρησιμοποιεί πιο συνετά τα χέρια του, τελειώνοντας τους συνδυασμούς του άψογα με τα δυνατά του λακτίσματα.

Παρακάτω, ο συνδυασμός-έργο τέχνης απέναντι στο Rick Story. Δείτε τον άψογο τρόπο που χτυπάει αλλάζοντας κάθε φορά το ύψος του. Χωρίς να βάλει όλο του το βάρος σε κανένα χτύπημα, ξεκινάει με αριστερό ίσιο στο κεφάλι, στην συνέχεια χαμηλώνει και δίνει δεξί ίσιο στο στομάχι και αμέσως επανέρχεται στην αρχική θέση εξαπολύοντας ένα αριστερό κατευθείαν κάτω από το αυτί του Story, το οποίο τον κάνει να σκύψει και να έρθει σε τέλεια θέση για να δεχτεί το δεξί roundhouse kick στο κεφάλι.

Το μεγαλύτερό του πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι η έλλειψη συνέπειας που αρκετές φορές επιδεικνύει, ιδιαίτερα σε σημαντικούς αγώνες.  Ο Dana White το έχει πει καλύτερα: «Ο Cerrone μπορεί σε έναν αγώνα να μοιάζει σαν καταστροφέας και στον επόμενο να χάσει με Κ.Ο. στον πρώτο γύρο από χτύπημα στο σώμα».