Μεγάλοι Αγώνες: Anthony Joshua vs. Wladimir Klitschko

Στις 29 Απριλίου του 2017 o πρωταθλητής Anthony Joshua συνάντησε τον Wladimir Klitchko σε έναν αγώνα που θα έκρινε τον heavyweight πρωταθλητή των WBA, IBF και IBO. Το πεδίο της μάχης θα ήταν το Wembley Stadium και τα εισιτήρια για τις 90.000 θέσεις που διαθέτει το στάδιο είχαν εξαντληθεί αρκετές μέρες πριν τον αγώνα. Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους πυγμαχικούς αγώνες της τελευταίας δεκαετίας.

Ο Τέως Βασιλιάς

Ο Wladimir Klitschko υπήρξε ο κραταιός πρωταθλητής των βαρέων βαρών για περίπου 10 χρόνια. Ο Ουκρανός πυγμάχος, ξεκίνησε την καριέρα του αγωνιζόμενος στις ίδιες κάρτες με τον μεγαλύτερο αδερφό του Vitali, χτίζοντας αργά και σταθερά ένα στέρεο ρεκόρ με 24 συνεχόμενες νίκες και 22 νοκάουτ.

Στις 22 Απριλίου του 2006 νίκησε τον Chris Byrd για τους τίτλους της IBF και IBO και διατήρησε την κυριαρχία του με όπλα το κοφτερό jab του, τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο “έκοβε” το ρίνγκ, το στιβαρό clinch του και τα άρτια σχεδιασμένα gameplan του.

Η “βασιλεία” του κόπηκε απότομα όταν ο Tyson Fury έδωσε ένα ρεσιτάλ πυγμαχίας στον μεταξύ τους αγώνα, αποσιωπώντας όλα του τα όπλα καθώς επικρατούσε ολοκληρωτικά σε όλους σχεδόν τους γύρους.

Ο Wladimir ανασυντάχθηκε και μετά από αποχή περίπου δύο ετών επανήλθε για να διεκδικήσει και πάλι τα ηνία της κατηγορίας ενάντια στο νέο νο.1, Anthony Joshua, εν τη απουσία του προβληματικού Fury.

Το Νεαρό Λιοντάρι

O Anthony Joshua έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2013 ενάντια στον Emanuele Leo, τον οποίο τελείωσε μέσα σε 2 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα.

Έκτοτε, ο Άγγλος πυγμάχος με την εντυπωσιακή σωματική διάπλαση (1.98 εκ., 113 κιλά) διέλυσε οποιονδήποτε βρέθηκε στον δρόμο του για την κορυφή, τελειώνοντας όλους του τους αγώνες με βαριά νοκάουτ και ΤΚΟ.

Χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να κερδίσει τον τίτλο της WBC και ένα ακόμα για να κατακτήσει τον αντίστοιχο τίτλο της IBF.

Παρά τα εξαιρετικά δείγματα δουλειάς που είχε εμφανίσει μέχρι την στιγμή του αγώνα, δεν είχε ακόμα αποδείξει πως μπορεί να σταθεί ενάντια σε έναν heavyweight του επιπέδου του, ενώ οι οπαδοί και οι δημοσιογράφοι του χώρου ζητούσαν να τον δουν ενάντια σε έναν πυγμάχο που θα του παρουσίαζε την πρώτη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Ο Αγώνας

Ο Klitschko ξεκινάει την μάχη προσεκτικά και μεθοδικά δείχνοντας εξ’αρχής το gameplan που έχει ετοιμάσει. Για να μπορέσει να καταφέρει οτιδήποτε ενάντια στον νεαρό καταστροφέα θα έπρεπε να επιβάλει τον ρυθμό και, κυρίως, την απόσταση στην οποία θα παιζόταν το παιχνίδι. Ο δεινός σκακιστής Klitscko ξεκινάει να τεντώνει το αριστερό του χέρι μπροστά από το πρόσωπο του Joshua σε μια προσπάθεια να ελέγξει την απόσταση, να εμποδίσει την ορατότητα του αντιπάλου του και στην συνέχεια να χτυπήσει με το κοφτερό του jab.

O Κlitscko έχει ένα από τα καλύτερα clinch στην heavyweight κατηγορία και αρκετές φορές είχε επικριθεί στο παρελθόν εξαιτίας της τάσης του να το χρησιμοποιεί υπέρ του δέοντος για να σταματάει την δράση όταν ο αντίπαλός του τον πλησιάζει ή όταν αυτός πλησιάζει στον αντίπαλο μετά το μακρινό του jab. Η χρήση του clinch σε αυτόν τον αγώνα ήταν επιτακτική ανάγκη καθώς ο Josua διακρίνεται για τα κοντινά του κροσέ.

Το σχέδιο του Klitcko φαίνεται να λειτουργεί στην εντέλεια καθώς σκοράρει με το αριστερό του χέρι και στην συνέχεια οπισθοχωρεί άμεσα πριν ο αντίπαλος προλάβει να απαντήσει. Ο Joshua αδυνατεί να βρει την απόσταση που πρέπει να κινηθεί καθ’όλη την διάρκεια του πρώτου γύρου και αναλώνεται στο να βρίσκει αέρα με τα βαριά του κροσέ.

Το Δεξί Χέρι

Ο Κlitscho ξεκινάει τον δεύτερο γύρο συνεχίζοντας να παρατάσσει το αριστερό του χέρι μπροστά στο πρόσωπο του αντιπάλου του. Έχοντας πλέον θεσπίσει την απόσταση, είναι καιρός να απελευθερώσει το βαρύ του ίσιο για να μπορέσει να προκαλέσει ζημιά. Κρατώντας το χέρι του προτεταμένο , προκαλεί τον Joshua να χρησιμοποιήσει και αυτός το αριστερό του χέρι για να το σπρώξει μακριά από το οπτικό του πεδίο, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα κενό στην άμυνά του. Ο Klitscko πιάνει το χέρι του Άγγλου, το κατεβάζει ελαφρώς και περνάει το δεξί του χέρι στο κεφάλι του αντιπάλου του.

Ο δεινός σκακιστής Klitschko καταλαβαίνει πως αργά η γρήγορα ο Joshua θα προσπαθήσει να έρθει κοντά, εκεί που το αριστερό χέρι θα σταματήσει να τον ταλαιπωρεί. Ο Wladimir τον περιμένει να κάνει την λάθος κίνηση, έτοιμος να περάσει το δεξί ίσιο σαν counter και να σταματήσει την πορεία του.

Αντεπίθεση

Ο Joshua ξεκινάει τον τρίτο γύρο ξέροντας πως πρέπει να αλλάξει την ροή του παιχνιδιού. Πλησιάζει τον Klitschko “φορτώνοντας” το αριστερό κροσέ με άλμα και προσπαθεί να προκαλέσει ζημιά με κοντινά χτυπήματα. Ο Klitscko ξέρει πως πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει τις εκρήξεις του αντιπάλου του και οπισθοχωρεί αλλάζοντας γωνία και κρατώντας τα χέρια του συνεχώς ψηλά.

Ο Joshua στην συνέχεια προσπαθεί να βρει τον τρόπο να περάσει από το προτεταμένο χέρι του Klitscko. Ξεκινάει με ένα “ψεύτικο” αριστερό κροσέ και στην συνέχεια στέλνει το δεξί του overhand πάνω από το αριστερό του Klitschko αλλά ο Oυκρανός συνεχίζει να ελέγχει τις αποστάσεις και αποφεύγει το βαρύ χτύπημα καθώς σηκώνει τον αριστερό του ώμο και κρύβει το κεφάλι του οπισθοχωρώντας.

Ο Klitschko συνεχίζει την τακτική του σε ολόκληρο τον τέταρτο γύρο και καταφέρνει να περάσει μερικά χτυπήματα με το δεξί χέρι, αφού πρώτα κατεβάσει το αριστερό χέρι του Joshua με τον τρόπο που είδαμε και παραπάνω.

Το Λιοντάρι Δαγκώνει

Ο Joshua ξεκινάει τον δεύτερο γύρο αποφασισμένος να τελειώσει τον αντίπαλό του. Ξέρει πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε κενό χώρο και πως αν επιτεθεί στην αρχή του γύρου ίσως καταφέρει να διακόψει τον ρυθμό του Klitschko. Χρειάζεται μόλις 7 δευτερόλεπτα για να έρθει κοντά στον αντίπαλό του και να περάσει τα βαριά του κροσέ ενδιαμέσου ενός βίαιου μονολόγου, το τέλος του οποίου βρίσκει τον Klitschko στο καναβάτσο.

Ο Klitschko έχει βρεθεί σε αυτήν την θέση στο παρελθόν. Ο Ross Purity τον κέρδισε με ΤΚΟ το 1998, στην πρώτη του ήττα σαν επαγγελματίας. Ο Corrie Sanders τον υπέταξε μέσα σε 2 γύρους και ο Brewster σε 5. Αυτήν την φορά, στα 41 του χρόνια βλέπει ξανά τον διαιτητή να μετράει μέχρι το 8, με 2 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα μέχρι το τέλος του γύρου.  Βαδίζει στην γωνία του χωρίς θυμό ή έκπληξη παρά μόνο με την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει ένα λάθος σε έναν άνθρωπο που έχει συνηθίσει να κάνει τα πάντα τέλεια.

Ο Klitschko σε αυτό το σημείο ξέρει πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει τον Joshua, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του γύρου, είναι να ρισκάρει και να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα του αντιπάλου του με τον ίδιο τρόπο. Χρειάζεται να αντεπιτεθεί για να κρατήσει τον Joshua μακριά, ελπίζοντας πως ο νεαρός δεν θα καταφέρει να περάσει κάποιο χτύπημα. Αρχίζει να στέλνει βαριά αριστερά κροσέ προς τον αντίπαλό του, τα οποία αν και δεν βρίσκουν στόχο, τον κρατάνε απασχολημένο.

Επιστροφή

Ο γύρος τελειώνει και ο Klitschko παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί. Ξεκινάει τον έκτο διατηρώντας το gameplan που τον έφερε μέχρι εδώ και καταφέρνει να επιβάλει ξανά τον ρυθμό του απέναντι στον Joshua, ο οποίος αρχίζει να δείχνει σημάδια κούρασης μετά από το καταστροφικό μπαράζ χτυπημάτων που έδωσε στον προηγούμενο γύρο. Ένα λεπτό αργότερα ο Klitscko χρησιμοποιεί την τεχνική που επαναλάμβανε συνεχώς μέχρι εκείνο το σημείο και με το αριστερό του χέρι διώχνει το αριστερό του Joshua για να δημιουργήσει ένα κενό στην άμυνά του και να περάσει το δεξί. Αυτήν την φορά το βαρύ ίσιο του Klitscko βρίσκει στόχο και στέλνει τον γιγαντόσωμο Joshua στο καναβάτσο.

O Joshua χρειάζεται λίγο χρόνο μέχρι να σηκωθεί στα πόδια του και φαίνεται να παραμένει ζαλισμένος από το βαρύ ίσιο του αντιπάλου του. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος καταφέρνει να τον ρίξει στο έδαφος στην μέχρι τώρα επαγγελματική του καριέρα και η πρώτη φορά που χρειάζεται να κινηθεί αμυντικά για να καταφέρει να τελειώσει τον γύρο. Ο Klitschko παραμένει ψύχραιμος στην γωνία του και ένα νεαρό λιοντάρι καταλαβαίνει πως δεν είναι ο μοναδικός θηρευτής στην ζούγκλα.

Ο Joshua προσπαθεί να μείνει κοντά στον αντίπαλό του και να μην του αφήσει τον χώρο να περάσει χτυπήματα. Το καταφέρνει πέφτοντας πάνω στον Klitschko, ροκανίζοντας έτσι το ενάμιση λεπτό μέχρι το καμπανάκι της λήξης του γύρου.

O έβδομος γύρος περνάει με τον Joshua να κινείται μακριά από τον Klitschko σε μια προσπάθεια να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να συνέλθει πλήρως και τον Klitschko να ακολουθεί πιστά το gameplan του χωρίς να παίρνει κάποιο ρίσκο.

Προσαρμογή

Η γωνία του Joshua του δίνει οδηγίες να χρησιμοποιήσει το κροσέ του για να πλησιάσει και ο Άγγλος ξεκινάει να κάνει ακριβώς αυτό από την αρχή του 8ου γύρου. Ξεκινάει από μακρινή απόσταση με ένα αριστερό κροσέ και στην συνέχεια δίνει ακόμα ένα καθώς κινείται προς την αριστερή πλευρά του Klitschko. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να έρθει κοντά στον αντίπαλό του καθώς ουσιαστικά με την κίνησή του παρακάμπτει το προτεταμένο χέρι που τον κρατάει σε απόσταση πλαγιοκοπώντας τον Klitshcko από διαφορετική γωνία.

Ο Joshua ξέρει πλέον πως το δεξί χέρι του αντιπάλου του αποτελεί μέγιστη απειλή και λειτουργεί μεθοδικά για να μπορέσει να το αποφύγει και να περάσει χτυπήματα. Περιμένει τον Klitschko να δώσει το jab του και να τον πλησιάσει και στην συνέχεια, γνωρίζοντας πως το δεξί ίσιο θα ακολουθήσει, το αποφεύγει άψογα και αλλάζει γωνία.

Ο Joshua ξεκινάει να παίρνει τα ηνία του αγώνα και πλέον βρίσκει λύσεις στον γρίφο που μέχρι τώρα παρουσίαζε ο αντίπαλός του. Αναμένει το δεξί ίσιο του Klitschko συνεχώς και όταν ο Ουκρανός εν τέλει το χρησιμοποιεί, ο Joshua το αποφεύγει με ένα slip προς τα αριστερά και απαντάει άμεσα με το δεξί του χέρι.

Το Τέλος

Ο Joshua έχοντας πλέον αποκωδικοποιήσει πλήρως τον αντίπαλό του, παραμένει συνεχώς έτοιμος να αποφύγει το δεξί ίσιο και στην συνέχεια να απαντήσει με counter. Στον 11ο γύρο, ο Klitschko δίνει ένα ακόμα δεξί και κλείνει την απόσταση. Ο Joshua περνάει κάτω από το δεξί ίσιο, έρχεται κοντά και δίνει ένα αριστερό κροσέ το οποίο συνέχεια χρησιμοποιεί για να κατεβάσει το κεφάλι του αντιπάλου του κατευθείαν πάνω στο δεξί του uppercut. O Κlitschko ζαλίζεται εμφανώς και αρχίζει να οπισθοχωρεί.

Ο Joshua καταλαβαίνει πως έχει την δυνατότητα να τελειώσει τον αγώνα άμεσα και επιτίθεται με ένα ακόμα βαρύ συνδυασμό από κοντινά κροσέ ενώ ο Klitschko αδυνατεί να απαντήσει.

Ο Klitcshko θα καταφέρει να σηκωθεί αλλά κινείται με τρεμάμενα πόδια και ο Joshua κλείνει ανενόχλητος την απόσταση καθώς περνάει βίαιους κοντινούς συνδυασμούς. Ο διαιτητής θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στον Klitschko να ανασυνταχθεί μέχρι να σταματήσει τον αγώνα μισό λεπτό πριν την λήξη του 11ου γύρου.

Επίλογος

Αυτός ο αγώνας αποδείχτηκε πως θα ήταν η τελευταία παράσταση του Klitschko καθώς λίγο αργότερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση κλείνοντας την καριέρα του με 69 αγώνες και 64 νίκες. Ο Joshua από την πλευρά του κατάφερε να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν δύσκολο και έμπειρο αντίπαλο και έδειξε πως έχει το μέταλλο του πρωταθλητή, απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στους επικριτές του. Παραμένει πρωταθλητής μέχρι και σήμερα, αναμένοντας την επόμενη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του.