Μεγάλοι Αγώνες: Δημήτρης Ξερικός vs. Αλέξης Ιορδανίδης

Στις 9 Νοεμβρίου του 2014 ο Δημήτρης Ξερικός και ο Αλέξης Ιορδανίδης συναντήθηκαν στο ρίνγκ του “The Battle” 13.  Αυτή είναι η ιστορία ενός από τους πιο σκληρούς αγώνες πυγμαχίας στην ιστορία της διοργάνωσης.

Αλέξης Ιορδανίδης

Ο Ιορδανίδης διακρίθηκε για την πορεία του στο kickboxing και ιδιαίτερα για την συνεχή πίεση που μπορούσε να ασκήσει στους αντιπάλους του. Στηριζόμενος στην δύναμή του και στον όγκο των χτυπημάτων του, ο Ιορδανίδης είχε την δυνατότητα να μετατρέψει κάθε αγώνα του σε βίαιο brawl, ενώ η ανάποδη guard του συνδυαζόταν εξαιρετικά καλά με το βαρύ αριστερό του ίσιο. Θα ήταν ο λιγότερο τεχνικός πυγμάχος σε αυτόν τον αγώνα αλλά οι “τρύπες” στο παιχνίδι του θα γέμιζαν από την επιθετικότητά του και τον αξιοσημείωτα υψηλό ρυθμό που μπορούσε να πιάσει.

Δημήτρης “Rico” Ξερικός

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Ξερικός εξελίχθηκε σε έναν από τους γνωστότερους και δημοφιλέστερους πυγμάχους της χώρας. Ο “Rico” είναι ένας ψηλός, μακρύς μαχητής που μπορεί να χτυπήσει από απόσταση αλλά διατηρεί την συνήθειά του να εμπλέκεται σε δυνατές ανταλλαγές χτυπημάτων, όποτε ο αντίπαλος το επιζητά με την επιθετικότητά του. Ερχόταν σε αυτόν τον αγώνα μετά από καλές εμφανίσεις και βρισκόταν στην έδρα του, έχοντας τον τίτλο του φαβορί.

O Aγώνας

Οι αγώνες μεταξύ δύο μαχητών που έχουν αντίθετες guard συνήθως τείνουν να μετατρέπονται σε μια διαρκή μάχη για το ποιος από τους δύο μαχητές θα καταφέρει να περάσει το μπροστινό του πόδι στην εξωτερική πλευρά του αντίστοιχου ποδιού του αντιπάλου του (front foot dominace). Πατώντας στην εξωτερική πλευρά, ο μαχητής έχει τον χώρο και την γωνία να περάσει το μπροστινό του κροσέ πίσω από την άμυνα του αντιπάλου του και να ευθυγραμμίσει απόλυτα το πίσω του χέρι με το σαγόνι του.

Ο αγώνας ξεκινάει με τον Ιορδανίδη να ενοχλεί τον Ξερικό με “ψεύτικα” jab καθώς κινείται κυκλικά γύρω του. Στην συνέχεια τον βλέπουμε να κάνει ένα μικρό βήμα με το μπροστινό του πόδι στην εξωτερική πλευρά του αντιπάλου του, στέλνοντας το αριστερό του ίσιο στο κεφάλι του Ξερικού ο οποίος μπλοκάρει το χτύπημα.

Η τάση του Ξερικού να εμπλέκεται σε κοντινές ανταλλαγές χτυπημάτων τον ακολουθεί και σε αυτόν τον αγώνα καθώς μετά από ένα δεξί του κροσέ ξεκινάει ένα σύντομο brawl που καταλήγει στο clinch.

Το αριστερό ίσιο

Μετά από το πρώτο, αναγνωριστικό λεπτό, ο Ξερικός αποφασίζει να επιτεθεί. Πλησιάζει τον Ιορδανίδη πατώντας στην εξωτερική πλευρά και βρίσκει στόχο με δυο κροσέ στο σώμα που συνοδεύονται από ένα τελευταίο στο κεφάλι. Ο Ιορδανίδης εκμεταλλεύεται την κοντινή απόσταση στην οποία έχει έρθει ο Ξερικός και απαντάει με το βαρύ αριστερό ίσιο που αναφέραμε παραπάνω. Ο “Rico” ζαλίζεται και παραπατάει ελαφρώς καθώς οπισθοχωρεί προς τα σχοινιά.

Επιβίωση

Ο Ιορδανίδης έχει την ευκαιρία να τελειώσει τον αγώνα σε αυτό το σημείο και κυνηγάει το ΚΟ πιέζοντας προς τα μπροστά με βαριά χτυπήματα. Σε δύο περιπτώσεις πατάει το μπροστινό του πόδι στην εξωτερική πλευρά και περνάει δύο αριστερά ίσια που ταρακουνούν τον Ξερικό και τον τινάζουν προς τα πίσω.

Ο Ιορδανίδης κυνηγάει τον, κλεισμένο στην άμυνά του, Ξερικό ο οποίος πέφτει πάνω του για να τον κλείσει στο clinch και να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί.

Ο Ιορδανίδης είναι αποφασιμένος να τελειώσει τον αγώνα και κολλάει ξανά τον Ξερικό στην γωνία. Χρησιμοποιεί το “ψεύτικο” αριστερό του jab για να εμποδίσει την ορατότητα του αντιπάλου του. Ο Ξερικός ανοίγει την άμυνά του για να τον πιάσει στο clinch και ο Ιορδανίδης πατάει και πάλι στην εξωτερική πλευρά ευθυγραμμίζοντας το αριστερό ίσιο με το σαγόνι του.

Ο “Rico” ξυπνάει

Ο Rico καταφέρνει με κάποιον τρόπο να παραμείνει όρθιος στα χτυπήματα του αντιπάλου του και βρίσκει την ευκαιρία να αντεπιτεθεί καθώς ο Ιορδανίδης ρίχνει τους ρυθμούς του, κουρασμένος από το μπαράζ χτυπημάτων που πέρασε. Ο Ξερικός ξεκινάει την επίθεσή του από την γωνία κινούμενος προς τα μπροστά και πατώντας στην εξωτερική πλευρά του Ιορδανίδη για να πάρει το front foot dominance. Καταφέρνει να περάσει το τελευταίο δεξί ίσιο καθώς ο αντίπαλος του οπισθοχωρεί.

Το νοκντάουν

Ο Ξερικός επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση και συγκεντρώνεται αυτήν την φορά στο μακρύ δεξί του χέρι. Έχοντας το μπροστινό του πόδι στην εξωτερική πλευρά στέλνει το δεξί του στο κεφάλι του Ιορδανίδη ο οποίος οπισθοχωρεί σε πλάγια στάση, αφήνοντας έτσι χώρο στον Ξερικό να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση με το δεξί του ίσιο και να αυξήσει την κρούση του χτυπήματος.

Αντεπίθεση

Με ανεβασμένο ηθικό μετά από το νοκντάουν, ο Ξερικός για πρώτη φορά από την αρχή του γύρου, φαίνεται να παίρνει τα ηνία του αγώνα. Ξεκινάει την επίθεσή του με ένα δεξί ίσιο και στην συνέχεια κινείται με πλάγια βήματα γύρω από τον αντίπαλό του καθώς περνάει χτυπήματα. Κινούμενος με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να βρεθεί σε γωνία στην οποία ο Ιορδανίδης δεν μπορεί να περάσει κανένα χτύπημα και αναγκάζει τον αντίπαλό του να οπισθοχωρήσει για να μπορέσει να ανασυνταχθεί.

Δεύτερος γύρος

Ο Ξερικός αποφεύγει το αριστερό ίσιο του αντιπάλου του και ξεκινάει ένα συνδυασμό με κροσέ στο σώμα, παρόμοιο με εκείνον που είχε επιχειρήσει στην αρχή του αγώνα πριν ζαλιστεί από το αριστερό ίσιο του Ιορδανίδη. Ο Rico πιέζει προς την γωνία και δίνει πολλαπλά uppercut στο στομάχι του αντιπάλου του, διατηρώντας πάντα το front foot dominance. O Ιορδανίδης προσπαθεί, όπως και στον πρώτο γύρο, να απαντήσει με το αριστερό ίσιο αλλά ο Ξερικός αμύνεται στο χτύπημα και ανοίγει την απόσταση.

Ο Ιορδανίδης προσπαθεί και πάλι να ευθυγραμμίσει το αριστερό του ίσιο αλλά ο Ξερικό κινείται προς τα πίσω με side steps και αλλάζει γωνία, ακυρώνοντας έτσι το πλεονέκτημα του front foot dominance.

Προσαρμογή

Ο Ξερικός πλέον έχει καταλάβει πως το “ψεύτικο” jab είναι προάγγελος ενός δυνατού αριστερού ίσιου ή ενός δεξιού κροσέ. Αφήνει τον Ιορδανίδη να εκτείνει το χέρι του μπροστά και στην συνέχεια περιμένει το ίσιο για να το αποφύγει και να επιτεθεί με counter. Παρακάτω τον βλέπουμε να αποφεύγει το ίσιο και στην συνέχεια να χτυπάει αλλάζοντας γωνία και φεύγοντας από την ευθεία του αντιπάλου του.

Παρακάτω, παρόμοια φάση με τον Ξερικό να αποφεύγει το δεξί κροσέ και να απαντάει με το δεξί του ίσιο.

Από τον τρίτο γύρο και έπειτα ο Ξερικός αρχίζει να προσανατολίζεται στο σώμα του αντιπάλου του και να εκμεταλλεύεται το γεγονός πως ο Ιορδανίδης τείνει να οπισθοχωρεί σε πλάγια στάση, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένη την δεξιά του πλευρά. Ο Rico μετατοπίζεται συνεχώς προς την εξωτερική πλευρά και περνάει αριστερά κροσέ στα πλευρά του Ιορδανίδη.

Τα χτυπήματα στο σώμα αδειάζουν τον αέρα από τα πνευμόνια του Ιορδανίδη και ρίχνουν τους ρυθμούς του ενώ ο Ξερικός αρχίζει να χτυπάει σε διαφορετικά ύψη, πιέζοντας προς τα μπροστά και κυνηγώντας πάντα τον κενό χώρο για να περάσει το δεξί του ίσιο.

Ο Ξερικός πατάει και πάλι στην εξωτερική πλευρά και βγαίνει εντελώς εκτός της ευθείας του Ιορδανίδη

Στο τέλος του 4ου γύρου, ο Ξερικός έχει πλέον μαζέψει όσα σημεία χρειάζεται για να κερδίσει τον αγώνα. Ο Ιορδανίδης χρειάζεται το νοκάουτ και επιχειρεί να το πετύχει πιέζοντας σε κοντινή απόσταση καθώς φορτώνει τα βαριά του χτυπήματα. Ο αγώνας τελειώνει όπως του αρμόζει.

Επίλογος

Οι δύο αθλητές αλληλοσυνεχάρηκαν και ο Ξερικός κέρδισε τον αγώνα με ομόφωνη απόφαση. Ο σκληροτράχηλος Ιορδανίδης απέδειξε πως μπορεί να σταθεί ακόμα και σε ένα στυλ που δεν συνηθίζει να αγωνίζεται συχνά ενώ προ διετίας βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Harut Grigorian. Ο Rico θα επιστρέψει στο “The Battle” στις 10 Δεκεμβρίου ενάντια στον Adnan Hadžihajdić, στην επόμενη πρόκληση της καριέρας του.

 

* Τα gifs έχουν παρθεί από το κανάλι του Skaouter.gr.