Μάρκος Νταουκάκης: Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη του MMA στην Ελλάδα”

Ο συνδιοργανωτής του EFL και matchmaker, Μάρκος Νταουκάκης, μιλάει για την οκταετή επέτειο της διοργάνωσης και την κατάσταση του ΜΜΑ στην Ελλάδα του σήμερα.

Prizefighting: Φέτος συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το πρώτο EFL. Πες μας μερικά πράγματα σχετικά με το πώς εσύ και ο Δημήτρης αποφασίσατε να ξεκινήσετε την διοργάνωση και σε τι κατάσταση βρισκόταν το ΜΜΑ στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

Μάρκος Νταουκάκης: 8 χρόνια πέρασαν, λες και ήταν πέρυσι… Έκτοτε τα άλματα που έγιναν στο εγχώριο ΜΜΑ είναι τεράστια. Με το Δημήτρη(Μόχου) μας δένει μια πολυετής οικογενειακή φιλία. Η αγάπη και το ενδιαφέρον που και οι δύο έχουμε για τα μαχητικά αθλήματα μετράει πολλά χρόνια και μας έφερε πιο κοντά, αρχικά με συζητήσεις, αναλύσεις και στη συνέχεια με όνειρα και το όραμα του EFL. Να σε ενημερώσω ότι ο Δημήτρης είχε αγωνιστεί σε τουρνουά ΜΜΑ στην Κρήτη πριν 15 χρόνια σε αυτοσχέδιο κλουβί με ασαφής κανονισμούς και σίγουρα χωρίς κατηγορίες κιλών. Το επίπεδο του ΜΜΑ στην Ελλάδα το 2010 που ιδρύθηκε το EFL ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, υπήρχαν μεμονωμένοι αγώνες στα πλαίσια kick boxing διοργανώσεων σε ring. Βέβαια υπήρχε και ο τεράστιος Κροκόδειλος Μιχάλης Δεληγιαννακης που μετράει αγώνες σε πολλές χώρες στο εξωτερικό σε διάφορα στυλ όπως bare knuckle fighting. Ο Κροκόδειλος είχε και τη δική του καθημερινή διοργάνωση το Μάλια Cage Rage. Μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα βίντεο online.

Prizefighting: Πως έγινε η επιλογή των αθλητών με δεδομένο πως εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν πολλοί ενεργοί MMAer; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά την διαδικασία οργάνωσης του event;

Μ.Ν.: Τότε δεν υπήρχαν αθλητές ΜΜΑ, υπήρχαν αυτοί που κάνουν λίγο από το ένα και λίγο από το άλλο. Ήταν 2-3 που ίσως μπορεί να θεωρηθεί ότι τα παντρευαν σωστά στην προπόνηση. Η κατάσταση τότε ήταν πολύ νηπιακή και είναι κατανοητό. Το πρώτο τουρνουά ήταν στη heavyweight κατηγορία και κυρίως έλαβαν μέρος αθλητές που γνωρίζαμε προσωπικά. Καθώς ο κύκλος ήταν πολύ μικρός. Με το Δημήτρη κάναμε πολλά ραντεβού με ‘δασκάλους’ και ‘σχολές’ ΜΜΑ για μήνες για να καταλήξουμε στην κάρτα που απολαύσαμε. Οι δυσκολίες της διοργάνωσης του event ήταν πολλές καθώς ήταν στη Θεσσαλονίκη και οι περισσότεροι αθλητές ήταν από Αθήνα και άλλες περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης. Σίγουρα είχαμε κολλήματα καθώς ήταν η πρώτη μας φορά αλλά το θέαμα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

Prizefighting: Το EFL 1 περιλάμβανε την οκτάδα για τον τίτλο της heavyweight κατηγορίας τον οποίο κατέκτησε ο Ηρακλής Τσαμουρλίδης. Θεωρούσες τον συγκεκριμένο αθλητή φαβορί ή περίμενες πως κάποιος από τους υπόλοιπους θα επικρατούσε;

Μ.Ν.: Η οκτάδα είχε πολλές ανατροπές και εκπλήξεις. Σίγουρα ο Ηρακλής είχε τη μεγαλύτερη αγωνιστική εμπειρία καθώς είχε δεκάδες αγώνες καράτε σαν μέλος της εθνικής Ελλάδος και η ψυχολογία του ήταν εμφανώς πιο ανεβασμένη, μέτρησε και το γεγονός ότι έπαιζε εντός έδρας. Εγώ αρχικά είχα δύο φαβορί, τον Marian Russu, έναν σκληρό kick boxer που και αυτός είχε πολλούς αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος έχασε στον πρώτο αγώνα από τον Γιάννη Κωνσταντινίδη από τραυματισμό και τον Βαγγέλη Βαββά purple belt στο bjj ο οποίος τότε ήταν ο δάσκαλος του Μόχου, του Τσαμουρλίδη, του Βαλσάμη και του Πλαΐνάκη. Αυτός έχασε από τον, 20χρονο τότε, Σερδέ που όλοι τον θεωρούσαν outsider δείχνοντας εκπληκτική μαχητικότητα και ότι έχει μέλλον στις πολεμικές τέχνες.

Prizefighting: Πως βλέπεις την κατάσταση του Ελληνικού MMA σήμερα;

Το ελληνικό ΜΜΑ έχει κάνει άλματα, στο πρώτο EFL με ρωτούσαν στην πόρτα αν οι αθλητές είναι ηθοποιοί και αν φοράνε μάσκες… Τωρα πια έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες ομάδες εντός και εκτός Αθήνας. Υπάρχουν αρκετοί αθλητές οι οποίοι προπονούνται και αντιμετωπίζουν το άθλημα επαγγελματικά. Έλληνες αθλητές ταξιδεύουν και μάχονται σε μεγάλες διοργανώσεις στο εξωτερικό, μερικοί κερδίζουν αρκετά χρήματα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα.

Prizefighting: Σαν matchmaker, ποια θα ήταν τα παιχνίδια που θα ήθελες να δεις σήμερα; 6.Υπάρχει περίπτωση να διοργανώσετε κάποιο EFL στο μέλλον;

Μ.Ν.: Θα ήθελα πολύ να δω ένα ξεκαθάρισμα στην κατηγορία των 66 κιλών! Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια τετράδα. Μιχαλόπουλος – Μάρκου – Σαββίδης -;  (ίσως Α. Μιχαηλίδης). Φυσικά χωρίς αμφιβολία ο Γιάννης θα έβγαινε νικητής αλλά το όλο process θα ήταν θεαματικό και εμπορικό επίσης.

Prizefighting: Υπάρχει περίπτωση να διοργανώσετε κάποιο EFL στο μέλλον;

Μ.Ν.: Οι διοργανώσεις πάντα είναι κάτι που μας τραβάει και θέλουμε να το κάνουμε αλλά πιο πολύ για το fun του όλου θέματος. Το EFL δεν δημιουργήθηκε για να κάνει διοργανώσεις. Αν δείτε κάποιες παλιές συνεντεύξεις μας στον Πέτρο και στο αξέχαστο lord of rings λέγαμε ότι ο σκοπός μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος. Το 2010 δεν υπήρχαν διοργανώσεις και έπρεπε να κάνουμε μερικές να πάρουν εμπειρία οι αθλητές, έπρεπε να γίνουν για να μορφωθεί ο κόσμος πάνω στο άθλημα, έπρεπε να γίνουν γιατί μέσα από τη συνεργασία που είχα με το star Channel και τον κο Βαρδινογιάννη είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε το αγαπημένο – παρεξηγημένο άθλημα μέσα στα σπίτια των Ελλήνων για να δουν πόσο ενδιαφέρον είναι και ίσως να τους κερδίσουμε.

Αυτός ήταν ένας αγώνας πάρα πολύ σημαντικός, ένας αγώνας που είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίγουν σχολές σαν μανιτάρια, μικρά παιδιά να ζητάνε να γραφτούν σε σχολές διαφόρων μαχητικών αθλημάτων και ξέρετε πολύ καλά ότι τα τελευταία 5 χρόνια ο κόσμος έχει στραφεί προς τα μαχητικά αθλήματα για την καθημερινή εκγύμναση του. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν πολλές διοργανώσεις που καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση σε αγώνες. Οπότε ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε μια Ακαδημία πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα και να χτίσουμε μια σωστή εκπροσώπηση των επαγγελματιών μαχητών που μας εμπιστεύονται. Γιαυτό το λόγο ο Δημήτρης κάνει τακτικά ταξίδια στο εξωτερικό και κυρίως το Los Angeles, αναπτύσσει την προπονητική και την τεχνική του. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε τώρα αλλά μια διοργάνωση πολύ θα την ήθελα.