Zabit Magomedsharipov: Τακτική και Τεχνική Ανάλυση

Ο Zabit Magomedshapirov ανήκει στη ατελείωτη φουρνιά μαχητών από το Dagestan και εντυπωσίασε με την απόδοσή του στον τελευταίο του αγώνα στο UFC. Ο 26χρονος Zabit βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Kyle Bochniak και κατάφερε να επικρατήσει με ομόφωνη απόφαση σε έναν θεαματικό αγώνα. Σε αυτήν την ανάλυση θα δούμε τι ξέρουμε για το παιχνίδι του Zabit μέχρι τώρα όπως και την τακτική προσέγγιση που ακολουθεί στους αγώνες του.

Ο Zabit προτιμάει να κρατάει μέση απόσταση από τον αντίπαλό του. Παρατηρούμε πως αν και βρίσκεται κοντά στον αντίπαλο, δεν δείχνει να αλλάζει ύψος ή να κινεί το κεφάλι του για να μην δίνει καθαρό στόχο.

Ο λόγος για αυτή του την στατικότητα είναι πως δίνοντας τόσο καθαρό στόχο στον αντίπαλό του και πιέζοντάς τον με την τοποθέτησή του, τον προκαλεί να αντιδράσει και να επιτεθεί. Ο Zabit έχει χτίσει το παιχνίδι του πάνω στο counter striking και φαίνεται από το πόσο ακονισμένες είναι οι απαντήσεις του στις επιθέσεις των αντιπάλων.

Ο Zabit συνηθίσει να πιέζει συνεχώς τον αντίπαλο με counter και κλείνοντάς του τις γωνίες τον οδηγεί συνεχώς προς το πλέγμα. Αυτή είναι και η θέση στην οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά αφού η έλλειψη χώρου διαφυγής για τον αντίπαλο τον κάνει ακόμα πιο ευάλωτο στις αντεπιθέσεις του Νταγκεστανού. Όπως βλέπουμε παρακάτω η ευστοχία και η εκρηκτικότητα των χτυπημάτων του είναι αξιοσημείωτη.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την επιμονή του να κρατάει τόσο κοντινές αποστάσεις είναι πως το πόδι του μένει συνεχώς εκτεθειμένο μπροστά στον αντίπαλο, αν και μέχρι τώρα κανείς δεν το έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Παρακάτω βλέπουμε πως τα low kicks στο μπροστινό πόδι τον βγάζουν εκτός ισορροπίας και αφαιρούν από την αποτελεσματικότητα των counter του.

Όταν βρίσκεται σε πιο μακρινές αποστάσεις το κύριό του όπλο είναι το αριστερό uppercut/hook με άλμα. Παρακάτω βλέπουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της τεχνικής.

Τα spinnig back kicks που επέδειξε και στον αγώνα του στο UFC είναι επίσης βασικό χαρακτηριστικό των επιθέσεών του και ένας καλός τρόπος να χτυπάει από μακρινές αποστάσεις. Η τεχνική του αυτή είναι αρκετά ακονισμένη αλλά ενίοτε τηλεγραφεί το χτύπημα πατώντας το μπροστινό του πόδι διαγώνια δεξιά για να στρίψει τον γοφό του και να δώσει το λάκτισμα.

Παρακάτω τον βλέπουμε να κάνει την ίδια τεχνική αλλά με πολύ πιο ανεπαίσθητο πάτημα με το δεξί του πόδι και πολύ πιο αποτελεσματικό τελείωμα.

Αν και, ομολογουμένως, δεν έχει δοκιμαστεί ενάντια σε κάποιον κορυφαίου επιπέδου παλαιστή, ο Zabit έχει επιδείξει εξαιρετική takedown defence και ιδιαίτερα καλή ισορροπία. Παρακάτω τον βλέπουμε να αμύνεται στο single leg του αντιπάλου του, πηδώντας πάνω από το trip ενώ ο αντίπαλος του κρατάει το ένα πόδι.

Στο επόμενο gif τον βλέπουμε να αμύνεται στο double leg του αντιπάλου του με ένα εκρηκτικό sprawl.

Εν ολίγοις, όπως βλέπουμε παραπάνω, ο Magomedshapirov είναι κατά βάση striker κοντινών αποστάσεων με καλοδουλεμένο takedown defence και βίαιο ground and pound

Όσο συνεχίζει να αγωνίζεται, o Νταγκεστανός αρχίζει να αποκαλύπτει και άλλες πτυχές της τεχνικής του κατάρτισης όπως το ring cutting του το οποίο φαίνεται να είναι σε υψηλό επίπεδο.

O Magomedsharipov ελέγχει την απόσταση και κόβει τις γωνίες διαφυγής του αντιπάλου του μέσω της κίνησής του στο ρίνγκ

Αν και τα πρώτα δείγματα είναι εντυπωσιακά, χρειάζεται περισσότερος χρόνος να αξιολογηθεί η δυναμικότητά του και το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει στην κατηγορία. Η επιμονή του μην μπλοκάρει τα low kicks που δέχεται στο εκτεθειμένο μπροστινό του πόδι μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον και η απόσταση που κινείται τον κάνει αρκετά ευάλωτο σε παλαιστές που κυνηγάνε συνεχώς το single leg. Ο Νταγκεστανός έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλο κοινό και ο επόμενός του αντίπαλος είναι αρκετά πιθανό να είναι ο, επίσης θεαματικός, Yair Rodriguez.