UFC 216: Ανάλυση του Fabricio Werdum vs. Derrick Lewis

Με τις επιλογές στους διεκδικητές της ζώνης της heavyweight κατηγορίας να παρεμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, κάθε αγώνας μεταξύ παικτών που βρίσκονται στο top 6 ίσως να δείχνει το επόμενο title fight. Και οι δύο αθλητές προέρχονται από ήττες με τον Werdum να χάνει από τον Οvereem με πλειοψηφική απόφαση και τον Lewis να δέχεται ΤΚΟ από τον Hunt.

O «Vai Cavalo»

O Werdum ξεκίνησε την καριέρα του στο MMA ως grappler, παρόλα αυτά στην πορεία ανέπτυξε σε εξαιρετικό βαθμό το όρθιό του παιχνίδι, ξαφνιάζοντας συχνά τους αντιπάλους του. Το κλειδί στην επιτυχία του striking του είναι οι δημιουργικοί συνδυασμοί και οι προσποιήσεις.

Παρακάτω τον βλέπουμε ενάντια στον Browne. Ξεκινάει τον συνδυασμό με ένα αριστερό jab που συνοδεύεται από ένα δεξί ίσιο που κλείνει την απόσταση. Στην συνέχεια τον βλέπουμε να πατάει με το δεξί του πόδι διαγώνια δεξιά από το μπροστινό πόδι του Browne, αλλάζοντας έτσι την γωνία επίθεσής του. Το αριστερό low kick που έρχεται στην συνέχεια δεν χτυπάει τον αντίπαλο αλλά του τραβάει την προσοχή χαμηλά και αφήνει ελεύθερο το πεδίο για το δεξί round στα πλευρά που έρχεται στην συνέχεια.

Παρακάτω ,ξανά με τον Browne, βλέπουμε πως μιλάει με τον αντίπαλό του για να του τραβήξει την προσοχή. Στην συνέχεια δίνει ένα, σχεδόν ψεύτικο, αριστερό low kick το οποίο ακολουθείται με το χαρακτηριστικό αριστερό-δεξί ίσιο που είδαμε πιο πάνω. Τελειώνει τον συνδυασμό με ένα δυνατό αριστερό round kick που, αν και μπλοκάρεται, τραντάζει το κεφάλι του αντιπάλου του.

Στις κοντινές αποστάσεις, ο Werdum θα προτιμήσει να εμπλακεί σε thai clinch και δικαίως αφού αποτελεί ένα από τα πιο καλά ακονισμένα του όπλα. Το χρησιμοποίησε κατά κόρων ενάντια στον Cain Velasquez, απενεργοποιώντας τη πάλη του αντιπάλου του καθώς περνούσε κοντινά γόνατα.

Το clinch έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο και στην μάχη κόντρα στο πλέγμα, στην οποία ο Cain ειδικεύεται πιέζοντας με το κεφάλι του το κεφάλι του αντιπάλου καθώς τον καθηλώνει και περνάει κοντινά κροσέ. Ο Werdum απαντούσε συνεχώς με clinch, αλλάζοντας γωνίες καθώς πάλευε να φύγει από την δύσκολη θέση.

Περιστασιακά θα χτυπήσει με κάποιο απρόβλεπτο χτύπημα, όπως το ιπτάμενο γόνατο το οποίο πιάνει τον αντίπαλο εξ απροόπτου όπως συνέβη και με τον Mark Hunt.

Η ικανότητά του στο bjj κάνει συνήθως τους αντιπάλους του να αποφεύγουν πλήρως το έδαφος και έτσι οι περισσότεροι αγώνες του τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν κυρίως όρθια μάχη. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ικανότητά του να τελειώνει αγώνες άμεσα καθώς ο αντίπαλος επιχειρεί takedown, όπως για παράδειγμα με τον Velasquez, τον οποίο τελείωσε με γκιλοτίνα.

Ή τον Fedor ο οποίος θεωρώντας πως ο Werdum ζαλίστηκε, μπήκε μέσα στην guard του και πιάστηκε σε ένα καλοστημένο τρίγωνο.

Ο «Black Beast»

Ο Derrick Lewis δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικός παίκτης ούτε διαθέτει ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί πολλάκις στο παρελθόν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν ρωτήθηκε για το gameplan που θα ακολουθήσει στον αγώνα με τον Werdum απάντησε «Θα ρίχνω μπουνιές μέχρι να τον πετύχω» και συνοπτικά η δήλωση αυτή αντικατοπτρτίζει το μαχητικό στυλ του Τεξανού.

Το σίγουρο είναι πως σε κοντινά brawl ο Lewis μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά σε οποιονδήποτε αντίπαλο και δεν χρειάζεται παραπάνω από ένα εύστοχο χτύπημα για να ρίξει οποιονδήποτε στο καναβάτσο.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό του χτύπημα είναι το δεξί counter overhand που χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία. Συνήθως με την πλάτη κοντά στο πλέγμα, περιμένει τον αντίπαλό του να προσπαθήσει να τον χτυπήσει με το δεξί χέρι. Στην συνέχεια απαντάει με ένα δικό το δεξί ενώ σκύβει για να αποφύγει το χτύπημα του αντιπάλου του.

Όταν ο Lewis βρίσκεται στην top position στο έδαφος είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος παίκτης της κατηγορίας μαζί με τον Velasquez. Η δύναμη που μπορεί να παράγει καθώς καθηλώνει τον αντίπαλο με το βάρος του είναι τεράστια και αρκετοί του αγώνες έχουν τελειώσει με βίαια ground and pound, όπως στην περίπτωση του Travis Browne και του Ruan Potts.

O Αγώνας

Η heavyweight κατηγορία είναι δύσκολη στις προβλέψεις αφού ένα καλό χτύπημα μπορεί να τελειώσει τον αγώνα αμέσως. Ο Werdum έχει το πλεονέκτημα αφού διαθέτει καλύτερη τεχνική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Το πιθανότερο είναι πως θα κρατηθεί σε απόσταση, πιέζοντας με μακρινούς συνδυασμούς και ψηλά λακτίσματα για να κουράσει τον Lewis, ο οποίος έχει πολλάκις δείξει πως διαθέτει ευπαθές cardiο. Λογικά, τουλάχιστον στην αρχή του αγώνα, θα αποφύγει το clinch και τις κοντινές ανταλλαγές αφού εκεί βρίσκεται το δυνατότερο σημείο του αντιπάλου του. Ο Derrick θα προσπαθεί να βρει τον Werdum με κάποια κόντρα, όπως με το δεξί overhand που είδαμε παραπάνω, και θα προσπαθήσει να τον φέρει με την πλάτη στο πλέγμα για να τον καθηλώσει και να του περάσει κάποιο συνδυασμό. Αν ο αγώνας πάει στο έδαφος, ο Werdum με την θρυλική guard του έχει το πλεονέκτημα, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Lewis να περάσει κάποιο βαρύ χτύπημα σε περίπτωση που βρεθεί σε top position.