UFC 215: Ανάλυση της Main Card

Amanda Nunez vs. Valetina Sevchenko

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που οι δύο μαχήτριες θα αγωνιστούν μεταξύ τους αφού είχαν συναντηθεί ξανά στο UFC 196 με νικήτρια την Amanda Nunez. Η τακτική της Nunez στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν να κρατήσει την Sevchenko σε μακρινή απόσταση και να εκμεταλλευτεί την διαφορά που έχει στο reach. H Valentina είναι εξαιρετικά δυνατή στην μέση απόσταση αλλά δυσκολεύεται ενάντια σε αντιπάλους που κινούνται έξω από την εμβέλεια του jab της. Παρακάτω βλέπουμε την περίληψη της στρατηγικής της Nunez στον πρώτο αγώνα. Η «Lioness» κινείται στην μακρινή απόσταση και με ένα αριστερό low προκαλεί την Valentina να πλησιάσει. Στην συνέχεια η Valentina επιχειρεί ένα νωθρό jab-hook το οποίο η Nunez αποφεύγει εύκολα ενώ δίνει ένα δεξί ίσιο που ανοίγει και πάλι την απόσταση.

Καθώς ο αγώνας προχωρούσε και η Nunez, όπως συνήθως, άρχιζε να ρίχνει τους ρυθμούς της η Sevchenko κατάφερνε ενίοτε να εισχωρήσει στην μέση απόσταση αλλά η Nunez κατάφερνε εύκολα να αποφύγει να χτυπήματά της.

Στο έδαφος η υπεροχή πήγαινε στην πιο μεγαλόσωμη και πιο έμπειρη Nunez η οποία κατάφερνε να περνάει βαριά χτυπήματα στο ground and pound τα οποία ουσιαστικά της έδωσαν τον αγώνα.

Η Sevchenko έχει βελτιωθεί αρκετά μέσα στον τελευταίο χρόνο, παρόλα αυτά οι συνδυασμοί της παραμένουν αρκετά μονόπλευροι και συνηθίζει να κυνηγάει το μονό βαρύ χτύπημα σε αντίθεση με την Nunez που μπορεί να δημιουργήσει μακροσκελείς σειρές από χτυπήματα. Ο αγώνας θα κριθεί από το ποια μαχήτρια θα επιβάλει την απόστασή της, ιδιαίτερα στους πρώτους δύο γύρους. Αν η Sevchenko καταφέρει να κάνει την Nunez να αστοχεί στους πρώτους γύρους έχει αρκετές πιθανότητες να εισχωρήσει στην μέση απόσταση αργότερα, αφού το cardio της πρωταθλήτριας τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση. Εκτός απροόπτου, η Nunez θα ακολουθήσει την τακτική του πρώτου αγώνα και θα κινηθεί στην μακρινή απόσταση περιμένοντας την Sevchenko να κάνει κάποια κίνηση.

Neil Magny vs. Raphael Dos Anjos

O Dos Anjos επιστρέφει για τον δεύτερο αγώνα του στην Welterweight ενάντια στον Neil Magny.  Ο Magny έχει το πλεονέκτημα στο reach και στο παρελθόν έχει δείξει πως αντέχει βαριά χτυπήματα, όπως στον αγώνα του ενάντια στον Lombard, όπου κατάφερε να αντέξει τον καταιγιστικό ρυθμό του αντιπάλου του και να τραβήξει το παιχνίδι στους μετέπειτα γύρους. Τα πιο χρήσιμα όπλα του ενάντια στον Dos Anjos είναι το jab του και το δεξί του ίσιο και ξέρει να τα χρησιμοποιεί καλά για να κρατάει βραχύσωμους αντιπάλους σε απόσταση. Παρακάτω τον βλέπουμε να τελειώνει τον Rodrigo Monstro ξεκινώντας με ένα μακρινό δεξί που τον ζαλίζει και στην συνέχεια κλείνοντας την απόσταση με ένα jab και ένα ακόμα δεξί ντιρέκτ.

Ο Dos Anjos από την πλευρά του, αγωνιζόμενος συνήθως ενάντια σε ψηλότερους παίκτες, ξέρει να κλείνει αποστάσεις και να προστατεύεται από μακρινά χτυπήματα. Στον αγώνα του με τον Nate Diaz κατάφερε να απενεργοποιήσει εντελώς το jab του αντιπάλου του χτυπώντας συνεχώς με low kicks στο μπροστινό πόδι.

Το πλεονέκτημα του Dos Anjos στον συγκεκριμένο αγώνα είναι ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο κλείνει τις αποστάσεις. Αν ο Magny ξεκινήσει νωθρά, ο RDA έχει την εκρηκτικότητα να μπει σε κοντινή απόσταση και να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον πρώτο γύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νίκη του επί του, γνωστού slow starter, Donald Cerrone.

Aν Magny αντέξει την αρχική πίεση του RDA και κυρίως τον γρήγορο ρυθμό του στα πρώτα 5 λεπτά τότε είναι πιθανό να μπορέσει να βρει τα πατήματά του και να περάσει χτυπήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Dos Anjos με την εκρηκτικότητα του και τον τρόπο που πιέζει με την κίνησή του, θα υπερισχύσει στην αναμέτρηση.

Gilbert Melendez vs. Jeremy Stevens

Ο Melendez έχει 2 αγώνες τα τελευταία 2 χρόνια και προέρχεται από 3 συνεχόμενες ήττες, αν και όλες προήλθαν από τοπ αντιπάλους. Συνηθίζει να χρησιμοποιεί το jab του στην μακρινή απόσταση για να πλησιάσει και να επιτεθεί με κοντινά uppercut και hook στο σώμα. Αν ο αντίπαλος ανεβάσει τον ρυθμό του, ο Gilbert συνηθίζει να απαντά με τον ίδιο τρόπο και αρκετές φορές αλλάζει άρδην το gameplan του. Στον αγώνα με τον Sanchez ,ενώ είχε ξεκινήσει πιέζοντας με μακρινά hook στο σώμα, βγήκε από τον δρόμο του για να ακολουθήσει τον αντίπαλό του σε μια highlight reel ανταλλαγή χτυπημάτων.

Παρόλα αυτά στα τελευταία του παιχνίδια, πιθανότητα λόγω ηλικίας και σωματικής καταπόνησης, έχει δείξει μια πολύ πιο μετριασμένη προσέγγιση στα παιχνίδια του, η οποία θα είναι απαραίτητη ενάντια στον Jeremy Stephens. Ο Stephens έχει ΚΟ power και μπορεί να μεγάλη προκαλέσει ζημιά, ειδικά καθώς εισέρχεται στην κοντινή απόσταση.

Ο Stephens είναι πιο επικίνδυνος την στιγμή που πλησιάζει με τον αντίπαλό του και όχι μόνο όταν κάνει αυτός την πρώτη κίνηση. Το οπλοστάσιό του διαθέτει πολλά counter χτυπήματα και το timing με το οποίο τα χρησιμοποιεί τα κάνει πολύ αποτελεσματικά.

Η μάχη θα είναι αμφίρροπη και η αποχή του Melendez είναι πιθανό να παίξει ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Αν το παιχνίδι πάει στο έδαφος, το πλεονέκτημα θα έχει ο έμπειρος παλαιστής Melendez. Παρόλα αυτά ο Stephens έχει αξιόλογο takedown defence και τιμωρεί τους αντιπάλους του όταν δεν καταφέρνουν να τον ρίξουν στο έδαφος, χτυπώντας με βαριά uppercut και γόνατα στο clinch.