Teddy Atlas: «Ο Tyson δεν ήταν αληθινός μαχητής»

Ο Teddy Atlas βρέθηκε στο Podcast του Joe Rogan και μίλησε για τα τρέχοντα ζητήματα της πυγμαχίας.

Ο Atlas υπήρξε βοηθός του θρυλικού Cus D’Amato αλλά αποχώρησε από το γυμναστήριο το 1982 μετά από διένεξη με τον, τότε έφηβο, Mike Tyson καθώς ο ίδιος ο Tyson παραδέχτηκε πως παρενόχλησε μια 11χρονη συγγενή του Atlas. Ο Atlas στην συνέχεια έβαλε ένα περίστροφο στο κεφάλι του Tyson και τον απείλησε πως θα τον σκοτώσει αν το επαναλάβει.

Το περιστατικό σήμανε το τέλος της θητείας του Atlas στο Catskill gym και έκτοτε οι δύο άνδρες διατηρούσαν ψυχρές σχέσεις μέχρι και το 2013 όταν ο Tyson του απολογήθηκε και ζήτησε να τον συγχωρήσει.

Ο Atlas ανάφερε για τον Tyson:

Γνώρισα τον Tyson όταν ήταν 12 χρονών. Ήταν 86 κιλά και είχε μόνο μυς. Όταν τον γνώρισα ήταν ψυχικά αδύναμος. Δεν εννοώ ψυχικά αδύναμος σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο αλλά είχε ακόμα υπολείμματα από την παιδική του ηλικία. Θέλετε να ξέρετε την αλήθεια για τον αυτόν τον άνθρωπο; Όταν ήταν μικρός και ζούσε στο Brownsville, ένα πολύ σκληρό μέρος, συνήθιζε να κρύβεται ανάμεσα στους τοίχους κτιρίων για να μην τον πειράξουν τα μεγαλύτερα παιδιά. Και πιστεύω πως όταν το κάνεις αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσεις να βγεις από αυτόν τον τοίχο για το υπόλοιπο της ζωής σου. 

«Μα Teddy τι λες τώρα, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής;» Ακούστε. Δεν έχω το ρεκόρ του μπροστά μου και αυτό που θα πω μπορεί να τρελάνει κάποιους ακροατές μας αλλά ας πούμε πως το ρεκόρ του είναι 50-5. Κατά την γνώμη μου, αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια, το ρεκόρ του είναι 0-5. Τώρα πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται: «Τι πίνει ο Teddy;»

Για μένα, μια μάχη δεν είναι ποτέ αληθινή μάχη αν δεν υπάρχει αντίσταση. Αν δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να υπερνικήσεις. Αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε είναι απλά ένας αγώνας επίδειξης. 

Δεν θα ξέρεις ποτέ αν ένας δικηγόρος είναι πραγματικός δικηγόρος μέχρι την στιγμή που θα βρίσκεται στο δικαστήριο και όλα θα του πάνε σκατά. Μέχρι την στιγμή που ο δικαστής θα ακυρώσει ότι έχει πει και θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να το χειριστεί. 

Ένας γιατρός δεν είναι γιατρός μέχρι να του έρθει ένα παιδί που αιμορραγεί, ένα παιδί σαν το δικό του παιδί, και θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση για την οποία δεν έχει προετοιμαστεί και δεν υπάρχει σε κανένα από τα βιβλία. Τότε είναι πραγματικός γιατρός. 

Δεν έχεις βρεθεί σε αληθινή μάχη αν δεν υπάρχει αντίσταση. Το ταλέντο του Tyson και η σωματικές του ικανότητες ήταν τόσο μεγάλα και ανώτερα που ποτέ δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί. Δεν δοκίμασε ποτέ τα ψυχικά του αποθέματα.

Υπήρχαν 5 φορές, ή όσες είναι τέλος πάντων, που υπήρχε αντίσταση. 5 φορές που χρειάστηκε να υπερβεί κάτι. Και έχασε και τις 5. Αγωνίστηκε μόνο 5 φορές στην ζωή του και είναι 0-5. Ξέρω πως κάποιος θα πει πως του κρατάω κακία λόγω του παρελθόντος αλλά πραγματικά δεν είναι έτσι. 

Ο Tyson ήταν ένα φορτηγό ανάμεσα σε Volkswagen. Μπορούσε να χτυπήσει από όλες τις γωνίες του ρίνγκ, ήταν ένας από τους πιο δυνατούς πυγμάχους στην ιστορία και ήταν τρομακτικός σαν τον Sonny Liston. Αλλά δεν ήταν καλός μαχητής. Γιατί όταν οι καλοί μαχητές μπαίνουν σε μια μάχη, φροντίζουν να βρουν έναν τρόπο να ανταπεξέλθουν. Αυτός εξαφανιζόταν. 

Για να είσαι ένας τιτάνας, ένας σαμουράι, ένας πολεμιστής, πρέπει να το έχεις μέσα σου. Το ρίνγκ είναι ο θάλαμος της αλήθειας. Όταν έρχεται η στιγμή της αλήθειας, όλα αυτά πρέπει να τα νιώθεις. Μπορεί να λες πως είσαι κατακτητής ή ο Μέγας Αλέξανδρος ή οτιδήποτε αλλά όταν έρθει η στιγμή της αλήθειας και δεν καταφέρεις να τρομοκρατήσεις τον αντίπαλό σου αυτά δεν έχουν νόημα. 

Ήταν φοβερός σε όλα τα άλλα αλλά κακός σε αυτόν τον τομέα. Όταν έρθει η ώρα πρέπει να πιστέψεις πως είσαι όλα τα πράγματα που λες. 

Ξέρω κόσμο από τον χώρο που μου έχει πει για διάφορα κακά πράγματα που έχει κάνει ο Tyson. Πράγματα που δείχνουν αδυναμία. Πως θα γίνεις δυνατός όταν κάνεις τέτοια πράγματα και όταν ξέρεις πως αυτός είναι ο πραγματικός σου εαυτός και τώρα έχεις μπροστά σου τον Evander Hollyfield που δεν δίνει δεκάρα για το πόσο δυνατά χτυπάς και πόσο εύκολα τελειώνεις τους αντιπάλους σου; Πρέπει να τον κάνεις να πιστέψει σε σένα. Γιατί ο Holyfield θα το κάνει δύσκολο για σένα, γιατί ο Holyfield δεν πρόκειται να συνεργαστεί. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, πρέπει να πιστεύεις στον ευατό σου και να πιστεύεις πως είσαι όλα όσα λες πως είσαι. Γιατί αλλιώς θα έχεις πρόβλημα. 

Για αυτό δάγκωσε το αυτί του Holyfield. Όχι επειδή ήταν τρελός και άγριος. Επειδή έψαχνε ένα τρόπο να δραπετεύσει. Επειδή ήξερε πως δεν είναι όσα έλεγε.