Mayweather vs. Augustus & Judah: Οι Ρωγμές στην Πανοπλία του Βασιλιά

O Floyd Mayweather αποσύρθηκε από την ενεργό δράση για δεύτερη φορά τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από την νίκη του επί του Conor McGregor σε έναν από τους πιο πολυαναμενόμενους και εμπορικούς αγώνες όλων των εποχών.

Ο Mayweather θεωρείται πλέον ευρέος ως ο καλύτερος αμυντικός πυγμάχος όλων των εποχών και τα στατιστικά που δείχνουν πόσα χτυπήματα έχει δεχτεί κατά την διάρκεια της καριέρας του μάλλον επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στα 20 χρόνια που αγωνίστηκε, ο Floyd βρέθηκε αντιμέτωπος με τους καλύτερους πυγμάχους της γενιάς του και κατάφερε να επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά σε όλες του τις μάχες.

Αν και ο Floyd είναι φαινομενικά αψεγάδιαστος, ακόμα και αυτός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει δυσκολίες ενάντια σε κάποιους μαχητές. Πιο συγκεκριμένα τα δύο παιχνίδια που φάνηκε να μην είναι άτρωτος ήταν με αντιπάλους τον Zab Judah και τον Emanuel Augustus.

Σε αυτήν την ανάλυση εξετάζουμε τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν εναντίον του οι δύο πυγμάχοι που αποδείχθηκαν οι δυσκολότεροι που αντιμετώπισε ποτέ στην καριέρα του.

Emanuel Augustus

Σύμφωνα με τον Floyd ο αγώνας του με τον Augustus ήταν ο δυσκολότερος της καριέρας του. Ο Augustus ήταν ένας πυγμάχος με αρκετές δυνατότητες που για διάφορους λόγους δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στο σημείο που μπορούσε. Ο λόγος που δυσκόλεψε τόσο τον Floyd κρύβεται στο αγωνιστικό στυλ του. Ο Emanuel σε πρώτη φάση, εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Philly Shell με αριστοτεχνικό τρόπο.

Το Philly Shell  έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και αδυναμίες και η επιτυχία της εξαρτάται προφανώς από το επίπεδο της τεχνικής αρτιότητας του πυγμάχου που την χρησιμοποιεί. Το αριστερό χέρι παραμένει χαμηλά και προστατεύει το στομάχι από χτυπήματα ενώ επίσης μένει εκτός του οπτικού πεδίου του αντιπάλου και επιτρέπει jab και κροσέ από τυφλές γωνίες. Το δεξί είναι ψηλά και κοντά στο σαγόνι για να μπλοκάρει τα jab και τα κροσέ του αντιπάλου. Εκεί που αρκετοί πυγμάχοι αποτυγχάνουν είναι στο να σηκώσουν αρκετά τον αριστερό ώμο και να τον χρησιμοποιήσουν για να εξοστρακίσουν τα χτυπήματα του αντιπάλου. Αυτό δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για τον Floyd. Παρακάτω, με αντίπαλο τον Canelo τον βλέπουμε να εξοστρακίζει πλήρως το δεξί ίσιο του αντιπάλου και να απαντάει με ένα αντίστοιχο δεξί. Παρατηρούμε πως αφού στρίψει τον αριστερό του ώμο απότομα για να διώξει το χτύπημα, χρησιμοποιεί την φορά της μέσης του για να χτυπήσει με δύναμη στην επαναφορά.

O Augustus χτυπούσε τον Floyd συνεχώς στο σώμα ενώ συχνά σημάδευε και το κεφάλι του για να τον κάνει να σηκώσει τα χέρια του. Τα χτυπήματα στο σώμα και ειδικά τα διπλά και τριπλά χτυπήματα με το ίδιο χέρι είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές αδυναμίες του P.S. αφού σε κοντινή απόσταση o κορμός του αντιπάλου μένει στατικός ενώ η αριστερή του μεριά μένει σχετικά ακάλυπτη. Παρακάτω βλέπουμε την πίεση που ασκεί ο Augustus με τα χτυπήματα στο σώμα, αλλά και τα χτυπήματα με το ίδιο χέρι που βρίσκουν ανοίγματα.

Ο Augustus βρήκε επίσης και έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να ακυρώσει και να αποφύγει το cross face του Mayweather. Όταν ο Floyd επιχειρούσε να ακουμπήσει τον πήχη του στο πρόσωπο του, ο Augustus με ανορθόδοξη κίνηση στο κεφάλι κατάφερνε να απελευθερωθεί από το χέρι του αντιπάλου αλλά και αποφύγει τα ακόλουθα χτυπήματα. Επίσης, η ανορθόδοξη κίνηση έβγαζε τον Mayweather στιγμιαία εκτός ρυθμού αφού αδυνατούσε να προβλέψει την συνέχεια της κίνησης και τον ρυθμό του αντιπάλου του.

Στην συνέχεια βλέπουμε τον τρόπο που ο Augustus χρησιμοποίησε την απόσταση για να επιβάλει την κυριαρχία του. Βλέπουμε τον Floyd με την πλάτη στα σχοινιά σε Philly Shell. Ο Emanuel αντί να πλησιάσει κοντά επιλέγει μια μέση απόσταση και την εναλλάσσει με μια πιο κοντινή όταν χτυπάει (περίπου όπως είδαμε να κάνει ο Conor πριν). Ο Floyd λόγω της στάσης που απαιτεί τo P.S. δεν φτάνει να χτυπήσει τον αντίπαλό του και βρίσκει αέρα, μέχρι που στο τέλος το εγκαταλείπει και επιστρέφει σε κανονική άμυνα με τα χέρια κολλημένα στα πλάγια του κεφαλιού.

Απλός αλλά λειτουργικός ήταν και ο τρόπος που επιχείρησε να μπλοκάρει το P.S. από κοντινή απόσταση. Παρακάτω τον βλέπουμε κολλημένο πάνω στον Floyd, χτυπώντας τον στα πλευρά. Στην συνέχεια τον βλέπουμε να πιάνει το αριστερό χέρι του Floyd και αφού το κολλήσει στα πλευρά του, να χτυπάει με κροσέ στο κεφάλι. Με το αριστερό του χέρι μπλοκαρισμένο ο Floyd δεν μπορεί να κινηθεί σωστά και να χρησιμοποιήσει το Philly Shell και ταυτόχρονα δεν μπορεί να σηκώσει καλά τον ώμο του και να προστατεύσει το σαγόνι του. Παρατηρούμε πως αμέσως μόλις ο Mayweather αισθάνεται το χέρι του να μπλοκάρει, προσπαθεί με έναν συνδυασμό να απομακρύνει τον Augustus.

Zab Judah
Ο Judah κατάφερε να πιέσει αρκετά τον Mayweather για περίπου 5 γύρους μέχρι που, λόγω κούρασης, έριξε τους ρυθμούς του και ο Floyd ανέλαβε την κυριαρχία του αγώνα. Ο Judah, όπως και ο Conor, είναι southpaw και ο Mayweather έδειχνε πάντα μια σχετική δυσκολία να αντιμετωπίσει «ανάποδους¨ πυγμάχους. Ενοχλούσε συνεχώς τον Floyd με jab και χτυπούσε δυνατά στο σώμα, όπως και ο Augustus.
Άκρως σημαντικό στην τακτική του ήταν να διατηρεί το μπροστινό του πόδι στην εξωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του Floyd. Κάνοντάς το αυτό, ευθυγράμμιζε το αριστερό του χέρι έτσι ώστε να περνάει μέσα από την άμυνα του Floyd και κατευθείαν στο σαγόνι του. Βλέπουμε επίσης πως καθώς δίνει τον συνδυασμό, βγαίνει προς την πλάγια αριστερή πλευρά του Floyd και εκτός της εμβέλειας των χτυπημάτων του.
Ο Judah κατάφερε επίσης να απενεργοποιήσει το δεξί ίσιο του Floyd χτυπώντας με counter δεξί κροσέ. Όπως φαίνεται στο επόμενο gif, καθώς ο Mayweather προσπαθεί να χτυπήσει στο στομάχι ο Judah κινείται ελάχιστα προς την εξωτερική πλευρά και βρίσκει τον Floyd με δεξί κροσέ.
Αν και όπως είδαμε παραπάνω ο Mayweather αντιμετώπισε προβλήματα με αυτούς τους δύο, εν τέλει κατάφερε να υπερισχύσει και στις δύο περιπτώσεις ενώ σπάνια έχανε γύρους καθ’όλη την διάρκεια της καριέρας του. Η ταχύτητά του, η αμυντική του λειτουργία και το εξαιρετικό timing του τον κατέστησαν άλυτο γρίφο για τους αντιπάλους του και τους προπονητές τους και τον οδήγησαν στο να αποσυρθεί χωρίς ήττα σε 50 αγώνες.
  • Ωραία τεχνική ανάλυση, όπως πάντα.

    Ο Augustus είχε το ταλέντο να φτάσει πολύ ψηλά αλλά δεν πήρε ποτέ σοβαρά τις προπονήσεις.

    Όσο για τον Floyd, αήττητος στα χαρτιά μεν αλλά δυο-τρείς πραγματικές ήττες τις είχε…