Οδηγός MCP 8: Πέτρος Σκαφιάς vs. Λεονάρδος Σίνης

Το όγδοο event της διοργάνωσης ΜΜΑ Challenge Pro εμπεριέχει μία άκρως ενδιαφέρουσα κάρτα αγώνων που περιλαμβάνει ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς ΜΜΑer της χώρας. Σε αυτήν την ανάλυση θα εξετάσουμε τον αγώνα μεταξύ του Πέτρου Σκαφιά και του Λεονάδρο Σίνη όπως και κάθε αθλητή ξεχωριστά. 

 

Λεονάρδος Σίνης

Ο Σίνης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 2014 όπου και αγωνίστηκε στο MCP 2 ενάντια στον Διομήδη Παλτουριτζίδη. Ο Σίνης κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλό του με RNC στον πρώτο γύρο και έκτοτε έχει σημειώσει 4 νίκες και μία ισοπαλία ενώ η μοναδική του ήττα έχει έρθει από τον Παναγιώτη Στρουμπούλη.

Ο MMAer από την Θεσσαλονίκη κατάφερε να πετύχει την μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του τον περασμένο Απρίλιο όταν και νίκησε το φαβορί Γιάννη Παλαιολόγο με RNC στον δεύτερο γύρο, μετά από έναν ιδιαίτερα σκληρό αγώνα.

Το μαχητικό στυλ του Σίνη καθορίζεται από την δύναμη και την επιθετικότητά του ενώ το όρθιο παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από εκρηκτικά brawl σε κοντινές αποστάσεις.

Συνήθως ξεκινάει τους αγώνες του «δοκιμάζοντας¨τους αντιπάλους του με κάποιο λάκτισμα και στην συνέχεια εκρήγνυται προς τα μπροστά μέχρι να εμπλακεί στο clinch ή να επιχειρήσει takedown.

Παρακάτω βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιθετικής του δραστηριότητας.

Στο επόμενο gif τον βλέπουμε ενάντια στον Στρουμπούλη. Ο Σίνης ακολουθεί τον αντίπαλό του καθώς προσπαθεί να περάσει χτυπήματα μέχρι που καταφέρνει να βρει στόχο με ένα μακρινό δεξί ίσιο με το οποίο στέλνει τον Στρουμπούλη στο καναβάτσο.

H δύναμη και η επιθετικότητά του τείνουν να οδηγούν τους αντιπάλους του προς τα πίσω και προς το πλέγμα, εκεί που ο Σίνης μπορεί να προκαλέσει ζημιά με dirty boxing και κοντινά γόνατα. Ο Σίνης είναι άκρως επικίνδυνος από την συγκεκριμένη θέση, ειδικά σε περίπτωση που ο αντίπαλός του επιχειρήσει να απαντήσει στην επιθετικότητά του με τον ίδιο τρόπο.

Παρακάτω τον βλέπουμε και πάλι ενάντια στον Στρουμπούλη. Βλέπουμε πως πλησιάζει τον αντίπαλό του περνώντας βαριά χτυπήματα και στην συνέχεια εμπλέκεται σε ένα κοντινό brawl. Ο Στρουμπούλης κάνει την σωστή κίνηση και του σπάει την ισορροπία του με το clinch ενώ στην συνέχεια μεταβαίνει στο takedown. Το παρακάτω gif είναι ενδεικτικό της επικίνδυνης επιθετικότητας του Σίνη, ο οποίος ενίοτε αφήνει σε δεύτερη μοίρα την άμυνά του καθώς κυνηγάει το ΚΟ.

Αν και κατά βάση striker, ο Σίνης έχει πετύχει όλες του τις νίκες με υποταγές, με προτίμηση στα rear-naked chokes. Ο μαχητής από την Θεσσαλονίκη έχει την δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλό του στο έδαφος, ειδικά αν βρει κενά μέσω των οποίων μπορεί να «φορτώσει» τα χτυπήματά του. Η πίεση που προκαλεί στους αντιπάλους του τους οδηγεί στο να αφήνουν κενά στην άμυνά τους τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί για να τελειώσει τον αγώνα.

Ο Σίνης πιέζει τον Παλτουριτζίδη με GnP και τον ωθεί να γυρίσει πλάτη ενώ άμεσα τελειώνει τον αγώνα με RNC.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σίνη είναι η σκληρότητά του καθώς η δυνατότητά του να δέχεται ζημιά και στην συνέχεια να επανέρχεται στον αγώνα και να κερδίζει είναι παραπάνω από αξιοσημείωτη. Παρακάτω, ο Αρζουμανίδης τον στέλνει στο έδαφος με το κεφάλι μετά από μια ρίψη. Ο Σίνης συγκρατεί την πλεονεκτική θέση και παραμένει στην πλάτη του αντιπάλου του παρά την πρόσκρουση.

Παρόμοια δείγματα επέδειξε και στον αγώνα του με τον Παλαιολόγο όταν μετά από έναν πολύ σκληρό πρώτο γύρο κατάφερε να επανέλθει στον δεύτερο και να κερδίσει τον αγώνα.

Το τέλος του αγώνα με τον Παλαιολόγο

 

Πέτρος Σκαφιάς

Ο Σκαφιάς τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο κραταιούς kickboxer της χώρας ενώ εν τη απουσία του Νίκου Κελέκη και του Ismail El Brouzini έχει νικήσει σχεδόν όλους τους άλλους αθλητές της κατηγορίας του. Αγωνίζεται στο ΜΜΑ σποραδικά και έχει σημειώσει 1 ήττα ενάντια στον Παναγιώτη Στρουμπούλη και μία νίκη επί του Χατζησάββα στο GFC 8.

Το αγωνιστικό του στυλ στηρίζεται εμφανώς στην όρθια μάχη και χαρακτηρίζεται από μεγάλο όγκο χτυπημάτων και συνεχόμενη συχνότητα επιθέσεων. Όπως αναφέραμε και στην ανάλυση «Το ανορθόδοξο στυλ του Πέτρου Σκαφιά», με συνεχόμενα χτυπήματα και με μακρόσυρτους συνδυασμούς, καταφέρνει να απασχολεί συνεχώς τον αντίπαλο σπάζοντας τον ρυθμό του και αποτρέποντας τον από το να επιτεθεί.

Στο παρακάτω gif βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό είδος συνδυασμού του ενάντια στον Παύλο Μήσσια. Αν και τα χτυπήματα αρχικά φαίνονται τυχαία, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο συνδυασμός έχει δομή και σκοπό. Βλέπουμε πως αρχικά κινείται στα δεξιά του Μήσσια και κάνει τον αντίπαλό του να τον ακολουθήσει. Στην συνέχεια πλησιάζει χτυπώντας και μαζί με ένα αριστερό κροσέ κινείται πλάγια και έρχεται ακριβώς μπροστά από τον αντίπαλό του, εκεί που μπορεί να χτυπήσει με το αριστερό του low στην εσωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του Μήσσια. Το χτύπημα σηκώνει το πόδι του αντιπάλου του και ακολουθείται από ένα δεξί low, προτού ο Μήσσιας πατήσει καλά

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της συγκεκριμένης τακτικής παίζουν και οι εναλλαγές γωνιών που πραγματοποιεί όπως και η συνεχόμενη κίνηση με το κεφάλι. Στο παρακάτω gif, με αντίπαλο τον Χιώτη τον βλέπουμε να εκτελεί μια μακροσκελή επίθεση κινώντας συνεχώς το κεφάλι του ενώ αλλάζει γωνίες και αποστάσεις, ενώ παρατηρούμε και την πληθωρικότητα των χτυπημάτων του

Η εναλλαγές στις γωνίες που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι ένα επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού του Σκαφιά. Η ικανότητά του να μετακινεί το σώμα του συνεχώς αναγκάζει τους αντιπάλους του να προσπαθούν να εντοπίσουν ένα κινούμενο στόχο ανάμεσα από συνεχόμενα χτυπήματα. Παρακάτω βλέπουμε πως φεύγει από τα σκοινιά «ασφαλίζοντας» την αλλαγή στην γωνία με κίνηση με το κεφάλι και συνεχή χτυπήματα

Η επιθετική τακτική του Σκαφιά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο και την διαχείριση της απόστασης και του ρυθμού και συνήθως προτιμά να επιβάλλει το παιχνίδι του και να μην στηρίζεται σχεδόν καθόλου στο counter-striking

Ένα από τα πιο σημαντικά του όπλα σε αυτή την τακτική είναι το teep. Ο Σκαφιάς το χρησιμοποιεί σε κάθε του αγώνα και αρκετά συχνά για να χαλάσει τον ρυθμό του αντιπάλου, ειδικά στους πρώτους γύρους, όταν ο αντίπαλος είναι ξεκούραστος και με αυξημένη κινητικότητα. Στο επόμενο gif βλέπουμε πως σταματάει την κίνηση του Ζαφείρη όπως και το teep που ετοίμαζε να κάνει.

Παρακάτω το χρησιμοποιεί για να ανοίξει την απόσταση ενάντια στον Ογκανεσυάν και να τον βγάλει εκτός ισορροπίας

Ένα από τα ανορθόδοξα μέρη του παιχνιδιού του αποτελεί η απόσταση που επιλέγει για τα ψηλά του λακτίσματα. Πιο συγκεκριμένα, τείνει να κλωτσάει σε κοντινή απόσταση, συνήθως στο τέλος ή κατά την διάρκεια ενός συνδυασμού, στοχεύοντας στα πλευρά ή στο σώμα. Η τακτική αυτή αρκετές φορές εκπλήσσει τους αντιπάλους του και του επιτρέπει να βρίσκει κενά στην άμυνά τους όπως βλέπουμε παρακάτω.

Σημαντικό όπλο του στον έλεγχο της απόστασης είναι το μακρινό 1-2 που χρησιμοποιεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όπως παρατηρούμε, το αριστερό του είναι συνήθως ελαφρύ ή «ψεύτικο» και ακολουθείται από το μακρινό του βαρύ δεξί.  Βλέπουμε πως ο τρόπος που γέρνει το σώμα του όταν δίνει το δεξί ίσιο αυξάνει την δύναμη του χτυπήματος όπως και την απόσταση που διανύει το χέρι του.
Με αντίπαλο τον Μανώλα βλέπουμε την ίδια τεχνική με το βαρύ δεξί ίσιο να κατευθύνεται στο στομάχι του αντιπάλου αυτήν την φορά. Στο ξεκίνημα της φάσης χτυπάει με μερικά ίσια χτυπήματα μέτριας έντασης πάνω στην άμυνα του αντιπάλου. Στην συνέχεια, αφού έχει σιγουρευτεί πως ο αντίπαλος έχει κλειστεί καλά, προσποιείται με το αριστερό και στέλνει το χτύπημα στο στομάχι του Μανώλα ενώ καθώς σηκώνεται ελέγχει την απόσταση σπρώχνοντάς τον με το αριστερό.

Όπως έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα η αλλαγή γωνιών και η συνεχόμενη κίνηση είναι ζωτικά στοιχεία της στρατηγικής του και το δεξί του overhand εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους σκοπούς. Παρακάτω τον βλέπουμε να δίνει το overhand ενάντια στον Μήσσια. Βλέπουμε πως ο στόχος του χτυπήματος δεν είναι να πλήξει τον αντίπαλο, αλλά να τον προκαλέσει να απαντήσει με αριστερό κροσέ. Ταυτόχρονα με το overhand  o Σκαφιάς σκύβει και περνάει κάτω από το χτύπημα του αντιπάλου του, αλλάζει την γωνία του και χτυπάει με ένα αριστερό round kick.

Ο Αγώνας

Ο Λεονάρδος Σίνης έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον αντίπαλό του στο κλουβί με τον Σκαφιά από την πλευρά του να έχει αντιμετωπίσει κορυφαίους εγχώριους μαχητές στα ρίνγκ. Το μαχητικό στυλ των δυο αθλητών είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τον Σίνη να στηρίζεται σε εκρηκτικά brawl και τον Σκαφιά να διαχειρίζεται την μακρινή απόσταση και να προτιμάει μακρόσυρτους συνδυασμούς μέτριας έντασης. Ο Σκαφιάς διαθέτει τα όπλα να κρατήσει τον αντίπαλό του σε απόσταση ενώ έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τον Γιάννη Μανώλα, έναν από τους καλύτερους και δυνατότερους brawler της κατηγορίας του.
Αν ο Σίνης καταφέρει να πλησιάσει τον Σκαφιά, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει το clinch του και τα γόνατά του στην κοντινή απόσταση.
Στο έδαφος ο Σίνης με τον πιεστικό τρόπο παιχνιδιού του έχει θεωρητικά το πλεονέκτημα αν και ο Σκαφιάς έχει αντεπεξέλθει ενάντια σε δύο δυνατούς και έμπειρους grappler (Χατζησάββας, Στρουμπούλης). Η έκβαση του αγώνα, όπως και όλων των αγώνων στους οποίους εμπλέκονται αθλητές που μπορούν να εκμεταλλευτούν αμφότεροι τις αδυναμίες του αντιπάλου τους, είναι δύσκολη να προβλεφθεί και κομβικό ρόλο θα παίξει ο έλεγχος της απόστασης από τον Σκαφιά και το αν ο Σίνης καταφέρει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά του σε περίπτωση που ο αγώνας οδηγηθεί στο έδαφος.