Το Overhand στα Μαχητικά Αθλήματα: Ανάλυση Τεχνικής

Τα overhand μας έχουν δώσει μερικά από τα καλύτερα και σκληρότερα ΚΟ στην ιστορία και χρησιμοποιούνται συχνότατα από μαχητές όλων των μαχητικών αθλημάτων. Το overhand είναι ένα από τα πιο δυνατά και αποτελεσματικά χτυπήματα όταν χρησιμοποιηθεί σωστά και σε αυτήν την ανάλυση θα δούμε, με την βοήθεια μερικών πολύ γνωστών Ελλήνων και ξένων μαχητών, κάποια όμορφα setups και τρόπους για την βέλτιστη χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.
To overhand διανύει μεγαλύτερη απόσταση από ένα κροσέ ενώ η ημικυκλική του κίνηση του δίνει την δυνατότητα να περάσει πάνω από την άμυνα του αντιπάλου. Λόγω της φύσης της κίνησης ο μαχητής που δίνει το overhand βάζει όλο του το βάρος πάνω στο χτύπημα και έτσι η κρούση είναι πολύ δυνατή και μπορεί ,ακόμα και αν δεν περάσει πάνω από τα χέρια του αντιπάλου, να σπάσει την άμυνά του και να τον αφήσει ακάλυπτο για κάποιο άλλο χτύπημα.
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο Μελέτης Κακουμπάβας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα μαχητών που στηρίζουν το overhand τους στην ικανότητα να διαβάζουν τον αντίπαλο και στο καλό timing.
Παρακάτω βλέπουμε τον Νικολαΐδη να πετυχαίνει knockdown ενάντια στον Αλέξανδρο Χατζηχρόνογλου. Ο Νικολαΐδης ήξερε πως ο Χατζηχρόνογλου κλωτσάει ψηλά και χρόνισε σωστά το χτύπημά του περνώντας το πάνω από το high kick του αντιπάλου του. Ήταν ένα ριψοκίνδυνο χτύπημα αφού το overhand θα γινόταν ακριβώς την στιγμή του high kick αλλά η εκτέλεση δικαιολόγησε το ρίσκο.

Ο Κακουμπάβας έχει πετύχει δύο από τα πιο καταστροφικά ΚΟ της καριέρας του με overhand σε δύο πανομοιότυπες φάσεις. Παρακάτω, στον αγώνα με τον Νίκο Παπαδημητρίου,με καλό timing χρονίζει το χτύπημά του την στιγμή που ο «Sweet Kill» προσπαθεί να τον χτυπήσει με γόνατο και τα χέρια του έχουν ανοίξει. Ήταν κάτι που είχε επιχειρήσει ως απάντηση και σε προηγούμενες φάσεις που ο Παπαδημητρίου επιχειρούσε γόνατο.

Ίσως το πιο γνωστό και σημαντικό ΚΟ της καριέρας του ήταν αυτό που πέτυχε με αντίπαλο τον Samo Petje στο FFC 22. Αυτήν την φορά, μετά από έναν δύσκολο πρώτο γύρο, κατάφερε να διαβάσει την τάση του Petje να κατεβάζει τα χέρια όταν χτυπάει με γόνατο και, κυρίως, την συνήθεια που έχει να κάνει ένα βαθύ βήμα πρίν δώσει το χτύπημα.

Από τους πιο γνωστούς χρήστες του overhand είναι και ο Roy Nelson ο οποίος έχει στείλει αρκετούς αντιπάλους του αναίσθητους στο καναβάτσο με το βαρύ του δεξί χέρι. Ο Roy στηρίζεται πολύ στην αίσθηση του χώρου και στο jab του για να στήσει το χτύπημα.

Στο επόμενο gif βλέπουμε το ΚΟ που πετυχαίνει ενάντια στον Cheik Congo. Το κλειδί εδώ είναι η καλή αίσθηση του χώρου και το καλό timing. Παρατηρούμε πως ενώ ο Kongo βρίσκεται κοντά στο κλουβί, ο Nelson του κλείνει την γωνία διαφυγής (από τα αριστερά του Nelson) και τον οδηγεί στο να κινηθεί προς τα δεξιά, εκεί που περιμένει το φημισμένο δεξί του overhand.

Αρκετά συχνά ο Nelson θα στήσει το overhand με μερικά «ψεύτικα» jabs που θα τραβήξουν την προσοχή του αντιπάλου και θα τον παγιδέψουν στο να απαντήσει και αυτός με jab, δίνοντας την ευκαιρία στον Nelson να περάσει το χτύπημα πάνω από το χέρι του αντιπάλου και να το προσγειώσει στο σαγόνι του. Παρακάτω βλέπουμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα με αντιπάλους τον Brendan Schaub και τον Antonio Nogeira.

Ένας άλλος μαχητής που χρησιμοποιεί αυστηρά αυτό το setup για να κάνει overhand είναι o Junior Dos Santos. Ο Junior θα χρησιμοποιήσει και αυτός το «ψεύτικο» jab για να προκαλέσει τον αντίπαλο να τον χτυπήσει με το αντίστοιχο δικό του και θα περάσει το χέρι του πάνω από το χέρι του αντιπάλου. Παρακάτω το κάνει ενάντια στον Mark Hunt.

Ενώ εδώ το χρησιμοποιεί για να κερδίσει με ΚΟ τον Velasquez.

Μπορούμε να δούμε το πόσο πανομοιότυπα είναι τα δύο χτυπήματα στις παρακάτω φωτογραφίες.

Ένας ακόμα παίκτης που στήνει το overhand του με jab είναι ο Dan Henderson, ο οποίος το έχει επαναλάβει τόσες φορές και με τόση επιτυχία που του έχουν δώσει το όνομα H(enderson)-Bomb.

Παρακάτω τον βλέπουμε να δίνει ένα jab που δεν πετυχαίνει τον αντίπαλο αλλά κλείνει την απόσταση και του τραβάει την προσοχή ώστε να μην δει το overhand που έρχεται κατά πάνω του.

Ο Henderson όμως έχει αναπτύξει και ένα ακόμα setup που περιλαμβάνει ένα low kick στην εσωτερική μεριά του ποδιού του αντιπάλου το οποίο ακολουθείται από το overhand.  Έτσι μάλιστα πέτυχε και το χαρακτηριστικό ΚΟ ενάντια στον Michael Bisping.

Το εσωτερικό low kick μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του αντιπάλου στιγμιαία, όσο ακριβώς χρειάζεται για να μην δει το χτύπημα που ακολουθεί. Επίσης εξυπηρετεί και τον σκοπό της στιγμιαίας ακινητοποίησης του αντιπάλου αφού τον βγάζει εκτός ισορροπίας. Παρακάτω βλέπουμε πως «σπάει» την στάση του Shogun και τον αφήνει ακάλυπτο για το overhand.

Ίσως το πιο τεχνικό overhand στην ιστορία του UFC ανήκει στον Chuck Liddel ο οποίος επωφελούμενος από τα μακριά του χέρια το χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία. Συνήθως έδινε ένα «ψεύτικο» jab στο σώμα για να τραβήξει την προσοχή του αντιπάλου χαμηλά και καθώς επανέφερε το αριστερό του χέρι του εξαπέλυε το δεξί του. Το κύριο χαρακτηριστικό του ήταν πως σήκωνε το χέρι του τόσο ώστε έφευγε τελείως από το οπτικό πεδίο του αντιπάλου και χτύπαγε από τυφλή γωνία. Βλέπουμε παρακάτω πως το χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον Overeem πάνω από την άμυνά του και σχεδόν κάθετα προς τα κάτω.

Το overhand αποτελούσε επίσης ένα από τα πιο αγαπημένα χτυπήματα του Μιχάλη Ζαμπίδη και είχε πετύχει πολλά ΚΟ περνώντας το πάνω από το jab των αντιπάλων του.

Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός τρόπος που το χρησιμοποιούσε αφού το είχε αναπτύξει και ως μέθοδο για να κλείνει την απόσταση από τους αντιπάλους του. Δείτε παρακάτω πως χρησιμοποιεί το overhand για να έρθει κοντά και να συνεχίσει με low kick.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο overhand με το οποίο ο Canelo κέρδισε τον Amir Khan. Ο λόγος είναι πως ο Canelo έστηνε το συγκεκριμένο χτύπημα σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Από τον πρώτο γύρο ξεκίνησε να σφυροκοπεί το σώμα του Khan με βαριά δεξιά κροσέ και κυρίως με έναν συνδυασμό αριστερού Jab και δεξιού κροσέ.

Σιγά σιγά η ζημιά που μαζεύτηκε στα πλευρά του Khan τον ανάγκαζε να κατεβάζει την guard του για τα τα προστατεύσει. Στον έκτο γύρο ο Canelο προσποιείται ένα αριστερό jab στο σώμα, ο Khan κατεβάζει τα χέρια του περιμένοντας το δεξί κροσέ αλλά αντί αυτού δέχεται το overhand που τον στέλνει στο καναβάτσο.

Αρκετοί μαχητές αποφεύγουν το overhand γιατί θεωρούν πως είναι αργό και πως δεν αξίζει το ρίσκο. Η αλήθεια είναι πως μια τόσο μεγάλη μετατόπιση του βάρους είναι πιθανό να βγάλει τον επιτιθέμενο εκτός ισορροπίας και να τον κάνει ευάλωτο σε χτυπήματα. Επίσης οι μαχητές που στηρίζονται πολύ στο overhand βλέπουν πολλές φορές το πιο αποτελεσματικό τους όπλο να εξουδετερώνεται με αρκετή ευκολία αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο. Συνολικά, όπως και με οποιαδήποτε άλλο χτύπημα, η αποτελεσματικότητα και το ρίσκο εξαρτώνται από την τεχνική ευχέρεια του αθλητή.

  • dimitris papakonstantinou

    Poli kalo arthro bigA kai poso kala to kani o chuck liddel. Moxou

  • George-doc Graphics

    Μπραβο στον BigA…..
    Να προσθεσω ενα απτα αξεχαστα Overhand που εμειναν ηταν με τον Lawler με τον επικινδυνο Manhoef,εκει απλα την πατησε ο Manhoef!