Τα Shift στα μαχητικά αθλήματα: Ανάλυση Τεχνικής

Τα χτυπήματα με shift είναι στην ουσία χτυπήματα που γίνονται καθώς ο πυγμάχος αλλάζει στάσεις από southpaw σε orthodox και αντίστροφα. Αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να κλείσει ο πυγμάχος την απόσταση ή να κυνηγήσει τον αντίπαλο προς τα πίσω, ακολουθώντας με δυνατά χτυπήματα. Μέγιστης σημασίας είναι ο μαχητής που κάνει το shift να έχει εξαιρετική ισορροπία και καλή ροή ανάμεσα στα χτυπήματα, έτσι ώστε να μετακινεί το κέντρο βάρους του από την μία πλευρά στην άλλη μένοντας ταυτόχρονα σταθερός.

Παρακάτω, το λεγόμενο «Fitzsimmons Shift» από τον Gennady Golovkin . H ονομασία της τεχνικής προέρχεται από τον Robert Fitzsimmons, έναν θρυλικό πυγμάχο που αγωνιζόταν στα τέλη του 19ου αιώνα. Με βάρος μόλις 72 κιλά είχε καταφέρει να κερδίσει heavyweights όπως τον Ed Dunkhorst (150 κιλά) ενώ έστειλε τον Tom Sharky στο καναβάτσο, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ο θρυλικός Jim Jeffries μέσα σε 45 γύρους. Ο Fitzsimmons χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη τεχνική ενάντια στον Jim Corbett, κερδίζοντάς τον με ΚΟ στον μεταξύ τους αγώνα το 1897.

O Fitzsimmons σε φωτογραφία που πάρθηκε κατά την διάρκεια της καριέρας του

Βλέπουμε πως ο GGG δίνει το δεξί του ίσιο ενώ ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα προς τον αντίπαλο μετατοπίζοντας έτσι όλο το βάρος του σώματός του στο δεξί του χέρι και καταλήγοντας με τα πόδια του σε παράλληλη θέση. Στην συνέχεια, καθώς ο αντίπαλος κινείται προς τα πίσω, δημιουργείται χώρος που επιτρέπει στον Golovkin να περάσει το αριστερό του hook κατευθείαν στα πλευρά του αντιπάλου του.

Ο Fitzsimmons περνούσε το αριστερό hook στο ηλιακό πλέγμα αλλά ο Golovkin χτυπάει ανάλογα με την γωνία που παίρνει ο αντίπαλος μετά το δεξί ίσιο.

Παρακάτω βλέπουμε ένα πανομοιότυπο shift με μια μικρή διαφοροποίηση. Αυτήν την φορά ο GGG αντί να καταλήξει με τα πόδια σε παράλληλη θέση κάνει ένα ολόκληρο βήμα με σκοπό να βάλει ακόμα περισσότερο βάρος στο χτύπημά του.

Στο επόμενο gif βλέπουμε τον Roy Jones να χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τεχνική. Ο Jones ξεκινάει με ένα δεξί ίσιο καθώς ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα μπροστά, φέρνοντας τα πόδια του παράλληλα ενώ στην συνέχεια βλέπουμε πως επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση 3 φορές. Ο λόγος που ο Jones προτιμούσε να καταλήγει με τα πόδια σε παράλληλη θέση οφείλεται στο γεγονός πως είχε αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το side stepping του και μπορούσε να κινείται πλαγίως μετά από κάθε χτύπημα, ακόμα και ενώ βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση με τον αντίπαλο.

Τα shift εκτός από επιθετικά όπλα αποτελούν και εξαιρετικό τρόπο άμυνας όπως απέδειξε πολλάκις κατά την διάρκεια της καριέρας του ο Nasseem Hamed. Παρακάτω τον βλέπουμε αρχικά να δέχεται ένα δεξί ίσιο από τον αντίπαλό του καθώς έρχεται κατά πάνω του. Ο Hamed στην συνέχεια οπισθοχωρεί κάνοντας shift και καθώς γέρνει προς τα πίσω αποφεύγει όλα τα υπόλοιπα χτυπήματα του αντιπάλου του.

Τα Shifts στο MMA

Χρήση των shift από τον Max Holloway

*Από το «Max Holloway: Τεχνική και Τακτική Ανάλυση, Μέρος Α’»

Παρακάτω βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως ο «Blessed» εφαρμόζει τα shift στην επιθετική του στρατηγική.

Ο Holloway ξεκινάει την επίθεσή του με ένα συνδυασμό αριστερού κροσέ/δεξιού low που ωθεί τον Cub Swanson προς τα πίσω. Ο Max στην συνέχεια πραγματοποιεί ένα βαθύ δεξί βήμα, πατώντας το πόδι του παράλληλα με το αριστερό του Swanson. Με αυτόν τον τρόπο, ο Holloway διασφαλίζει το front foot dominance και ευθυγραμμίζει το αριστερό του uppercut έτσι ώστε να περάσει ανάμεσα από τα χέρια του αντιπάλου του και κατευθείαν στο στομάχι του. Παρατηρούμε πως η νέα γωνία στην οποία βρίσκεται μετά το shift του επιτρέπει επίσης να περάσει το δεξί του κροσέ πίσω από το αριστερό χέρι του Cub, χτυπώντας στον ακάλυπτο χώρο.

Στο επόμενο gif τον βλέπουμε να χρησιμοποιεί τα shift σαν εμπρόσθια έκρηξη επιθετικότητας έτσι ώστε να κλείσει την απόσταση από τον αντίπαλό του και να περάσει χτυπήματα.

Ο Holloway ξεκινάει την επίθεσή του, προσποιούμενος ένα αριστερό round kick με τον Swanson να προσπαθεί να αμυνθεί στο λάκτισμα που έρχεται, κατεβάζοντας τα χέρια του στα πλευρά του καθώς κινείται προς τα πίσω. Ο Holloway στην συνέχεια ξεκινάει να βηματίζει προς τον αντίπαλό του ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί ίσια χτυπήματα προς το κεφάλι του Cub.  Ο Swanson καταφέρνει να διακόψει την ροή του Max με ένα αριστερό κροσέ αλλά καταλήγει πλάγια προς τον αντίπαλό του στο τέλος της κίνησης.

Παρακάτω τον βλέπουμε να χρησιμοποιεί shift με σκοπό να εμπλακεί στο clinch.

O Holloway κινείται κυκλικά γύρω από τον Pettis σε κοντινή απόσταση. Στην συνέχεια και αφού πρώτα έχει ευθυγραμμιστεί με τον αντίπαλό του κάνει μια διπλή προσποίηση με το κεφάλι που ωθεί τον Pettis να σηκώσει τα χέρια του περιμένοντας κάποιο χτύπημα. Ο Holloway στην συνέχεια απελευθερώνει ένα δεξί ίσιο ενώ συγχρόνως πραγματοποιεί ένα δεξί βήμα, το οποίο τον φέρνει πάνω στον αντίπαλό του και σηματοδοτεί την έναρξη του clinch.

O Holloway τείνει επίσης να χρησιμοποιεί τα shift και σαν τρόπο να περάσει λακτίσματα και ειδικά low kicks. Παρακάτω τον βλέπουμε να ξεκινάει την επίθεσή του με ένα αριστερό «ψεύτικο» jab και να ακολουθεί με ένα δεξί ίσιο. Καθώς ο Pettis οπισθοχωρεί, ο Max πραγματοποιεί ένα δεξί βήμα, πλησιάζει γρήγορα τον αντίπαλό του και περνάει ένα αριστερό low kick στο μπροστινό πόδι.

Χρήση των shift από τον TJ Dillashaw

Από το  «TJ Dillashaw: Τεχνική και Τακτική Ανάλυση»

Ο Dillashaw είναι άρτιος χρήστης των shift και τα χρησιμοποιεί κατά κόρων σε όλους του τους αγώνες.

Στο επόμενο gif τoν βλέπουμε με αντίπαλο τον Joe Soto. Στην αρχή της φάσης ο TJ ξεκινάει σε southpaw στάση και δίνει ένα ίσιο με το πίσω χέρι καθώς κάνει shift και περπατάει προς τον αντίπαλο. Στην συνέχεια, γνωρίζοντας πως ο Soto θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί με πλάγια βήματα (το είχε ξανακάνει κατά την διάρκεια του αγώνα), κινείται διαγώνια αριστερά για να ανοίξει χώρο ώστε να φέρει ένα δεξί round kick στο κεφάλι του αντιπάλου του.

Στην συνέχεια τον βλέπουμε ενάντια στον Barao. Ο TJ ξεκινάει την επίθεσή του με ένα δεξί κροσέ ενώ ταυτόχρονα περπατάει, αυτήν την φορά σχεδόν πλάγια, και καταλήγει στην εσωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του Barao. Αμέσως μετά συνεχίζει με έναν συνδυασμό από χτυπήματα που αναγκάζει τον αντίπαλο να οπισθοχωρήσει. Το πιο εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο shift είναι οι οικονομία στις κινήσεις του TJ, αφού ουσιαστικά αλλάζει θέση και μεταβαίνει από την εξωτερική γωνία του αντιπάλου προς την εσωτερική με ένα βήμα. Η γρήγορη αυτή εναλλαγή μπερδεύει τον Barao ο οποίος δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην καινούργια γωνία.

Παρακάτω ένα ακόμα shift, στον δεύτερο αγώνα του με τον Barao. Ο TJ ξεκινάει σε southpaw και δίνει ένα ίσιο με το πίσω χέρι. Ταυτόχρονα ξεκινάει να περπατάει με αριστερό του πόδι ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει το δεξί διαγώνια προς την εξωτερική πλευρά του Barao. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει, όπως φαίνεται στο gif, να κινηθεί σε σημείο που ο Barao βρίσκεται σχεδόν σε πλάγια θέση και δεν μπορεί να  χρησιμοποιήσει κανένα χτύπημα.

Επίλογος

Τα shift είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές τεχνικές και ουσιαστικά πλέον αποτελούν την βάση του σύγχρονου footwork για πολλούς αθλητές. Ο Dominick Cruz, ο Lyoto Machida και ο Anderson Silva ήταν οι πρώτοι αθλητές ΜΜΑ που προσπάθησαν να εισάγουν την συγκεκριμένη τεχνική στο άθλημα και οι επόμενες γενιές προπονητών και αθλητών μελέτησαν τον τρόπο κίνησής τους έτσι ώστε να τον τελειοποιήσουν αργότερα.

Οι αδυναμία των shift βρίσκεται στην αβέβαιη θέση στην οποία καταλήγει ο αθλητής καθώς προσπαθεί να βηματίσει προς τα μπροστά και ουσιαστικά μένει για ένα χρονικό διάστημα στον αέρα και χωρίς να έχει καλή βάση στο έδαφος. Οι αδυναμίες της τεχνικής και οι τρόποι αντιμετώπισής της θα καλυφθούν σε επόμενο άρθρο.