Πως η Namajunas νίκησε την Jedrzejczyk και εδραίωσε την θέση της στην κορυφή της κατηγορίας

Στις 8 Απριλίου του 2018, η Rose Namajunas νίκησε για δεύτερη φορά την Joanna Jedrzejczyk και εδραίωσε την θέση της στην κορυφή της straweight κατηγορίας του UFC.

Η νίκη αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την «Thug Rose» αφού όχι μόνο συγκράτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας αλλά απέδειξε επίσης πως η επικράτησή της στον πρώτο αγώνα δεν ήταν τυχαία. Η Namajunas κινήθηκε με ένα καλά ακονισμένο gameplan το οποίο στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση των, ομολογουμένως, ελαχίστων αδυναμιών της άλλοτε κραταιής πρωταθλήτριας, Jedrzejczyk.

Το counter striking και ο ρυθμός της πρώην πρωταθλήτριας

Η Joanna Jedrzeczyk επικράτησε πλήρως ενάντια σε όλες τις αντιπάλους της μέχρι την πρώτη ήττα της από την Rose τον περασμένο Νοέμβριο.

Το μαχητικό της στυλ διακρινόταν (και διακρίνεται) από τρεις βασικούς πυλώνες: το counter striking, τον ρυθμό και το αργό ξεκίνημα.

To counter striking της Joanna ήταν και είναι πιθανότατα μέσα στα καλύτερα του UFC. Ο τρόπος με τον οποίο ελέγχει την απόσταση με teep και low kicks της επιτρέπει να κρατάει τις αντιπάλους της στο σημείο που θέλει, μέχρι να τις αναγκάσει να επιτεθούν βιαστικά. Στην συνέχεια η Joanna τείνει να χρησιμοποιεί το jab τις για να τις προκαλέσει να αντιδράσουν και να χτυπάει με counter στην αμέσως επόμενη φάση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παρακάτω.

Η Joanna ακολουθεί την, ήδη αρκετά χτυπημένη, Jessica Penne καθώς οπισθοχωρεί. Στην συνέχεια δίνει ένα μακρινό jab το οποίο προκαλεί την Penne να αντιδράσει και να χτυπήσει με ένα δεξί ίσιο. Η Joanna σπρώχνει το χέρι της αντιπάλου της ενώ αλλάζει γωνία και κινείται ελαφρώς προς τα πλάγια αριστερά. Η φάση τελειώνει με έναν αυτοματοποιημένο counter συνδυασμό αριστερού κροσέ (slap), δεξιού ίσιου και αριστερού κροσέ.

Παρακάτω ακόμα ένα παράδειγμα του counter stiking αλλά και των παγίδων που χρησιμοποιεί για να προκαλέσει τις αντιπάλους της.

Στην πρώτη φάση, βλέπουμε την Joanna να κάνει ένα βήμα πίσω και να κινείται προς τα αριστερά με ένα pivot. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει χώρο στην Penne, η οποία κινείται προς τα μπροστά και έρχεται σε απόσταση βολής από την Πολωνή. Η Joanna αμέσως απελευθερώνει ένα δεξί ίσιο το οποίο όμως δεν βρίσκει στόχο ενώ η Penne προσπαθεί να περάσει ένα overhand. Η Joanna αμέσως κινείται και πάλι με pivot προς τα αριστερά για να αλλάξει γωνία και αναπροσαρμόζει την επίθεσή της καθώς χτυπάει με ένα αριστερό κροσέ.

Στην δεύτερη φάση, βλέπουμε την Joanna να προσποιείται ένα jab με το αριστερό και την Penne να προσπαθεί να περάσει από κάτω και να επιχειρεί takedown. H Joanna κάνει ένα βήμα προς τα πίσω με το δεξί της πόδι, αλλάζει την στάση της σε southpaw και στην συνέχεια τεντώνει τα χέρια της για να κρατήσει την αντίπαλό της μακριά. Συνεχίζει με ένα συνδυασμό δεξιού κροσέ-αριστερού ίσιου και συνεχίζει με ένα round kick καθώς η αντίπαλός της οπισθοχωρεί. Η φάση τελειώνει με ένα δεξί teep που απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Penne και επιτρέπει στην Joanna να επανεκκινήσει το παιχνίδι από την απόσταση που προτιμάει ενώ ταυτόχρονα ορίζει και τον ρυθμό του αγώνα.

Τα παραπάνω είναι δείγματα του counter striking της και του τρόπου με τον οποίο ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Μέχρι την στιγμή που ηττήθηκε από την Rose, η μόνη φανερή της αδυναμία ήταν το αργό ξεκίνημα που πραγματοποιούσε στους αγώνες της.

Πιο ηχηρό παράδειγμα του παραπάνω είναι η δεύτερη νίκη της επί της Gadehla. Η Joanna δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στους πρώτους γύρους ενάντια στην Βραζιλιάνα, η οποία την πίεσε έντονα με το βαρύ της jab. Η Gadehla πήρε τους δύο πρώτους γύρους αλλά από τον τρίτο και μετά έδειξε σημάδια κούρασης και επέτρεψε στην Πολωνή να ανακτήσει τον ρυθμό του αγώνα και αφού ελέγξει την απόσταση όπως είδαμε παραπάνω, να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το δικό της jab και τα counter της για να κατακτήσει την νίκη.

Όπως ήταν λογικό, το αργό ξεκίνημα θα ήταν κάτι που θα εκμεταλλευόταν η Rose στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, κάτι που όντως έκανε καθώς χρησιμοποιούσε εκρηκτικούς συνδυασμούς και πίεζε συνεχώς την αντίπαλό της από το ξεκίνημα του match.

Το πιο ενδιαφέρον όμως και αυτό που ουσιαστικά την οδήγησε την Rose στην νίκη ήταν μία ακόμα αδυναμία της Joanna την οποία κατάφερε να εκμεταλλευτεί και να πετύχει το ΚΟ.

Η «τυφλή γωνία»

Όπως είδαμε και πιο πάνω με αντίπαλο την Penne (gif 1.) η Joanna είναι άκρως επικίνδυνη όταν χρησιμοποιεί counter ενάντια σε αντιπάλους που έρχονται προς τα πάνω της. Παρόλα αυτά όμως, το κοινό χαρακτηριστικό όλων των αντιπάλων της ήταν πως επιτίθονταν πάντα σε ευθεία γραμμή και χωρίς να έχουν «κρύψει» την επίθεσή τους πίσω από προσποιήσεις.

Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, η Rose χρησιμοποιούσε πολλαπλές προσποιήσεις πριν τις επιθέσεις της, αφήνοντας έτσι την Joanna να μαντεύει ποιο θα είναι το χτύπημα που θα ακολουθήσει αντί να «διαβάζει» την αντίπαλο και να ετοιμάζει το counter. Μαζί με την παραπάνω στρατηγική, η Rose θα έπρεπε στην συνέχεια να εισέλθει στην εσωτερική γωνία της αντιπάλου της και να προλάβει να περάσει χτυπήματα προτού αυτή καταφέρει να απομακρυνθεί με pivot όπως είδαμε και στο δεύτερο gif.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον πρώτο αγώνα παρακάτω. Η Rose χρησιμοποιεί συνεχώς προσποιήσεις και αφήνει την Joanna να μαντεύει το επόμενο χτύπημα. Στην συνέχεια κινεί τον δεξί της ώμο προς τα μπροστά για να τραβήξει την προσοχή της Joanna και συνεχίζει με ένα αριστερό κροσέ με άλμα (gazelle punch).

Παρατηρούμε πως καθώς η Joanna περιμένει το χτύπημα της αντιπάλου της για να απαντήσει με counter, σταματάει να κινείται και «φυτεύει» τα πόδια της στο έδαφος. Η Rose ουσιαστικά έχει να κάνει με έναν ακίνητο στόχο. Όταν η Joanna προσπαθεί να διαφύγει με pivot προς τα αριστερά είναι ήδη αργά αφού η Rose έχει μπει στην εσωτερική γωνία και προλαβαίνει να περάσει χτυπήματα.

Παρακάτω βλέπουμε τι συνέβη όταν η Rose δεν χρησιμοποιούσε προσποιήσεις για να επιτεθεί ενώ η φάση είναι ουσιαστικά ίδια με το πρώτο gif και το counter ενάντια στην Penne.

Η Rose ξεκινάει την επίθεσή της με ένα δεξί ίσιο. H Joanna, ακριβώς όπως και με την Penne, σπρώχνει το χέρι της και απαντάει με έναν συνδυασμό δύο χτυπημάτων ενώ στην συνέχεια κάνει pivot και κινείται προς τα αριστερά για να αλλάξει γωνία.

Το τέλος του αγώνα είναι πανομοιότυπο με την πρώτη επίθεση της Rose.

H Namajunas προσποιείται και πάλι με τον δεξί της ώμο με την Joanna μπερδεύεται και απλώνει το αριστερό της χέρι για να μπλοκάρει το χτύπημα. Η Rose τελειώνει την φάση με ένα αριστερό gazelle punch που στέλνει την αντίπαλό της στο καναβάτσο.

 

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται

Επί της ουσίας, η Rose Namajunas επανέλαβε εξ’ολοκλήρου το gameplan του πρώτου αγώνα. Για ακόμα μια φορά θα ξεκινούσε επιθετικά ενώ θα προσπαθούσε να εισχωρεί στην «αδύναμη» γωνία της Joanna για να περάσει χτυπήματα.

Παρακάτω ακόμα μια πανομοιότυπη φάση. Η Rose προσποιείται με τους ώμους της ενώ κινείται εντός και εκτός εμβέλειας. Στην συνέχεια επιτίθεται με το gazelle punch και κινείται διαγώνια αριστερά της αντιπάλου της. Η Joanna για ακόμα μια φορά αδυνατεί να κινηθεί εγκαίρως και δέχεται τα χτυπήματα καθώς κάνει pivot.

Παρακάτω, η Rose χρησιμοποιεί την ίδια τεχνική σαν counter. Η Joanna προσπαθεί να εισέλθει στην κοντινή απόσταση χτυπώντας με jab. Η Rose κινείται ελαφρώς διαγώνια αριστερά, περνάει ένα αριστερό hook και στην συνέχεια τελειώνει με ένα ακόμα δεξί κροσέ.

Στο επόμενο gif η Rose επαναλαμβάνει την επίθεση και στην συνέχεια κινείται προς τα πίσω για να ανοίξει την απόσταση μετά το counter jab.

H κυριαρχία της Namajunas εδραιώθηκε καθώς την είδαμε να χρησιμοποιεί και νέες τεχνικές όπως το παρακάτω switch uppercut.

Η Joanna πέρασε πολλά low kicks και περιόρισε αισθητά την κινητικότητα της Rose κατά τον 3ο και 40 γύρο αλλά δεν ήταν αρκετό για να της δώσει την απόφαση των κριτών.

Η Πολωνή παραμένει μια εξαιρετικά ικανή αθλήτρια και μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Οι δύο αγώνες της με την Najamunas εξέθεσαν κάποιες αδυναμίες της που κρύβονταν πίσω από το τρομακτικό της counter striking και από τον φόβο που προκαλούσε στις μέχρι τώρα αντιπάλους της.

Η Namajunas έχει βρει τον τρόπο να επικρατεί επί της Jedrzeczyk και θα χρειαστούν πολλές τροποποιήσεις για να μπορέσει η πρώην πρωταθλήτρια να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Η Αμερικανίδα έχει ένα αρκετά ολοκληρωμένο παιχνίδι και συνήθως έρχεται στους αγώνες της με εξαιρετικό gameplan (o Trevor Wittman δεν παίρνει τα εύσημα που αξίζει) ενώ απ’ότι φαίνεται διαθέτει και την ψυχολογία για να κάνει πρωταθλητισμό για αρκετό καιρό ακόμα.

Η κατηγορία αποκτά σιγά σιγά βάθος και τα επερχόμενα matchup για τις δύο αθλήτριες προκαλούν ενδιαφέρον.