Ο Jon Jones τιμωρείται με πρόστιμο 250.000 δολαρίων και ανάκληση της αγωνιστικής του άδειας (VIDEO)

Ο Jon Jones βρέθηκε ενώπιον της  Αθλητικής Επιτροπής της Καλιφόρνια για την ακροαματική διαδικασία σχετικά με την υπόθεσή του.

Ο Jones βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες (turinabol) μετά τον αγώνα του ενάντια στον Daniel Cormier τον περασμένο Ιούλιο και αποβλήθηκε από την αγωνιστική δράση μέχρι την επίσημη απόφαση της USADA.

Ο εκτελεστικός εκπρόσωπος της Αθλητικής Επιτροπής (CSAC), Andy Foster, πρότεινε την ανάκληση της αγωνιστικής άδειας του Jones και την επιβολή προστίμου 250.000 δολαρίων καθώς αναμένεται και η επίσημη ποινή που θα του επιβάλει η USADA. Η ποινή δεν έχει ακόμα οριστεί και η άδεια του Jones λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η υπεράσπιση του Jones στηρίχθηκε στον ισχυρισμό πως ο μαχητής δεν κατανάλωσε την ουσία εν γνώση του αφού βρέθηκε καθαρός στους ελέγχους που υποβλήθηκε τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Ο Jones είπε:

Η κατάσταση είναι χάλια. Δεν καταλαβαίνω πως μπήκε η ουσία στο σύστημά μου. Φανταστείτε να ήσασταν στην θέση μου. Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Απλά προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. 

Κανένα από τα συμπληρώματα που κατανάλωσε ο Jones δεν βρέθηκε να περιέχει Turinabol. Ο δικηγόρος του δήλωσε πως εξετάστηκαν και τα 15 συμπληρώματα που χρησιμοποιούσε όπως και κάποιες κρέμες μασάζ. Ο Jones παραδέχτηκε πως δεν παρακολούθησε κανένα από τα επεξηγηματικά σεμινάρια/βίντεο της USADA αν και υπέγραψε πως έλαβε γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός.

O Jones είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση το 2016, όταν το δείγμα αίματος που είχε δώσει πριν τον αγώνα του με τον DC στο UFC 200 φάνηκε να περιέχει αντιοιστρογόνες ουσίες. Ο πρώην πρωταθλητής της lhw κατηγορίας είχε τότε ρίξει την ευθύνη σε «μολυσμένα» με απαγορευμένες ουσίες χάπια στυτικής δυσλειτουργίας, κάτι που απέδειξε κατά την επίσημη ακρόαση μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο της υποχρεωτικής απουσίας του από τους αγωνιστικούς χώρους.

Σε περίπτωση που η USADA δεν αναγνωρίσει πως ο Jones δεν έλαβε την ουσία εν γνώση του θα τιμωρήσει την πράξη του ως επαναλαμβανόμενο παράπτωμα πράγμα που σημαίνει πως κινδυνεύει μέχρι και με 4ετή αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους.

Θα ήμουν ηλίθιος αν έπαιρνα αναβολικά εν γνώση μου μια βδομάδα πριν τον αγώνα ενώ πέρασα τόσους μήνες μιλώντας σε παιδιά (έκανε ομιλίες σε σχολεία ως μέρος της ποινής του). Δεν είμαι το ίδιο άτομο που ήμουν πριν τρία χρόνια όταν είχα μπλεχτεί σε εκείνο το τροχαίο.

Ο λόγος που η αθλητική επιτροπή αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια του αν και αναμένεται η απόφαση της USADA είναι πως για να μπορέσει να την ανανεώσει θα πρέπει να περάσει νέα ακροαματική διαδικασία στην οποία πρέπει να δείξει «σημάδια συμμόρφωσης».

Το βίντεο της απολογίας από το MMA Fighting: