Ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος μιλάει στο Prizefighting

Ο Σπύρος Μαργαριτόπουλος έχει υπάρξει διακριθείς αθλητής του Karate ενώ τα τελευταία χρόνια, μαζί με τον αδερφό του Δημήτρη Μαργαριτόπουλο, προπονείται και αγωνίζεται στο bjj.

Ο Μαργαριτόπουλος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Karate Combat τον περασμένο Απρίλιο όπου και επικράτησε επί του Mohamed Salem με ΚΟ.

O αθλητής και δάσκαλος της The Brotherhood-M.F.T. συνομίλησε με το prizefighting και εξιστόρησε πως βρέθηκε στην νεοσύστατη διοργάνωση επαγγελματικού Karate, τις προσαρμογές που έπρεπε να κάνει στο αγωνιστικό του στυλ και τα μελλοντικά του σχέδια.

Prizefighting: Πως προέκυψε η συμμετοχή σου στο Katate Kombat και πόσο καιρό είχες να προετοιμαστείς για τον αγώνα σου;

Σπύρος Μαργαριτόπουλος: Η συμμετοχή μου στο karate combat προέκυψε μέσω του φίλου και συναθλητή μου στην εθνική ομάδα karate Γίώργου Τζάνου τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ. Η εταιρία στηνόταν καιρό και σε κάποιους αγώνες karate στο εξωτερικό κάποιοι παράγοντες πλησίασαν τον Γιώργο ψάχνοντας για αθλητές karate οι οποίοι ενδιαφέρονται και μπορούν να παίξουν karate με πλήρη επαφή. Ο Γιώργος με πρότεινε ενημερώνοντάς με αμέσως και έπειτα άρχισα να μιλάω με εκπροσώπους της εταιρίας.

Για καλή μου τύχη με γνώριζαν κάποιοι παράγοντες της εταιρίας σαν παλιό αθλητή καράτε με καλό ιστορικό διακρίσεων, ενώ κάποιοι από τους υπεύθυνους για το δυναμικό αθλητών υπήρξαν και οι ίδιοι αθλητές καράτε εθνικών ομάδων οπότε με ήξεραν προσωπικά. Έτσι όλα πήραν μια καλή πορεία και αρχές Ιανουαρίου υπέγραψα συμβόλαιο. Όσο για τον αγώνα η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σαν στόχο ούτε είχα βασίσει την προετοιμασία μου για το event στο miami γιατί πολύ απλά δεν ήταν να παίξω. Σχεδόν 3 εβδομάδες πριν το event μου τηλεφώνησαν λέγοντάς μου πως ένας αθλητής της κατηγορίας μου ακύρωσε και εάν ήθελα να πάρω τη θέση του και φυσικά αμέσως δέχτηκα. Από τον Ιανουάριο που υπέγραψα, άρχισα 2-3 φορές τη βδομάδα να κάνω προπονήσεις με πλήρη επαφή, ενώ στην εβδομαδιαία μου ρουτίνα προπονήσεων δε λείπει ποτέ η φυσική κατάσταση. Όταν τέλη Μαρτίου τελείωσε το Ευρωπαϊκό Bjj no gi και δεν είχα αλλού αγωνιστικές υποχρεώσεις, τότε από τον Απρίλιο άρχισα να προπονούμαι καθημερινά για το karate combat υποθέτοντας πως αργά η γρήγορα μέσα στο υπόλοιπο έτος θα αγωνιστώ. Ήμουν απλά τυχερός που κάποιος ακύρωσε και αγωνίστηκα τέλος Απρίλη στο Miami inception.

Prizefighting: Ποιες προσαρμογές έπρεπε να κάνεις στο μαχητικό σου στυλ για να μπορέσεις να αγωνιστεις στην διοργάνωση;

Σ.Μ: Γενικά η πλήρης επαφή δεν ήταν άγνωστη σε μένα καθώς και παλιότερα στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου έκανα λίγο kick boxing, αλλά και στους δύο αγώνες mma του αδελφού μου τον βοηθούσα σαν sparring partner αρκετά συχνά. Επίσης κάνω bjj από το 2012 και θεώρησα πως δεν κινδυνεύω από κάποιον karateka να με ρίξει ή να δεχτώ κάποιο ground and pound στο διαγώνιο pit. Oπότε αυτό με έκανε να σετάρω κάποια takedown με τον αδελφό μου και θέσεις για ground and pound. Κυρίως οι προσαρμογές που έκανα αφορούσαν τη βελτίωση του ήδη επιθετικού και πιεστικού παιχνιδιού που πάντα είχα ως karateka στα κομμάτια της επαφής και των συνδυασμών. Επιπλέον, σε όλες μου τις προπονήσεις και στα sparring, το game aproach ήταν να ξεκινάω πάντα πρώτος και να τελειώνω εγώ οποιαδήποτε ανταλλαγή χτυπημάτων. Η κύρια προσαρμογή όμως και η πιο δύσκολη θεωρώ πως ήταν και είναι η άμυνα, καθώς είναι τελείως διαφορετική σε αγώνα πλήρους επαφής απ ότι στο point system. Πρέπει πάντα, ακόμα και όταν δεχτείς κάποιο χτύπημα, να είσαι συμπαγής και πολλές φορές να απαντάς κιόλας. Έτσι πολύ προσεχτικά, ακόμα και τώρα στις προπονήσεις φτιάχνω την άμυνα και τις απαντήσεις μου.

Prizefighting: Σκοπεύεις να αγωνιστείς και πάλι στην διοργάνωση; Έχεις κάποια πρόταση να συμμετέχεις στο event της Αθήνας;

Σ.M.: Και βέβαια θα αγωνιστώ και πάλι. Θα ήθελα να κάνω άλλον έναν αγώνα μέχρι να κλείσει η χρονιά αλλά και να συνεχίσω γενικότερα στην διοργάνωση με περισσότερα ματς. Σχετικά με το event της Αθήνας, μου είχαν προτείνει να αγωνιστώ εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αρχικά ήταν προγραμματισμένο για τις 23 Ιουνίου και φυσικά είχα δεχτεί. Έπειτα του άλλαξαν ημερομηνία πηγαίνοντας το στις 7 Ιουλίου και πάλι δέχτηκα. Όταν όμως το μετακίνησαν πάλι για τις 28 Ιουλίου δυστυχώς αρνήθηκα. Ο κύριος λόγος είναι πως εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε κλείσει με τον σύλλογο μας (The Brotherhood MFT) στις ίδιες ημερομηνίες να πάμε στην Πορτογαλία για να αγωνιστούν αθλητές μας στο Πανευρωπαϊκό Κύπελλο WIKF (Wado International Karate Federation). Έτσι λοιπόν όσο και να ήθελα να αγωνιστώ στην Αθήνα μου ήταν αδύνατο να αφήσω ανήλικους μαθητές μου χωρίς προπονητή και ασυνόδευτους στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά όσο πλησιάζουν οι μέρες του event νιώθω μια μικρή απογοήτευση γιατί εκτός του ότι μου αρέσει να μάχομαι, η πρόταση που είχα για το συγκεκριμένο αγώνα ήταν πολύ καλή.


Prizefighting: Τι πιθανότητες υπάρχουν να σε δούμε να αγωνίζεσαι στο ΜΜΑ;

Σ.Μ.: Ήθελα πολύ και ήταν μέσα στα πλάνα μου να κάνω τον πρώτο μου αγώνα mma τέλη 2017 ή στις αρχές του 2018. Αφού όμως υπέγραψα με το karate combat θεωρώ πως δεν με συμφέρει καθόλου σε αυτό το σημείο να κάνω και αγώνες mma. Αρχικά τα χρήματα, ειδικά στις εγχώριες διοργανώσεις mma, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση πάντα με τα λεφτά που μου προσφέρει το karate combat. Καλύτερα να δουλεύω και να βελτιώνομαι συνεχώς για τα event του karate combat παρά να ρισκάρω οποιαδήποτε άλλη καταπόνηση ή πιθανό τραυματισμό. Βέβαια αν για οποιονδήποτε λόγο η διοργάνωση αυτή σταματήσει ή δεν μπορώ να αγωνιστώ άλλο σίγουρα θα ήθελα να κάνω και κάποιο ματς mma.

Prizefigting: Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για την βοήθεια στις προετοιμασίες σου;

Σ.Μ.: Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Βλαδίμηρο Ναζαρένκο, ο οποίος ασχολείται μαζί μου καθημερινά, αλλά και την Αναστασία Πόντικα για τις πολύτιμες συμβουλές της. Επίσης, για άλλη μια φορά τον δάσκαλο Κώστα Γκουβούση ο οποίος υπήρξε προπονητής μου στην εθνική ομάδα καράτε γνωρίζοντάς με από μικρό παιδί και με βοηθά και με ανεβάζει πάντα σε κάθε μου προετοιμασία με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Φυσικά τον αδελφό μου και αθληταρά Δημήτρη που ήταν sparring partner μου για αυτό τον αγώνα βοηθώντας με με το παραπάνω σε όλους τους τομείς. Ακόμα ευχαριστώ πολύ τον coach Νίκο Στρατίκη, υπεύθυνο της φυσικής μου κατάστασης και το Reborn Training Gym για την άψογη δουλειά πάνω μου και τη συνεργασία που έχουμε. Ωστόσο δε μπορώ να μην εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους συναθλητές μου από Hermes Club και Αtos Jiu Jitsu Hellas, τους μαθητές και αθλητές μας από το ‘The Brotherhood MFT’ αλλά και όλους μου τους φίλους για τη διαρκή στήριξη, το ξενύχτι, και την όλη δύναμη και αγάπη που μου έδωσαν πριν και μετά τον αγώνα. Τέλος ευχαριστώ πολύ την οικογένεια μου που είναι δίπλα μου σε κάθε μου επιλογή με αγάπη αλλά και εσάς για αυτή την συνέντευξη.