Ο Δημήτρης Μαργαριτόπουλος μιλάει στο Prizefighting

Prizefighting: Δημήτρη καταρχήν ενημέρωσέ μας για την τελευταία αγωνιστική σου δραστηριότητα και για τα άμεσα σχέδιά σου στο κομμάτι του bjj.

Δημήτρης Μαργαριτόπουλος: Η αγωνιστική μoυ δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα ήταν όσο πιο ενεργή και δραστήρια γινόταν. Δηλαδή έπαιξα σε 3 διοργανώσεις μέσα σε 30 μέρες, submissionism, london fall open (ibjjf) και Greek national pro (uaejj) . Διασκέδασα στην κάθε διοργάνωση ξεχωριστά και διδάχτηκα διαφορετικά πράγματα από την κάθε μια. Στο submissionism ενώ είχα ένα επιβλητικό παιχνίδι στο κομμάτι έλεγχου, ήρθα ισοπαλία, αν και είμαι ευχαριστημένος γιατί σκόραρα πολύ και με διάρκεια. Ήταν το πρώτο παιχνίδι της σεζόν και είδα πολλά πράγματα που δούλεψαν απολυτά. Στο Λονδίνο έκανα πολύ καλή δουλειά στις κατηγορίες κιλών σε gi και no-gi, ενώ έκανα λάθη στην ανοιχτή κατηγορία. Eν τέλει κατέκτησα δεύτερη θέση στην κατηγορία μoυ στο no-gi κ 3η στο γκι. Έκανα καλές νίκες άλλα είδα 3-4 πραγματάκια που πρέπει να φτιάξω. Τέλος στο national pro ξεκίνησα αργά στην κατηγορία και βγήκα τρίτος αλλά στην open θεωρώ πως ήμουν εξυπνότερος και κατάφερα να βρεθώ στο βάθρο με ξένους και καλούς αντιπάλους με πλούσιο βιογραφικό, πράγμα που με κάνει τουλάχιστον να πιστεύω πως αυτός ο μήνας με βελτίωσε και με εξέλιξε αρκετά. Τώρα στα κοντινά μου σχέδια έχω το Πανελλήνιο nogi που θα αγωνιστώ και εγώ και οι αθλητές μου φυσικά, και θα παλέψω και στην Μάλαγα σε ένα ακόμα National Pro, στις 15 Δεκεμβρίου.

Prizefighting: Προτού ασχοληθείς με το bjj ήσουν διακεκριμένος αθλητής του Καράτε. Δυσκολεύτηκες να μεταφέρεις το μαχητικό σου στυλ στο ΜΜΑ; Ποιες προσαρμογές χρειάστηκε να κάνεις και τι χρειάζεται να προσέξει κάποιος αθλητής του καράτε που σκέφτεται να μεταβεί στο ΜΜΑ;

Δ.Μ.: Ναι κατάφερα κάποια σημαντικά πράγματα στην κατηγορία εφήβων και νέων και 18-21 τότε, τα οποία με έφεραν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όλων των εποχών στις ηλικίες 16-17 ετών. Μέτα ήμουν ενεργό μέλος της εθνικής μας ομάδας με καλές νίκες και ήττες στο ενεργητικό μου άλλα σταμάτησα, μάλλον γρήγορα, μιας και γνώρισα την μάχη στο έδαφος. Κοιτά στο κομμάτι του mma, ίσως το μόνο δύσκολο ήταν να συνηθίσω την συνέχεια στις φάσεις μιας και στο καράτε η διακοπή σε βαθμούς και οι παρατηρήσεις αλλάζουν πολύ την εξέλιξη μιας φάσης σε σχέση με το mma. Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς πριν παίξω ΜΜΑ πάλεψα σε καλό επίπεδο διοργανώσεων( χάρη στον δάσκαλό μου,τον Ερμή Δημητρόπουλο, που με έκανε να το αγαπήσω τόσο) ήταν κάτι που σε σχέση με άλλους καρατέκα δεν με μπέρδεψε τόσο.

Από παλιότερο αγώνα του στο Kumite

Τώρα το καράτε είναι μια πολεμική Τέχνη που στο επίπεδο που έχω προπονηθεί, τα χτυπήματα και η ταχύτητα είναι σε πολύ υψηλό σημείο όποτε δεν μπορώ να πω πως κάτι με δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Μου αρέσει να κάνω προπόνηση, όποτε μαζί με τους ανθρώπους που με προπόνησαν ( Δάσκαλος Κώστας Γκουβούσης, Δάσκαλος Ερμής Δημητρόπουλος, Δάσκαλος Σπύρος Μαργαριτόπουλος και στο 2ο παιχνίδι μου ο Βασίλης Ξερικος επίσης) μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τα χτυπήματα και την κίνησή μου όπως ήταν απαραίτητο για το κάθε ματς. Όλοι όσοι προέρχονται από αθλήματα σαν το καράτε, το τζούντο, το ταεκβοντό και γενικά άλλα αθλήματα εκτός ΜΜΑ (πυγμαχια, κικμπόξινγκ κτλ), πιστεύω πως πρέπει να σεβαστούν και να προσαρμοστούν στην διαφορετικότητα μιας ΜΜΑ μάχης και αυτό μόνο. Δεν υπάρχουν κακές πολεμικές τέχνες άλλα το MΜΑ είναι κάτι διαφορετικό και πρέπει να το σεβαστείς. Αν πεις ότι ξέρω το κομμάτι μου καλά και είναι καλύτερο από τα άλλα (καταλαβαίνετε τι εννοώ οι περισσότεροι), τότε σίγουρα η προσαρμογή στα σπάρρινγκ καλού επίπεδου θα είναι σκληρή και δύσκολη. Αν σεβαστείς και κρατήσεις τα καλά στοιχεία (του καράτε στην δική μου περίπτωση) της πολεμικής σου Τέχνης, αφαιρώντας τα στοιχεία που στο mma είναι περιττά και αρνητικά (στην περίπτωση του καράτε, η έλλειψη επαφής στο πρόσωπο, ανοιχτό στόμα στα χτυπήματα) τότε είσαι σε πολύ καλύτερο δρόμο να ολοκληρωθείς μαχητικά!

Prizefighting: Ποιες τεχνικές από το Καράτε θεωρείς πως εφαρμόζονται πιο εύκολα στο MMA;

Δ.Μ.: Θεωρώ πως όλες οι μονές επιθέσεις (kizami zuki, gyakuzuki, yoko geri, mae geri ,mawashi geri κτλ.) του καράτε είναι σε πολύ κάλο επίπεδο με μικρές αγωνιστικές προσαρμογές γιατί οι επαναλήψεις και οι αγώνες σου δημιουργούν μια πολύ καλή αντίληψη της απόστασης. Θεωρώ πως τα πόδια σε σώμα και κεφάλι μπορούν να κάνουν την διαφορά (ειδικά τα ίσια μας λακτίσματα) και φυσικά οι κόντρες είναι αρκετά επικίνδυνες για τους υπόλοιπους όπως φαίνεται και από τους λίγους καρατέκα MMAer πoυ παίζουν η έπαιξαν σε καλό επίπεδο.

Το τεχνικό νοκάουτ ενάντια στον Γιώργο Λύρα

Φυσικά όλοι χάνουν και όλοι κερδίζουν όλους από ένα σημείο και μετά και ίσως αυτό είναι και το όμορφο τελικά. Με τα λίγα και τα πολλά πιστεύω πως σημασία δεν έχει τι πολεμική τέχνη ξέρεις αλλά πόσο καλά και σε τι επίπεδο έχεις αγωνιστεί για να το γυρίσεις σε ΜΜΑ . Αλλιώς μπορεί να είναι και μειονέκτημα το να μην είσαι πραγματικά από τους Top στο προηγούμενο μαχητικό σου άθλημα σε σχέση με κάποιον που ασχολείται αποκλειστικά με το MΜΑ. Το αγωνιστικό επίπεδο είναι το παν, για να πεις ότι γνωρίζεις κάτι. Όχι οι διακρίσεις, το αγωνιστικό επίπεδο.

Prizefighting: Στο τελευταίο Submissionism αντιμετώπισες τον Γιάννη Παλαιολόγο σε αγώνα grappling. Ο ίδιος είχε δηλώσει θετικός στο ενδεχόμενο να αναμετρηθείτε και στο ΜΜΑ στο μέλλον, κάτι που συζητείται έντονα και στους κύκλους των οπαδών του αθλήματος. Εσύ θα ήσουν ανοικτός σε έναν μεταξύ σας αγώνα;

Δ.Μ.: Και εγώ στην θέση του Γιάννη θα ήμουν 300% θετικός. Εννοώ πως ο Γιάννης είναι 100% ΜΜΑ αθλητής και από τους πιο δραστήριους και έμπειρους Έλληνες, ενώ εγώ είμαι από τους πιο δραστήριους bjj αθλητές. Αν στόχευα μια μεγάλη καριέρα στο mma είναι ένα από τα ματς που έπρεπε ήδη να έχω παίξει στην ουσία, άλλα όπως λέω συνεχεία, στην δίκη μου περίπτωση βλέπω το ΜΜΑ ως απλά ένα βήμα στην μαχητική μου ολοκλήρωση. Δεν είμαι αρνητικός άλλα δεν θα ήταν έξυπνο να ζητάω ένα παιχνίδι με τέτοια απόκλιση εμπειρίας στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτό που με κάνει να απέχω από διοργανώσεις MΜΑ σαν αθλητής, είναι πως αν θέλω να καταφέρω τα μισά από όσα έχω ονειρευτεί σαν αθλητής και προπονητής στο Bjj πρέπει να δίνω όλη την ενέργειά μου σε αυτό το κομμάτι προπονητικά κ διδακτικά ώστε να εξελιχθώ περισσότερο. Οπότε προσπαθώ να παίζω ένα παιχνίδι την σεζόν, αυτός είναι ο στόχος. Αν λοιπόν προκαλούσα τον Γιάννη μετά από 2 χρόνια αποχής από διοργανώσεις ΜΜΑ, θα υποτιμούσα την δραστηριότητά του και της ομάδας του και δεν το κάνω. Οι οπαδοί του αθλήματος σκέφτομαι σαν οπαδοί και καλά κάνουν, ο Γιάννης με τιμά που είναι θετικός, άπλα προς το παρόν δεν είναι ο πρώτος μου στόχος το mma. Κάποιοι θα πουν τα δικά τους όπως πάντα, ότι αποφεύγω να παίξω MMA γιατί διδάσκω και δεν θέλω να χάσω κτλ. Θα απαντήσω απλά, διδάσκω κάθε μέρα Bjj και μόνο μια mma, παρόλα αυτά παλεύω κάθε Σαββατοκύριακο μπροστά σε μαθητές και συναθλητές μου και έχω χάσει πολλές φορές μπροστά τους και σίγουρα θα χάσω και άλλες. Δεν είχα και δεν έχω τέτοιες ανασφάλειες, όποιος προπονητής έχει τέτοιες ανασφάλειες απλά δεν κάνει. Αλλά ο στόχος μου είναι να γίνω ακόμα καλύτερος grappler γιατί πολύ απλά το γουστάρω όσο τίποτα.

Prizefighting: Υπάρχει κάποιος εγχώριος αθλητής τον οποίο θα ήθελες να αντιμετωπίσεις είτε στο bjj  ή στο ΜΜΑ;

Δ.Μ.: Καλά, στο Brazilian Jiu Jitsu δεν το συζητάμε, θέλω να παίξω με όλους τους αθλητές που παλεύουν ενεργά. Nα μπορώ να κλείσω και με αθλητές μεγαλύτερων ζωνών ακόμα καλύτερα γιατί τέτοια τεστ μόνο μπροστά σε πάνε. Τώρα mma δεν έχω κάποιον στο μυαλό μου γιατί το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Όταν έρθει η στιγμή προς το τέλος της σεζόν θα.μιλήσω με την διοργάνωση που συνήθως αγωνίζομαι και με τους προπονητές μου όπως πάντα και κάποιος θα βρεθεί που να θέλει και να θέλω σίγουρα.

Prizefighting: Στο “The Big Domecast” είχες δηλώσει πως ο κύριος προσανατολισμός σου αυτήν την περίοδο είναι το bjj. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό και να σε δούμε να κυνηγάς περισσότερους αγώνες στο ΜΜΑ;

Δ.Μ.: Από τα συμφραζόμενα των παραπάνω ερωτήσεων φαίνεται η απάντηση μου (ήμουν αρκετά φλύαρος και περιεκτικός παραπάνω). Πιο πολλούς ανά σεζόν σίγουρα όχι, λόγω αθλητικής και διδακτικής καθημερινότητας στο jiu jitsu. Πάντως, σίγουρα φέτος θα προσπαθήσω να βρω χρόνο και διάθεση να παίξω ξανά. Θα κάνω σωστά και μετρημένα βήματα για να κλείσω κάποιο παιχνίδι, αλλά ο στόχος μου είναι να παίζω συνέχεια Brazilian Jiu jitsu Gi & Nogi και αυτό το πράγμα με κάνει πολύ χαρούμενο.