Ο Απόλυτος Πόλεμος: Marvin Hagler vs. Tomas Hearns

Ο Thomas Hearns και ο Marvin Hagler συναντήθηκαν στο ρίνγκ του Ceasars Palace στις 15 Απριλίου του 1985. Ο Bob Arum προωθούσε τον αγώνα με την ονομασία «Η Μάχη» αν και αργότερα ονοματίστηκε «Ο Πόλεμος» από τους δημοσιογράφους και τους οπαδούς του αθλήματος.

Σε αυτήν την ανάλυση εξετάζουμε τον πρώτο γύρο της θρυλικής αναμέτρησης, ο οποίος ψηφίστηκε από το «The Ring» ως «ο καλύτερος γύρος στην ιστορία της πυγμαχίας»

 

«Marvelous» Marvin Hagler

O Hagler ερχόταν στον αγώνα χωρίς να έχει σημειώσει ήττα τα τελευταία 5 χρόνια στα οποία κατάφερε να τελειώσει όλους τους αντιπάλους του εκτός από τους Jim Henry, Benni Briscoe και τον hall of famer, Roberto Duran.

Ο «Marvelous» ήταν μαχητής κοντινών αποστάσεων με κοφτά και σφιχτά χτυπήματα. Αν και, όπως φαίνεται και από το ρεκόρ του, μπορούσε να στείλει οποιονδήποτε αντίπαλο της κατηγορίας του στο καναβάτσο, σε αυτόν τον αγώνα έπρεπε να κυνηγήσει τον αντίπαλό του για να καταφέρει να υπερισχύσει. Ο Hearns είχε ένα από τα καλύτερα jab της εποχής του και ο τρόπος με τον οποίο έλεγχε την απόσταση ήταν αριστουργηματικός. Ακόμα και αν ο Hagler κατάφερνε όμως να εισέλθει σε κοντινή απόσταση, θα έπρεπε να αντέξει τα καταστροφικά upercut και κροσέ του αντιπάλου του, κάτι που απέτυχε να κάνει ακόμα και ο σκληροτράχηλος Roberto Duran.

Tomas «The Hitman» Hearns

Ο Tommy Herns ήταν ένας ψηλός πυγμάχος με μακριά άκρα τα οποία ήξερε να χρησιμοποιεί στο έπακρο. Όπως προαναφέρθηκε, μπορούσε να κρατήσει τους αντιπάλους του σε μακρινή απόσταση, πιέζοντάς τους με το εξαιρετικά εύστοχο jab του αλλά δεν δίσταζε να εμπλακεί και σε κοντινά brawl. Η δύναμή του και ο βίαιος τρόπος με τον οποίο έστελνε τους αντιπάλους του στο καναβάτσο του έδωσε το παρατσούκλι «Hitman» και αυτός φρόντιζε να το επιβεβαιώνει συχνά στους αγώνες του.

Η Αρχή

Ο Hagler ξεκινάει να πιέζει από το τρίτο δευτερόλεπτο καθώς σπεύδει κοντά στον Hearns και τον απειλεί με ένα δεξί overhand. O Hearns οπισθοχωρεί αμέσως και επιχειρεί να θεσπίσει την απόσταση καθώς κινείται κυκλικά και χτυπάει με ένα μακρινό αριστερό κροσέ.

Ο Hagler «κόβει» το ρίνγκ και προσπαθεί να οδηγήσει τον αντίπαλό του στα σχοινιά. Αλλάζει επίπεδο και χαμηλώνει την στάση του σώματός του για μπορέσει να μπερδέψει τον αντίπαλό του και στην συνέχεια τινάζεται προς τα μπροστά με ένα μακρινό δεξί κροσέ. Ο Hearns το μπλοκάρει αλλά καθώς προσπαθεί και πάλι να κινηθεί κυκλικά έρχεται με την πλάτη στα σχοινιά, ακριβώς στο σημείο που τον θέλει ο Hagler.

Ο «Hitman» αντιδρά

Αν και ο Hagler καταφέρνει να πετύχει αυτό που θέλει, τώρα θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοντινό παιχνίδι του «Hitman». Ο Hearns απαντάει αμέσως και περνάει βαριά upercut και κροσέ στο σώμα και στο κεφάλι, με ένα από αυτά να ζαλίζει στιγμιαία τον Hagler και να του προκαλεί ένα κόψιμο στο κούτελο. Ο Hagler, ξέροντας πως δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται αυτά τα χτυπήματα αγκαλιάζει τον αντίπαλό του και μπαίνει σε clinch.

Ο διαιτητής τους χωρίζει και η δράση ξεκινάει και πάλι σε κοντινή απόσταση. Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι του χώρου είχαν χαρακτηρίσει το μαχητικό στυλ του Hagler ως «βαρετό» και «σφιχτό» αλλά ο πυγμάχος από το Brockton είχε ανέκαθεν βάθος στην τεχνική του. Ξέρει πως για να μπορέσει να φτάσει γρήγορα κοντά στον αντίπαλό του χρειάζεται να περπατήσει, κλείνοντας άμεσα την απόσταση. Παρακάτω, τον βλέπουμε να πραγματοποιεί ένα shift, βαδίζοντας με το αριστερό του πόδι ενώ ταυτόχρονα χτυπάει με δύο αριστερά κροσέ. Ο Hearns αντεπιτίθεται αλλά ο Hagler ανοίγει την απόσταση προς τα πίσω με ένα ακόμα shift ενώ ταυτόχρονα περνάει ένα counter-κροσέ με το δεξί χέρι.

Προσαρμογή

Ο Hagler καταλαβαίνει πως πρέπει να αναπροσαρμόσει την τακτική του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κοντινό παιχνίδι και να κλείσει την απόσταση με ασφάλεια. Χρησιμοποιεί κίνηση με το κεφάλι και σπάει την μέση του πριν ο Hearns του απαντήσει με ένα δεξί upercut. Ο Hagler αντέχει και οδηγεί τον αντίπαλό του προς τα σχοινιά, σπρώχνοντας και σφίγγοντας την άμυνά του.

Ο Hagler βρίσκει επιτέλους το κενό που έψαχνε στην πανοπλία του αντιπάλου του και περνάει ένα βαρύ δεξί κροσέ που εμφανώς ζαλίζει τον «Hitman» Ο Hearns χρειάζεται λίγα πολύτιμα δευτερόλεπτα για να ανασυνταχθεί και προσπαθεί να πιάσει βάλει τον αντίπαλό του στο clinch. Ο Hagler σπρώχνει και προσπαθεί να περάσει ένα αριστερό κροσέ προτού ο Hearns τον αγκαλιάσει για δεύτερη φορά.

Πέτα σαν πεταλούδα, τσίμπα σαν μέλισσα

O Hearns καταφέρνει να ξεφύγει και αρχίζει να κινείται μακριά από τον Hagler απειλώντας με περιστασιακά χτυπήματα ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να μείνει μακριά από τις γωνίες του ρίνγκ. Είναι ζαλισμένος και ξέρει πως ο μόνος τρόπος να επιβιώσει είναι να επιστρατεύσει το footwork του για να μπορέσει να διατηρήσει την μακρινή απόσταση.

Ο Hagler είναι αποφασισμένος να τελειώσει τον αγώνα. Ακολουθεί τον αντίπαλό του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ρίνγκ καθώς τινάζεται προς τα μπροστά με το βαρύ του jab ενώ επιμένει να κινεί συνεχώς το κεφάλι του για να αποφύγει κάποιο ενδεχόμενο counter καθώς εισέρχεται στην κοντινή απόσταση.

Ο γύρος φτάνει προς το τέλος του και ο Hearns ξεμένει από ανάσες και λύσεις. Ο Hagler καταφέρνει επιτέλους να τον κλείσει στα σχοινιά και περνάει δύο βαριά κροσέ στο σώμα. Ο Hearns βάζει το αριστερό του χέρι στον αυχένα του αντιπάλου του για να κρατήσει το κεφάλι του χαμηλά και να τον αποτρέψει από το να σηκωθεί και να επιχειρήσει κάποιο χτύπημα στο κεφάλι.

Απόλυτος Πόλεμος

Ο Hagler κολλάει πάνω στον Hearns και εξαπολύει βαριά upercut και κροσέ καθώς τον πιέζει συνεχώς προς τα πίσω. Ο Hearns βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς τα μακριά του χέρια δεν μπορούν να βρουν τον αντίπαλό του με τον τρόπο που θέλει σε τόσο κοντινή απόσταση. Προσπαθεί συνεχώς να σπρώξει τον Hagler με τον πήχη του για να μπορέσει να ανοίξει τον απαιτούμενο χώρο που χρειάζεται για να περάσει τα χτυπήματά του.

Ο Hearns συνεχίζει να είναι ζαλισμένος και αρχίζει να χρησιμοποιεί κίνηση με το κεφάλι του για να αποφύγει μερικά από τα χτυπήματα του αντιπάλου του. O Hagler συνεχίζει να χτυπάει συνεχώς στο σώμα και το κεφάλι και στην συνέχεια βάζει και αυτός τον πήχη του στον αυχένα του Hearns για να τον κρατήσει χαμηλά και να ελέγξει την κίνησή του . Στην συνέχεια τον αφήνει να σηκωθεί και σημαδεύει κατευθείαν στο κεφάλι του με ένα δεξί κροσέ.

Μισό λεπτό μέχρι το τέλος του γύρου, και οι δύο πυγμάχοι προσπαθούν να προκαλέσουν όσο περισσότερη ζημιά γίνεται.

O Hearns ξεφεύγει και προσπαθεί για ακόμα μια φορά να ανοίξει την απόσταση. Είναι φανερά ζαλισμένος και δεν πατάει καλά στα πόδια του ενώ ο Hagler περνάει ένα συνδυασμό αριστερού κροσέ και δεξιού ίσιου που τον κάνει να παραπατήσει προς τα πίσω.

O Hagler συνεχίζει να ακολουθεί τον Hearns ο οποίος προσπαθεί να περάσει το μακρινό jab του. O Hagler κολλάει πάνω του και μπλοκάρει δύο κοντινά κροσέ. Ο γύρος τελειώνει και ένα ολόκληρο στάδιο σηκώνεται όρθιο για να αποθεώσει τους δύο μαχητές.

Ο αγώνας συνεχίστηκε για δύο ακόμα γύρους και τελείωσε με νικητή τον Hagler. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον αγώνα ΕΔΩ.

 

  • They don’t make them like they used to

    • BigA

      Damn right