Ο Άρης Χατζηιακώβου μιλάει στο Prizefighting

Prizefighting: Toν περασμένο Ιούνιο, ο Rickson Gracie εξέφρασε την δυσφορία του για τους κανόνες της IBJF και δήλωσε πως ευνοούν τους αθλητές που προτιμούν να καθυστερούν την ροή του αγώνα. Ποια η άποψή σου;

Άρης Χατζηιακώβου: Κοίτα οι κανόνες του BJJ έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ την τελευταία 10ετια. Το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο από όσο πιστεύει κάποιος. Για παράδειγμα πριν 10 χρονιά περίπου δεν υπήρχε καν manual των κανόνων, υπήρχαν κάποιες γενικές οδηγίες και πολύ βασικά πράγματα. Προφανώς οι διαιτητές όπου ήταν αυστηρά εσωτερικά της ibjjf ξέραν τους κανόνες, όμως πολλά πράγματα από αυτά που διάβαζες στο site έπρεπε να αποκρυπτογραφήσεις τι εννοεί ο ποιητής. Θα σου δώσω παράδειγμα για να καταλάβεις.

Ο Τσίτος ο Δημήτρης (GB Black belt) είχε παίξει όταν ήταν μοβ ζώνη στο Πρωτάθλημα Αυστραλίας της IBJJF (μου διαφεύγει το όνομα αυτή τη στιγμή. Έκανε Γκιλοτίνα σε έναν αθλητή (ο οποίος ήταν διαιτητής –είχα δει και βίντεο- ) και αποκλείστηκε επειδή στους κανόνες έλεγε απαγορεύεται το Cervical Lock, δηλαδή λαβές που είναι επίθεση στην σπονδυλική στήλη. Φυσικά έστειλα το βίντεο και ερώτηση στην IBJJF για το αν επιτρέπεται η γκιλοτίνα η όχι και να δουν το βίντεο… η απάντηση ήταν φυσικά και επιτρέπεται. Όμως στην Αυστραλία το ερμήνευσαν ως γκιλοτίνα = με λαβή αυχένα (επειδή ο αμυνόμενος πρακτικά μπορεί να ζοριστεί στον αυχένα από τη λαβή). Και φαντάσου ότι αυτό ήταν τουρνουά της IBJJF. Όταν βγήκαν πιο αναλυτικά manual το πράγμα έγινε ξεκάθαρο στο τι και πως. Εδώ τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και είναι κατανοητό ότι αθλητές θα δημιουργήσουν τακτικές, δεδομένων των κανόνων, και φυσικά και τεχνικές που θα τους δώσουν πλεονέκτημα στον αγώνα για να κερδίσουν.

Τέτοιες καταστάσεις είδαμε ιδιαίτερα όταν έκανε την εμφάνισή της η 50/50 guard ως στρατηγική και τεχνοτροπία, όπου γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στους κανόνες και υποσημειώσεις αλλιώς το παιχνίδι, εκτός από βαρετό, θα γινόταν ένας αγώνας advantage στο advantage και παιχνίδι με το χρόνο από μια και μόνο θέση. Φυσικά κάθε φορά που γίνεται μια τροποποίηση και μπαίνουν σημειώσεις κάτω από έναν κανόνα ο κόσμος που παίζει θα κάνει adapt στους κανόνες και θα δημιουργήσει τακτικές προς το συμφέρον του στον αγώνα… αυτό δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό του BJJ ως στιλ άλλα το βλέπουμε και σε πάρα πολλά μαχητικά αθλήματα με αλλαγές στους κανόνες σε λεπτομέρειες προκειμένου το παιχνίδι να προχωράει, να υπάρχει action και να μην κολλάει σε τακτικές που θα εφεύρει ο ανθρώπινος νους από την φύση του προκειμένου να έχει πλεονέκτημα.

Παραδείγματα μπορούμε να δούμε τέτοια στο Τζούντο την Πάλη κ.α. όπου οι κανόνες διαχρονικά έχουν τροποποιηθεί πάρα πολλές φορές. Όλοι βλέπουμε μερικές φορές προβλήματα στους κανόνες, όμως αρκετές φορές σκέφτεσαι, και πρέπει να σκέφτεσαι, αν η αλλαγή κάνει κάτι καλύτερο η χειρότερο. Θεωρώ πάντως ότι όπως και αν γίνουν οι κανόνες, οι αθλητές θα βρίσκουν τρόπους να καθυστερούν το παιχνίδι. Και σίγουρα είμαι κάθετα ενάντια σε κανόνες τύπου Τζούντο όπου αν δεν πάρεις sub μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε σηκώνουν από την θέση (προφανώς κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ όμως στο BJJ, μπορεί να δίνεις αβέρτα ποινές σε αθλητές που σαφέστατα έχουν πλεονεκτική θέση και ο αντίπαλος είναι αυτός που πρέπει να ξεφύγει) δεν είναι απλό το ζήτημα λοιπόν και γενικά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα σε ότι αφορά κάποια ραγδαία αλλαγή, άλλωστε αν και έδειξε δυσφορία για τους κανόνες ο Rickson ουσιαστικά οι κανόνες που έφτιαξε δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικοί.

 

Prizefighting: Τι γνώμη έχεις για τους κανόνες που θέσπισε ο Rickson στην νεοσύστατη ομοσπονδία του;

A.K.: Οι ουσιαστικές διαφορές είναι στα advantage και στα penalty ακόμα και το stalling που αναφέρει (σε ότι αφορά χρόνους) ισχύει το ίδιο στην ibjjf. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν εννοεί ότι θα δίνεται πιο εύκολα ποινή για stalling συγκριτικά με την IBJJF. Όπως είπα πριν όμως δεν βλέπω ουσιαστικές διαφορές. Το να μην δίνεται advantage το θεωρώ πρόβλημα προσωπικά… έχω δει αγώνες που οι αθλητές κυριολεκτικά σκίζονται και δεν υπάρχει ούτε ένα advantage. Αν το advantage δεν υπάρχει εξ αρχής σημαίνει ότι θα έχουμε πολλούς αγώνες που θα πηγαίνουν σε απόφαση διαιτητή ή σε επιτροπή διαιτητών ή σε παράταση που θα έχει ίσως το ίδιο αποτέλεσμα. Το θεωρώ μεγαλύτερο πρόβλημα την αποβολή του advantage από το να υπάρχει.

Στο θέμα της Ομοσπονδίας του προσωπικά δεν βλέπω κάποιο μέλλον ανταγωνιστικό τουλάχιστον προς την IBJJF η την UAEJJF. Είναι σίγουρα σημαντικό να υπάρχει φυσικά και από πίσω να είναι μια φιγούρα είδωλο όπως ο Rickson Gracie, αλλά μέλλον τουλάχιστον στο ερασιτεχνικό επίπεδο θεωρώ ότι δεν έχει.

 

Prizefighting: Συμφωνείς με όσους ισχυρίζονται πως το bjj χάνει σιγά σιγά τον χαρακτήρα του καθώς οι σχολές τείνουν να προσανατολίζονται περισσότερο στο κομμάτι του sport jiu jitsu και λιγότερο στην αυτοάμυνα;

A.K.: Κοίτα να δεις. Όπως έχω πει ναι πολλές φορές παραμελούνται τα concept αυτοάμυνας και ασχολείται περισσότερο μια σχολή στο αγωνιστικό κομμάτι. Όμως οι βασικοί κανόνες του BJJ ούτως η αλλιώς (βαθμολογικά και ως τακτική) έχουν φτιαχτεί με βάση την νοοτροπία που έχει το στιλ για μια πραγματική συμπλοκή. Προφανώς αυτές οι σκέψεις δημιουργούνται όταν βλέπουμε αθλητές να κάνουν dominate πολλά πρωταθλήματα με τεχνοτροπίες και τεχνικές που σε συνθήκες αυτοάμυνας θα ήταν μάλλον ρίσκο ή άχρηστες ή και επικίνδυνες…. warm guard spider, 50/50… Όμως οι βασικές αρχές δεν αλλάζουν.

Τώρα αν μια σχολή 4 στα 5 μαθήματα που κάνει ασχολείται με τις τεχνικές που αναφέρω παραπάνω επειδή έχει περισσότερες πιθανότητες μεταλλείων Ok δεν μπορείς να κάνεις κάτι, θα συμβαίνει και αυτό… όμως από την άλλη δεν μπορείς να τις πετάξεις στα σκουπίδια γιατί πολύ απλά οι τεχνικές αυτές δουλεύουν και σε ότι αφορά BJJ και την νοοτροπία του ΔΕΝ πετάμε τίποτα που έχουμε δει να δουλεύει σε αγώνες. Απλά θεωρώ ότι αν λες ότι θα μάθεις και αυτοάμυνα στην σχολή που κάνεις προπόνηση θα πρέπει να είσαι ειλικρινής προς τους μαθητές στο τι θα μάθουν που προσανατολίζεται η σχολή και σε πιο βαθμό.

Προσωπικά εγώ προσπαθώ να είμαι ΟΣΟ πιο πολύ μπορώ κάπου στην μέση να μην αφήνω δηλαδή ένα κομμάτι εκτός έναντι του άλλου και φυσικά να δίνω όσο μεγαλύτερη βάση μπορώ στα βασικά.

 

Prizefighting: Θεωρείς πως ένας αθλητής bjj οφείλει να αγωνίζεται αν θέλει να προαχθεί σε μεγαλύτερες ζώνες;

A.K.: Δεν θεωρώ ότι το οφείλει. Όμως θεωρώ πως ΕΣΤΩ μια φορά πρέπει να το δοκιμάσει γιατί ο αγώνας, καλώς η κακώς, είναι μια μεγάλη δοκιμασία και θα βγάλει προς τα έξω συναισθήματα που δεν θα βγουν στο περιβάλλον της σχολής. Με συναθλητές που έχεις συνηθίσει να είσαι σε κάθε μάθημα μαθαίνεις το παιχνίδι τους σιγά σιγά και έχετε γίνει φίλοι. Καλώς η κακώς μιλάγαμε για αυτοάμυνα παραπάνω, ένα μεγάλο κομμάτι στο θέμα αυτοάμυνας είναι να είσαι προετοιμασμένος για καταστάσεις έντονης πίεσης και στρες. Αν δε το έχεις νιώσει λοιπόν έστω στο περιβάλλον αγώνων, πρακτικά μιλώντας, θα είσαι ελλιπής. Μπορεί ΤΕΧΝΙΚΑ να είσαι πλήρης, ψυχολογικά όμως να είσαι εξαιρετικά απροετοίμαστος. Οι αγώνες λοιπόν ειδικά σε αυτό το κομμάτι έχουν να προσφέρουν πολλά. Ο κάθε ένας όμως κάνει τις επιλογές του.

 

Prizefighting: Πιστεύεις πως ένας αθλητής ΜΜΑ έχει οφέλη από την προπόνηση με gi;

A.K.: Το GI σου μαθαίνει να σκέφτεσαι. Το μυαλό σου πρέπει να δουλεύει συνέχεια και να ξέρεις πως να αμυνθείς η να προσπαθείς τουλάχιστον δε εκατοντάδες τεχνικές και τακτικές παραπάνω από ότι στο No-Gi. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι π.χ. «Σιγά μη κάνω με Gi γιατί? Για να μάθω Ντελαριβα, μπιριμπολο, και σκουλικογκαρντ? Τι να τα κάνω στο MMA; Στο ΜΜΑ δεν θα με πνίξει κάποιος με το Γκι» . Το σίγουρο είναι το εξής… ΑΝ μπορείς να αμυνθείς αποτελεσματικά από επίθεση στην πλάτη Με Γκι… Τότε ΣΙΓΟΥΡΑ θα μπορείς στο ΝοΓκι…. ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ δεν ισχύει.

Δεν θα έπρεπε να κάνει ο αθλητής του ΜΜΑ προπόνηση Με ΓΚΙ για να μάθει ΓΚΙ, θα έπρεπε να την κάνει για να γίνει καλύτερος στο ΜΜΑ, για να σκέφτεται καλύτερα και πιο γρήγορα και γιατί σίγουρα οι άμυνές του θα γίνονται καλύτερες και πιο γρήγορα.

Είχα ασχοληθεί για περίπου 2μιση χρόνια με το Τζούντο παράλληλα με το BJJ. Δεν ασχολήθηκα με το Τζούντο για να γίνω Τζουντόκα αλλά πολύ απλά για να γίνω πιο καλός στο BJJ σε κομμάτια που έβλεπα ότι έχω κενά και έπρεπε να δουλέψω. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να σκέφτεται κάποιος που κάνει ΜΜΑ και στην προπόνησή του «ΘΕΛΕΙ» να λέει οτι κάνει και BJJ…. Bjj χωρίς ΓΚΙ ΔΕΝ υπάρχει και ας λέει ότι θέλει ο Εντι Μπράβο. Sorry παιδιά έτσι είναι.

 

Prizefighting:Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια νέα γενιά αθλητών bjj, οι οποίοι ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα πρότυπα του στωικού και ταπεινού αθλητή και προωθούν τους αγώνες τους μέσω του trash talking (Gary Tonon, Gordon Ryan, Dillon Danis κλπ). Θεωρείς πως τέτοιες συμπεριφορές βλάπτουν το άθλημα ή το ενισχύουν καθώς προσελκύουν την προσοχή του κόσμου;

A.K.: Κοίτα να δεις. ΑΝ έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις… κάτι που πρέπει να πεις θα πρέπει να μιλήσεις. Το να κάνεις άνευ λόγου trash talking μόνο για τα εισιτήρια το θεωρώ καραγκιοζιλίκι. Πουλάει μεν… δεν παύει να είναι καραγκιοζιλίκι δε. Θεωρώ πως όλο αυτό το μπλα μπλα φέρνει μεν κόσμο στο jiujitsu αλλά από την άλλη όμως, μπορεί να φέρνει κόσμο που θεωρεί ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ τέτοιες συμπεριφορές και εκεί να χάνεται κάπου η μπάλα. Είδαμε πρόσφατα νομίζω τον Marcelo Garcia που απομάκρυνε 2 αθλητές του από την ομάδα του λόγο παρομοίων καταστάσεων. Αν υπάρχει ισορροπία λοιπόν δεν έχω κάποιο παράπονο. Ως πρακτική όμως… καραγκιοζιλίκι.

Prizefighting: Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί, η πρώτη επαγγελματική διοργάνωση bjj στην Ελλάδα. Πως βλέπεις να εξελίσσεται το main event, εκεί που ο «δικό σας» Γιάννης Κοκκολάρας αντιμετωπίζει τον Νταβίντ Δημόπουλο;

A.K.: Πιστεύω δύσκολα θα δούμε Submission σε αυτό τον αγώνα. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Θεωρώ ότι ο Ντέιβ θα κινείται πάρα πολύ στον αγώνα καθώς είναι παίχτης που παίζει γρήγορα και κυνηγάει συνέχεια κάτι. Ο Γιάννης είναι πιο σταθερός με βαρύ παιχνίδι πιστεύω θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο position πριν κάνει ουσιαστική επίθεση. Πολλά μπορούν να γίνουν… αν ο Ντειβ καταφέρει να κρατήσει το παιχνίδι Open θα έχει πλεονέκτημα, αν ο Γιάννης καταφέρει να κρατήσει το παιχνίδι closed θα έχει εκείνος πλεονέκτημα… Θα δούμε.

 

Prizefighting: Ποια άλλα match ξεχωρίζεις από την κάρτα αγώνων και γιατί;

A.K.: Κοίτα, έχει πολλά ενδιαφέροντα match ups. Θεωρώ ότι θα έχουμε καλό match μεταξύ Δικέλη και Λαμπου καθώς είναι και οι 2 πολύ καλοί και τεχνικοί αθλητές αρκετά μικροί σε ηλικία και σίγουρα περιμένουμε να δούμε πολλά στο μέλλον. Στον αγώνα του Avihai με τον Πολύδωρο περιμένω να δω ενδιαφέρον guard game. Και σίγουρα είμαι περίεργος να δω πως θα πάει ο αγώνας μεταξύ Μπουλουξή και Καμπιτσιούλη…. καθώς θεωρώ ότι έχουν παρόμοιο στιλ δυνατό και επιθετικό.

Prizefighting: Ποιους αθλητές ξεχωρίζεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό αυτήν την περίοδο (ανεξαρτήτου ομάδας);

A.K.: Είναι πολλοί…. δεν ξέρω τι να σου πω. Θεωρώ πως ο Πολύδωρος είναι πολύ ξεχωριστός αθλητής που θα πάει καλά, ο Δικέλης επίσης, ο Σαββίδης είναι συνέχεια και σε κάθε εμφάνιση καλύτερος (είτε για BJJ λέμε είτε ΜΜΑ είτε ότι θέλεις), η Τσαντίλα, ο Λάμπος, σίγουρα ο Νικολόπουλος ο οποίος μεν δεν είναι στους πιτσιρικάδες άλλα είχε μια καλή χρονιά με πολύ σημαντικές νίκες και φοβερές εμφανίσεις. Ο Φώτης Τζώρης είναι παίχτης που μου αρέσει πολύ, καλά Στρούμπης σίγουρα. …και αυτός που θεωρώ ότι έχει ακόμα χρόνο μεν άλλα δεν ασχολείται αγώνες του είδους εδώ και καιρό, άλλα παρόλα αυτά πιστεύω πως θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.