Οι αλλαγές στην στρατηγική μαχητών που δέχτηκαν νοκάουτ σε έναν αγώνα τους

O Jason Burgos, πρώην μαχητής ΜΜΑ και νυν podcaster και αθλητικογράφος, διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με επιπτώσεις που έχουν τα νοκάουτ στην στρατηγική προσέγγιση των αθλητών που τα δέχονται κατά τους επόμενους αγώνες τους. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές που υπέστη το μαχητικό στυλ αθλητών όπως ο Andrei Arlovski (μετά το ΚΟ από τον Emelianenko) και ο Alistar Overeem (μετά το ΚΟ από τον Antonio Silva).

Mε δεδομένες τις πολλαπλές μεταβλητές που σχετίζονται με την νίκη και τους τραυματισμούς στα μαχητικά αθλήματα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αν ένα ΚΟ θα αλλάξει την στρατηγική ενός αθλητή αφού υπάρχουν και άλλες παράμετροι όπως η ηλικία, οι συμβουλές των προπονητών, η φυσική κατάσταση κλπ.

Ένα νοκάουτ μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες. Αρκετοί θεωρούν πως οι μαχητές που έχουν απομυζήσει περισσότερη ζημιά κατά την διάρκεια της καριέρας τους είναι πιθανότερο να δεχτούν ΚΟ ενώ άλλοι θεωρούν πως τα ΚΟ οφείλονται κατά κύριο λόγο σε μια στιγμή αδράνειας κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Μερικά συμπεράσματα από την μελέτη:

  • Οι αθλητές που δέχονται ένα στιγμιαίο νοκάουτ (flash KO) φαίνονται να επηρεάζονται λιγότερο στην μετέπειτα πορεία τους. 
  • Οι αθλητές που δέχονται ένα ΚΟ που αποφέρει διάσειση (αρκετό για να μην θυμούνται σχεδόν τίποτα από τον αγώνα) είναι πιθανότερο να επηρεαστούν σωματικά και ψυχολογικά. 
  • Οι αθλητές που δέχονται ΚΟ αργότερα στην καριέρα τους είναι πιθανότερο να κατηγορήσουν την ηλικία τους παρά την στρατηγική τους. 
  • Κάποιοι αθλητές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Οι αθλητές αυτοί τείνουν να γίνονται πιο νευρικοί στους επόμενους αγώνες τους και να δίνουν λιγότερα χτυπήματα. 
  • Οι αθλητές που δέχονται ΚΟ νωρίς στην καριέρα τους τείνουν να κατηγορούν την στρατηγική τους και όχι την ικανότητά τους ή την ηλικία τους. Οι πιο αποφασιστικοί από αυτούς θα χρησιμοποιήσουν το ΚΟ σαν εκπαιδευτικό εργαλείο για να γίνουν καλύτεροι. 
  • Οι αθλητές που έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους τείνουν να χρησιμοποιούν τα ΚΟ σαν εκπαιδευτικά εργαλεία. Οι αθλητές με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους τείνουν να είναι επίσης πιο ήρεμοι κατά την διάρκεια του σπάρρινγκ και έτσι μαθαίνουν πιο γρήγορα. 
  • Οι αθλητές που βασίζουν το μαχητικό τους στυλ στην αθλητικότητά τους δυσκολεύονται να επανέλθουν μετά από ένα ΚΟ, ειδικά αν είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. 
  • Οι αθλητές με μεγαλύτερο reach οι οποίοι χρησιμοποιούν συχνά το jab τους τείνουν να δέχονται λιγότερη ζημιά και έτσι διατηρούν μεγαλύτερη μακροζωία στα μαχητικά αθλήματα. 
  • Οι αθλητές που έχουν ζαλιστεί κατά την διάρκεια του σπάρρινγκ πριν τον αγώνα είναι πιθανότερο να δεχτούν ΚΟ κατά την διάρκεια του αγώνα.

Παρά τον μεγάλο όγκο στοιχείων που είναι διαθέσιμος επί της παρούσης, είναι ακόμα δύσκολο να καθοριστεί το πως θα επηρεαστεί ένας αθλητής μετά από ένα ΚΟ και οι πρόοδος της ιατρικής και των αθλητικών επιστημών θα αποφέρει περισσότερα στοιχεία γύρω από το θέμα.