Οδηγός «The Battle» 17: Ανδρέας Μιχαηλίδης vs. Tomas Bolo

Το 17ο κατά σειρά event της διοργάνωσης «The Battle» επιστρέφει στις 10 Δεκεμβρίου στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do). Η κάρτα του event περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες μαχητές όπως ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Μελέτης Κακουμπάβας και ο Δημήτρης Ξερικός οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν αναλόγου διαμετρήματος αντιπάλους από το εξωτερικό.

Ανδρέας «The Spartan» Μιχαηλίδης

Ο Μιχαηλίδης έχει θεσπίσει εδώ και αρκετά χρόνια την κυριαρχία του στην κορυφή του Ελληνικού ΜΜΑ και πλέον αγωνίζεται αποκλειστικά με αντιπάλους από το εξωτερικό καθώς κυνηγάει την είσοδό του στο UFC. Ο αθλητής από το EFL Academy έχει αγωνιστεί στο Bellator, στο Abhu Dhabi Warriors και τελευταία στο Fight Nights Global, με μεγαλύτερη επιτυχία του την νίκη επί του Ion Pascu το 2016.

Ο Μιχαηλίδης θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους grappler και η ικανότητά του μεταβιβάζεται και στο ΜΜΑ. Αυτή η ικανότητά του του επιτρέπει να στηρίζεται στο όρθιο παιχνίδι του στους αγώνες του, έχοντας την αυτοπεποίθηση πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε περίπτωση που ο αντίπαλος πάρει κάποιο takedown και χρειαστεί να βρεθεί με την πλάτη στο έδαφος.

Ο «Spartan» τείνει να αγωνίζεται στην μέση απόσταση και χρησιμοποιεί μακρινά κροσέ και ίσια για να πλήξει τους αντιπάλους του. Παρακάτω τον βλέπουμε ενάντια στον Ion Pascu να χτυπάει από μακριά και στην συνέχεια να κινείται εντός και εκτός της εμβέλειας του αντιπάλου του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο μαχητικό του στυλ έχουν να βαριά overhand που χρησιμοποιεί είτε ως επιθετικό εργαλείο ή σαν counter όταν ο αντίπαλος χτυπάει στην μέση απόσταση.

Παρακάτω τον βλέπουμε να επιτίθεται από απόσταση και να περνάει το overhand στον Δημητρίου, ο οποίος καταλήγει στο έδαφος.

Στην επόμενη φάση βλέπουμε το ίδιο χτύπημα σαν counter στο jab του Mineev. Παρατηρούμε πως το overhand περνάει πάνω από το χέρι του αντιπάλου του και βρίσκει στο κεφάλι του Mineev ακάλυπτο.

Στις κοντινές αποστάσεις ο Μιχαηλίδης δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε κοντινά brawl και προτιμάει να χρησιμοποιεί το clinch του για να κατεβάσει το κεφάλι του αντιπάλου του και να χρησιμοποιήσει τα βαριά του γόνατα. Παρακάτω τον βλέπουμε ξανά ενάντια στον Pascu να εκμεταλλεύεται την απόπειρα του αντιπάλου του να πάρει το single leg takedown και να περνάει τα χέρια του πίσω από το κεφάλι του για να τον πιάσει σε clinch. Ο Pascu βρίσκεται άμεσα σε δύσκολη θέση αφού ο Μιχαηλίδης έχει ήδη σφίξει την λαβή του και δεν του αφήνει χώρο για να περάσει περάσει τα χέρια του σε αντίστοιχη θέση έτσι ώστε να καταφέρει να ισιώσει τον κορμό του και να διορθώσει την ισορροπία του. Ο Μιχαηλίδης στην συνέχεια κινείται προς τα πίσω και συνεχίζει να τραβάει το κεφάλι του Pascu προς τα κάτω και κατευθείαν πάνω στα γόνατά του.

Παρακάτω μια παρόμοια φάση, με την διαφορά πως ο Μιχαηλίδης πλησιάζει τον αντίπαλο πρώτος για να τον πιάσει σε clinch. Ο Έλληνας ΜΜΑer ξεκινάει από μακρινή απόσταση και στην συνέχεια ανοίγει την στάση του για να δώσει περισσότερη ώθηση στο πίσω του πόδι και κατά συνέπεια να αυξήσει την κρούση του δεξιού γονάτου που ακολουθεί. Αμέσως μετά βάζει τον Pascu στο clinch του και χτυπάει με ένα γόνατο πριν ο αντίπαλος απαντήσει με ένα δεξί-αριστερό κροσέ στο οποίο απαντάει αμέσως με ένα αντίστοιχο δικό του.

Ο Μιχαηλίδης είναι επίσης πολύ καλός στο να εκμεταλλεύεται τις κοντινές ανταλλαγές χτυπημάτων που προκύπτουν αφού το clinch «σπάσει», χρησιμοποιώντας τα κροσέ του καθώς ο αντίπαλος σηκώνει το κεφάλι του προς τα πάνω.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μιχαηλίδης είναι ιδιαίτερα ικανός στο έδαφος και το οπλοστάσιο του περιλαμβάνει επιθετικά single και double leg takedowns.

Single leg takedown που μετατρέπεται σε double leg κόντρα στο πλέγμα

Τα δύο double leg από τον αγώνα του ενάντια στον Zuraby

Ο Μιχαηλίδης στοχεύει κατά κύριο λόγο στο να πάρει την full mount και να συνεχίσει με ground and pound ενώ έχει τελειώσει αρκετούς αγώνες περνώντας χτυπήματα καθώς βρίσκεται πάνω από τον αντίπαλο.

Το τελείωμα του αγώνα με τον Shalomaev

Το τελείωμα ενάντια στον Madaev

Tomas Bolo

Ο Bolo έχει δώσει τους περισσότερους αγώνες του στην Σλοβακία και όλες του οι νίκες έχουν έρθει με τελειώματα με 5 ΤΚΟ και 3 υποταγές. Το περασμένο έτος αγωνίστηκε και στο Fight Nights Global όπου νίκησε τον Roman Franco με armbar στον πρώτο γύρο.

Ο Bolo είναι ένας βαρύς grappler που χρησιμοποιεί το όρθιό του παιχνίδι με κύριο σκοπό το να προκαλέσει την αντίδραση του αντιπάλου που θα του δώσει την ευκαιρία να οδηγήσει το παιχνίδι στο έδαφος.

Παρακάτω τον βλέπουμε ενάντια στον Matias Dudrik να χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αριστερού ίσιου-δεξιού round kick και στην συνέχεια να εκμεταλλεύεται το κοντινό low kick του αντιπάλου του για να πιάσει το πόδι του και να πετύχει ένα single leg takedown.

Παρόμοια φάση ενάντια στον Roman Franco. Ο Bolo αποτυγχάνει να πιάσει το πόδι του αντιπάλου του μετά από ένα low kick και στην συνέχεια εκμεταλλεύεται την ορμή του Franco για να πετύχει το single leg.

Το striking του Bolo χαρακτηρίζεται από αρκετά counter low kicks και βίαιες εκρήξεις που συνοδεύονται από μακρινά κροσέ. Ο σκοπός του παραμένει να πάει τον αγώνα στο έδαφος καθώς τινάζεται προς τα μπροστά με wild punches μέχρι να πέσει πάνω στον αντίπαλο για να καταφέρει κάποιο takedown.

Ο Bolo, περίπου σαν τον Μιχαηλίδη, τείνει να κινείται άμεσα στον side control και στην συνέχεια να παίρνει την full mount ψάχνοντας την ευκαιρία καταφέρει κάποια υποταγή.

Το armbar ενάντια στον Franco

Ο χειροδύναμος Bolo μπορεί να γίνει επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνος από την half guard και όποτε ο αντίπαλος του αφήσει χώρο για να αποκτήσει την ισορροπία που χρειάζεται έτσι ώστε να ξεκινήσει βαριά ground and pound.

Χρήση hammerfist ενάντια στον Dudrik από την half guard

Τελείωμα από όρθια θέση σε προηγούμενο αγώνα του μετά από ground and pound

O Aγώνας

Ο Μιχαηλίδης έχει το πλεονέκτημα στο όρθιο παιχνίδι με καλύτερη χρήση των αποστάσεων και του χώρου. Ο «Spartan» έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στο prizefighting.gr πως σκοπεύει να κρατήσει το παιχνίδι στην όρθια μάχη, αποφεύγοντας τα takedown του Bolo. Ο Bolo είναι αρκετά πιθανό να περιμένει τον Μιχαηλίδη να αφήσει κάποιο κενό έτσι ώστε να μπορέσει να βρει την ευκαιρία να καταφέρει κάποιο takedown.

Αν ο «Spartan» διατηρήσει την μέση/μακρινή απόσταση όπως συνήθως, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει αρκετή ζημιά στον Bolo ενώ στην συνέχεια μπορεί να οδηγήσει ο ίδιος τον αγώνα στο έδαφος και να συνεχίσει με ground and pound. Ο Bolo, όπως είδαμε παραπάνω, είναι επικίνδυνος όταν ο αντίπαλος του αφήνει τον χώρο να βρει την ισορροπία του στο έδαφος και να περάσει βαριά χτυπήματα, ιδιαίτερα στην αρχή του αγώνα όταν και είναι πιο ξεκούραστος και μπορεί να παράγει περισσότερη δύναμη.