Οδηγός MCP 8: Ρόμπερτ Ογκανεσυάν vs. Ανδρέας Τρικωμίτης

Το όγδοο event της διοργάνωσης ΜΜΑ Challenge Pro εμπεριέχει μία άκρως ενδιαφέρουσα κάρτα αγώνων που περιλαμβάνει ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς ΜΜΑer της χώρας. Σε αυτήν την ανάλυση θα εξετάσουμε τον αγώνα μεταξύ του Ρόμπερτ Ογκανεσυάν και του Ανδρέα Τρικωμίτη όπως και κάθε αθλητή ξεχωριστά. 

Ανδρέας Τρικωμίτης 

Ο Ανδρέας Τρικωμίτης ξεκίνησε την καριέρα του το 2012, αγωνιζόμενος 7 φορές ως ερασιτέχνης και ημιεπαγγελματίας με ρεκόρ 5-2. Στην συνέχεια αγωνίστηκε επαγγελματικά το 2017 και παραμένει αήττητος σε 3 αγώνες. Ο νεαρός Κύπριος αθλητής έχει υπάρξει διακεκριμένος αθλητής του Judo και καταφέρνει να μεταβιβάσει πολλές από τις ρίψεις του στο ΜΜΑ.

Ο Τρικωμίτης είναι κατά βάση counter-striker που περιμένει τον αντίπαλο να εισχωρήσει στην κοντινή απόσταση, στην οποία έχει την δυνατότητα να πετύχει εύκολα takedown. Στο όρθιο παιχνίδι του, το σημαντικότερο όπλο του είναι το δεξί του κροσέ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφορετικούς σκοπούς.

Παρακάτω τον βλέπουμε να το χρησιμοποιεί για να κλείσει την απόσταση ενάντια στον Adeymei. Βλέπουμε πως ο Τρικωμίτης εκτείνει συνεχώς το δεξί του χέρι ακουμπώντας τα χέρια του αντιπάλου του ενώ ταυτόχρονα του κρύβει το οπτικό πεδίο. Το δεξί κροσέ που ακολουθεί έχει ανοικτή γωνία ενώ στην συνέχεια οι δύο καταλήγουν στο clinch. Παρατηρούμε πως ταυτόχρονα με το δεξί κροσέ, ο Τρικωμίτης πατάει το δεξί του πόδι στην εξωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του αντιπάλου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αλλάζει την γωνία από την οποία έρχεται το χτύπημα και του επιτρέπει να περάσει το δεξί του πίσω από τα χέρια του αντιπάλου του.

Παρακάτω βλέπουμε την χρήση του δεξιού κροσέ σαν counter. Στον αγώνα του ενάντια στον Rastislav Toth, έναν αθλητή με δυνατά λακτίσματα από απόσταση, ο Τρικωμίτης διατήρησε κυρίως παθητική στάση και ανέμενε τα χτυπήματα του αντιπάλου του για να απαντήσει.

Παρακάτω τον βλέπουμε να περιμένει μέχρι το αριστερό low kick του Toth και στην συνέχεια να περνάει το δεξί κροσέ που στέλνει τον αντίπαλό του στο καναβάτσο.

Στο επόμενο gif βλέπουμε ξανά το δεξί κροσέ σαν counter με τον Τρικωμίτη να προλαβαίνει το ανοιχτό δεξί κροσέ του αντιπάλου του και να τον στέλνει στο έδαφος με ένα κοφτό counter hook.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τρικωμίτης έχει φανερό υπόβαθρο στο Judo και καταφέρνει να μεταφράσει πολλές από τις τεχνικές του αθλήματος στο ΜΜΑ. Παρακάτω τον βλέπουμε να εκτελεί μια Kata Guruma, η οποία είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του ρίψεις. Κλειδί στην συγκεκριμένη φάση είναι το timing και η έκρηξη του Κύπριου που του επιτρέπει να αλλάξει επίπεδο γρήγορα και εκμεταλλευτεί την ροή της κίνησης για να ολοκληρώσει την ρίψη.

Η ίδια ρίψη ενάντια στον Toth

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μαχητικού στυλ του είναι η ποικιλία του σε takedowns και judo throws η οποία τον κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκο γρίφο για τους αντιπάλους του.

Ο Τρικωμίτης περιμένει τον αντίπαλό του να εισέλθει με φόρα, αλλάζει επίπεδο και ολοκληρώνει το takedown

Suplex (Ura Nage) ενάντια στον Toth

Οuchi gake

Περισσότερα trips και takedowns

Tani Otoshi

Άλλη μια Ouchi Nage

Ο Τρικωμίτης είναι ιδιαίτερα πιεστικός στο έδαφος καθώς συνηθίζει να καταλήγει στην half guard και να περνάει χτυπήματα μέχρι να περάσει σε side control απ’όπου ψάχνει ευκαιρίες για υποταγή. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους αντιπάλους του, ειδικά αν βρει χώρο για να δώσει φόρα στα χτυπήματά του.

 

Ρόμπερτ Ογκανεσυάν

Ο Ογκανεσυάν είναι ένας από τους πιο δυνατούς striker στο ελληνικό ΜΜΑ και κατά συνέπεια το στυλ παιχνιδιού του είναι χτισμένο γύρω από την ισχύ που μπορεί να παράγει. Από το ξεκίνημα της καριέρας του, το πιο έντονο χαρακτηριστικό στο όρθιο παιχνίδι του είναι το αριστερό counter hook το οποίο του έχει χαρίσει πολλαπλά knockdown και KO.

Παρακάτω τον βλέπουμε σε δύο πανομοιότυπες φάσεις ενάντια στον Μανώλα να περιμένει τον αντίπαλο να επιχειρήσει ένα αριστερό ίσιο και να απαντάει με το κοφτό αριστερό hook.

Στο επόμενο gif, η ίδια τεχνική με αντίπαλο τον Ριάτσι

Η δύναμη των λακτισμάτων του ταιριάζει αυτή των χεριών του και τα low kicks του μπορούν να προβληματίσουν τους αντιπάλους του και αρκετά συχνά να τους βγάλουν εκτός θέσης.

Αν και εμφανώς τα λακτίσματά του είναι βαριά, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να τα μεταφέρει ολοκληρωτικά στο ΜΜΑ και προτιμά να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Ειδικά όταν ο αντίπαλος είναι επιθετικός, ο Ογκανεσυάν συνηθίζει να κινείται προς τα πίσω δίνοντας χτυπήματα σε κοντινή απόσταση

Αυτή είναι η απόσταση που είναι πιο επικίνδυνος και συχνά οι αντίπαλοί του πιάνονται από uppercut ή γόνατα στην κίνηση καθώς επιχειρούν κάποιο takedown

Αν και στο παρελθόν έχει δυσκολευτεί να αμυνθεί σε takedowns, αξίζει να σημειωθεί πως η δύναμή του τον βοηθάει να χειριστεί τους αντιπάλους του και να τους διώξει μακριά του

Ο Αγώνας

Το συγκεκριμένο match απαρτίζεται από δυο αθλητές με εκ διαμέτρου διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση, με τον Ογκανεσυάν να είναι σχεδόν καθαρόαιμος stiker και τον Τρικωμίτη να περιστρέφει το αγωνιστικό του στυλ γύρω από το grappling του.

Ο Ογκανεσυάν έχει το πλεονέκτημα στο όρθιο παιχνίδι και διαθέτει τα όπλα να προξενήσει ζημιά στον αντίπαλο του. Ο Τρικωμίτης από την πλευρά του συνήθως δεν δυσκολεύεται να οδηγήσει τον αγώνα στο έδαφος και, όπως είδαμε, έχει πολλαπλούς τρόπους να το καταφέρει. Η ποικιλία στα takedown και η ενσωμάτωση ρίψεων του judo στο παιχνίδι του τον κάνει δύσκολο γρίφο για τους αντιπάλους του και ο Ογκανεσυάν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει απόπειρες για takedown που ίσως δεν έχει δει μέχρι τώρα. H δυνατότητα του Ογκανεσυάν να καταφέρνει ΚΟ ακόμα και με ένα χτύπημα είναι πιθανό να παίξει ρόλο και στον συγκεκριμένο αγώνα όπως και η δύναμή του η οποία μπορεί να τον βοηθήσει να βγει από δύσκολες καταστάσεις στο έδαφος ή κόντρα στο πλέγμα, στην αρχή της αναμέτρησης.

Όπως και όλοι οι αγώνες μεταξύ ενός grappler και ενός striker έτσι και αυτός πιθανότατα θα κριθεί από το αν η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο όρθιο ή στο έδαφος.