Νέα μελέτη αποδεικνύει πως τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν να προκαλέσουν CTE ακόμα και αν δεν υπάρχει διάσειση

Στις αρχές του μήνα, το έγκυρο «Brain, a Journal of Neurology εξέδωσε μια μελέτη που αποδεικνύει πως το CTE (Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια) προκαλείται από την δύναμη αλλά και την συχνότητα των χτυπημάτων που δέχονται οι αθλητές.

Η μελέτη, με τίτλο «Concussion, microvascular injury, and early taupathy in young athletes after impact head injury and impact concussion mouse model» εδώ.

Οι συγγραφείς εξέτασαν εγκεφάλους εφήβων που έχασαν την ζωή τους και είχαν ιστορικό τραυμάτων στο κεφάλι π.χ. μαχητές, παίκτες του Αμερικάνικου Football (Η εξέταση για το CTE μπορεί να γίνει μόνο μεταθανάτια). Οι συγγραφείς ανίχνευσαν τα αρχικά στάδια της νευροεκφυλιστικής ασθένειας CTE. Έπειτα πειραματίστηκαν σε ποντίκια με πλευρικές κρούσεις προκαλώντας κλειστές κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «οι κρούσεις που προκαλούν κλειστές εγκεφαλικές κακώσεις, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν συμπτώματα διάσεισης, μπορούν να προκαλέσουν τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες καθώς και πρώιμες παθολογίες που σχετίζονται με την Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια». Με άλλα λόγια, μια σειρά χτυπημάτων με ισχύ που δεν δύναται να προκαλέσει διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε CTE ακόμη και εν τη απουσία διάσεισης.

Τα ευρήματα της μελέτης φαίνονται να επιβεβαιώνουν τους φόβους των γιατρών και οι οποίοι είχαν ενισχυθεί μετά τον θάνατο του νεαρού Jordan Parsons.

O Parsons σε αγώνα του στο Bellator

Η εξέταση του εγκεφάλου του 25 χρονου MMAer, ο οποίος έχασε την ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα το 2016, έδειξε πως ο Parsons είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσει CTE παρά το νεαρό της ηλικίας του και την απουσία ΚΟ στην καριέρα του.

Νέες μελέτες επί του θέματος προκύπτουν συνεχώς και πιέζουν τις διοργανώσεις να λαμβάνουν σωστές προφυλάξεις για την ασφάλεια των αθλητών.