Μελέτη του UFC αναφέρει πως τα takedowns δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την τελική έκβαση του αγώνα

Το UFC Performance Institute διεξήγαγε μια μελέτη περίπου 80 σελίδων, στην οποία αναλύονται λεπτομερώς οι τάσεις που ακολουθούν οι κριτές κατά την λήψη της τελικής τους απόφασης αλλά και το πως μεταφράζονται οι δράσεις των μαχητών όσον αφορά την τελική έκβαση του αγώνα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του UFC Training Center εξέτασαν περίπου 167 μετρήσεις στις οποίες περιλαμβάνονταν αγώνες από το 2002 μέχρι και σήμερα. Οι έρευνες κατάληξαν στο γεγονός πως τα takedowns δεν βρίσκονται καν στο top-5 των πιο σημαντικών δράσεων εντός του οκταγώνου και δεν φαίνονται να παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όσον αφορά την τελική έκβαση του αγώνα.

Συγκεκριμένα, το top-5 των πιο σημαντικών δράσεων εντός του οκταγώνου είναι:

  • Σύνολο των χτυπημάτων που επιτεύχθηκαν
  • Ποσοστό επιτυχίας σημαντικών χτυπημάτων (significant strikes)
  • Σύνολο των χτυπημάτων που επιχειρήθηκαν
  • Ο χρόνος που πέρασε ο αθλητής στον έλεγχο στο έδαφος
  • Το σύνολο των σημαντικών χτυπημάτων που επιτεύχθηκαν

Τα takedown βρίσκονται στην 19η θέση της κατάταξης αλλά ο έλεγχος στο έδαφος βρίσκεται στην 4η θέση, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα δεν έχει σημασία το πως οι δύο αθλητές θα βρεθούν στο έδαφος.

Ο Forrest Griffin, o οποίος επέβλεψε μέρος της μελέτης. δήλωσε:

Βάση της εμπειρίας μου στην προπονητική, θα πίστευα πως η δυνατότητα να ελέγχεις το αν η μάχη θα πραγματοποιηθεί στο έδαφος ή στο όρθιο είναι το πιο σημαντικό. Παρόλα αυτά, όσον αφορά τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι κριτές και το ποιες δράσεις οδηγούν στην νίκη, τα χτυπήματα που προσγειώνονται στο κεφάλι είναι το πιο σημαντικό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό δεν σημαίνει πως τα takedown δεν είναι σημαντικά. Απλά από τις 167 μετρήσεις προκύπτει πως βρίσκονται στην 19η θέση. Το οποίο σε εντυπωσιάζει, έτσι δεν είναι;