Μεγάλοι Αγώνες: Nate Diaz vs. Conor McGregor 2

Οι δύο αγώνες μεταξύ του Conor Mcgregor και του Nate Diaz έχουν ήδη γίνει αγαπημένοι των οπαδών. Η «έκπληξη» της νίκης του Diaz στον πρώτο αγώνα και το σκληρό rematch των πέντε γύρων σφράγισαν την κόντρα μεταξύ των δύο μαχητών ενώ μέχρι και σήμερα γίνεται λόγος για μια ενδεχόμενη τριλογία που θα κλείσει τον αγωνιστικό κύκλο.

Σε αυτήν την ανάλυση θα εξετάσουμε τον δεύτερο αγώνα και τον τρόπο με τον οποίο ο Conor Mcgregor έφτασε στην νίκη.

Nate Diaz

Ο μικρότερος από τους δύο αδερφούς Diaz είχε προκαλέσει τον Conor πριν τον πρώτο μεταξύ τους αγώνα και άρπαξε την ευκαιρία να αγωνιστεί ενάντια στον Ιρλανδό αντικαθιστώντας τον τραυματία Rafael Dos Anjos.

Παρά τα προγνωστικά, ο Nate άντεξε τα βαριά χτυπήματα του πρώτου γύρου και άφησε τον McGregor να εξαντλήσει τα αποθέματά του πριν καταφέρει να τελειώσει τον αγώνα με rear-naked choke στον δεύτερο γύρο.

Ο μαχητής από το Stockton εκτόξευσε τις μετοχές του και μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε σε αστέρι της διοργάνωσης και αγαπημένο μαχητή πολλών οπαδών.

Conor Mcgregor

Το φαινόμενο του Conor Mcgregor είχε ήδη καταλάβει τον μαχητικό κόσμο όταν νίκησε τον κραταιό πρωταθλητή Jose Aldo με ΚΟ στον πρώτο γύρο σε ένα event που εξελίχθηκε στο εμπορικότερο στην ιστορία του UFC.

Η ήττα ενάντια στον Diaz τον έκανε να αναζητάει μανιωδώς ένα rematch στο οποίο θα αποδείκνυε πως το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα ήταν τυχαίο.

Ο Mcgregor στήριξε και στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της εμπορικής του προώθησης στη εικόνα του ανίκητου μαχητή και έτσι η νίκη του στον επαναληπτικό της 20ης Ιουλίου του 2016 ήταν όχι μόνο μονόδρομος, αλλά αφετηρία για την μετέπειτα καριέρα του.

Αυτή δεν θα είναι σαν την πρώτη φορά

Οι περισσότεροι μέχρι τότε αγώνες του Conor Mcgregor έμοιαζαν περισσότερο με one man show παρά με αληθινές μάχες. Εκτός από τον σκληροτράχηλο Max Holloway, οι υπόλοιποι αντίπαλοι του έμοιαζαν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στους ρυθμούς του και στο εξαιρετικά βαρύ και τεχνικό αριστερό του ίσιο.

Η ήττα του στον πρώτο αγώνα ήρθε εξαιτίας της άκρατης αυτοπεποίθησής του και λόγω του γεγονότος πως θεώρησε τον Diaz μια ευκαιρία για ένα ακόμα show μπροστά στους οπαδούς του.

Αυτήν την φορά, ο Ιρλανδός ξεκινάει με πολύ πιο προσεκτική προσέγγιση και διατηρεί την μέση-μακρινή απόσταση σε μια προσπάθεια να μείνει έξω από την εμβέλεια των μακριών χεριών του Diaz. Χρησιμοποιεί πολλαπλά low kicks στο μπροστινό πόδι του αντιπάλου του, τα οποία τον βγάζουν εκτός ισορροπίας από την αρχή του πρώτου γύρου.

Ο Nate, όπως και ο αδερφός του, αγωνίζεται πατώντας ολόκληρο το πέλμα του στο καναβάτσο και διατηρεί μια περισσότερο πυγμαχική στάση μάχης, κάτι που κάνει το μπροστινό του πόδι εξαιρετικά ευάλωτο σε χαμηλά λακτίσματα. Ο Dos Anjos εκμεταλλεύτηκε άριστα αυτό του το ελάττωμα και ο Mcgregor φαινόταν σαν να είχε μελετήσει ενδελεχώς την τακτική του βραζιλιάνου.

Από την αρχική του τακτική φαινόταν πως ο Ιρλανδός, για πρώτη φορά στην καριέρα του στο UFC, δεν είχε μπει στο οκτάγωνο για να παραδώσει show αλλά για να κερδίσει.

Ο Diaz βρίσκεται σε δύσκολη θέση από την αρχή του πρώτου γύρου καθώς ο Conor τον χτυπάει ανελλιπώς στο μπροστινό πόδι. Ξέρει πως πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να περάσει χτυπήματα έτσι ώστε να μπορέσει να κλείσει την απόσταση και αποσιωπήσει τα low kicks του αντιπάλου του. Ξεκινάει την επίθεσή του με το χαρακτηριστικό μακρινό του jab και υπερεκτείνει το δεξί του χέρι. Ο Conor το αποφεύγει με ένα δεξί slip και προσπαθεί να απαντήσει περνώντας το αριστερό του ίσιο πάνω από το χέρι του Diaz. Ο Nate εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα στο reach και στέλνει το αριστερό του στο κεφάλι του Conor καθώς αλλάζει γωνία και απομακρύνεται από κάποιο ενδεχόμενο counter.

Η τάση του Conor να βάζει όλο του το βάρος στο αριστερό του ίσιο τον οδηγεί για ακόμα μια φορά στο να βρεθεί εκτός ισορροπίας όταν δέχεται counter την στιγμή που επιχειρεί να χτυπήσει.

Τα low kicks έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στον Diaz, ο οποίος σηκώνει συνεχώς το πόδι του καθώς πλησιάζει τον Conor, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να μπλοκάρει κάποιο λάκτισμα του αντιπάλου του. Βλέποντας πως ο Conor αντιδρά και κινείται προς τα πίσω, σηκώνει και πάλι το πόδι του σαν προσποίηση και πλησιάσει ακόμα πιο κοντά στον Ιρλανδό.

Ο Conor παίρνει τα ηνία

O Mcgregor έχει καταφέρει να φέρει τον αγώνα στα μέτρα του. Περνάει ένα δεξί uppercut στο σώμα και καθώς ο Diaz προσπαθεί να απαντήσει με Stockton slap ο Conor στέλνει το αριστερό του ίσιο στο άνοιγμα που δημιουργείται και ζαλίζει φανερά τον αντίπαλό του που χάνει την ισορροπία του στιγμιαία.  Ο Diaz προσπαθεί να χτυπήσει με ένα νωθρό jab και τιμωρείται με ένα ακόμα αριστερό counter. Μετά από ένα ακόμα low kick του Conor, ο Diaz προσπαθεί να αλλάξει γωνία χτυπώντας με ένα δεξί jab καθώς κινείται προς τα δεξιά του αντιπάλου του. Η βιαστική του κίνηση τον οδηγεί ακόμα πιο κοντά στο αριστερό χέρι του Conor, ο οποίος ευθυγραμμίζει ένα ακόμα αριστερό ίσιο με το κεφάλι του Nate.

O Nate πέφτει στο καναβάτσο και έχει δεχτεί flash knockdown. Ο Conor το καταλαβαίνει και δεν ακολουθεί στο έδαφος, γνωρίζοντας πως είναι πολύ πιθανό να πέσει στην παγίδα του Diaz.

Ο Nate επανέρχεται στα πόδια του και φροντίζει να θυμίσει στον Conor την τεχνική που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην νίκη του στον προηγούμενο αγώνα. Το Stockton Slap αν και φαινομενικά είναι μια κίνηση χλεύης με σκοπό να εκνευρίσει τον αντίπαλο, έχει εξαιρετική λειτουργική σημασία. Διανύει αρκετά μεγαλύτερη απόσταση από ένα κροσέ και έχει την δυνατότητα να μετακινήσει το κεφάλι του αντιπάλου με τρόπο που θα δημιουργήσει κενό για κάποιο άλλο χτύπημα.

Ο Nate περνάει το Slap αλλά ο Conor φεύγει από την ευθεία με ένα pivot και αποφεύγει το αριστερό ίσιο που έρχεται στην συνέχεια.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινάει όπως ο πρώτος με τον Conor να συνεχίζει να πιέζει με low kicks ενώ το πόδι του Diaz έχει μελανιάσει φανερά.

Ο Diaz προσποιείται με το μπροστινό πόδι αλλά ο Conor δεν φαίνεται να αντιδρά ιδιαίτερα αυτήν την φορά. Για ακόμα μια φορά, όπως και στο προηγούμενο knockdown, ο Nate κινείται διαγώνια δεξιά και πέφτει πάνω στο αριστερό του Conor, αλλά και πάλι συγκρατεί τις αισθήσεις του και έτσι ο Ιρλανδός δεν τον ακολουθεί για να προσπαθήσει να τελειώσει τον αγώνα.

Ο Diaz σηκώνεται και ο Conor τον οδηγεί κοντά στο πλέγμα. Χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για «ενοχλήσει» τον Nate και να τον κάνει να σηκώσει ψηλά την άμυνά του. Στην συνέχεια πατάει το μπροστινό του πόδι ελάχιστα προς τα διαγώνια δεξιά και ευθυγραμμίζει το πίσω του χέρι με το σαγόνι του Nate.

Όπως την πρώτη φορά

Ο Conor περνάει ένα ακόμα low kick και ο Diaz προσπαθεί να απαντήσει με ένα συνδυασμό δεξιού κροσέ και αριστερού ίσιου. Ο Conor οπισθοχωρεί και καταφέρνει να αποφύγει τα χτυπήματα ενώ στην συνέχεια περπατάει μακριά από τον Diaz. Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στον αγώνα καθώς για ακόμα μια φορά ο Ιρλανδός νιώθει πως οι δυνάμεις του ξεθωριάζουν. Παρέμεινε δραστήριος για περίπου 9 λεπτά αλλά, όπως και στον προηγούμενο αγώνα, τα χτυπήματά του δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν τον Diaz. Για να μπορούσε να παραμείνει στο παιχνίδι θα έπρεπε να αφήσει κενά και να κρατήσει παθητική στάση απέναντι σε έναν αντίπαλο με εξαιρετικό cardio ο οποίος αισθάνεται πλέον πως έχει την ευκαιρία να ανατρέψει την πορεία του αγώνα.

Ο Conor προσπαθεί να χτυπήσει με το δεξί του uppercut αλλά όπως και στον πρώτο αγώνα έχει αρχίσει να μην επαναφέρει τα χέρια του γρήγορα στην θέση τους. Ο Nate απαντάει με ένα δεξί κροσέ-αριστερό ίσιο και κόβει το ρίνγκ για να αποκλείσει τις γωνίες διαφυγής του αντιπάλου του. Περνάει ένα ακόμα δεξί στο στομάχι του Conor για να τον κουράσει περισσότερο ενώ αμέσως ανεβαίνει στο κεφάλι με ένα Stockton Slap.

Ο Conor επιχειρεί ένα ακόμα low kick και ο Nate ουσιαστικά γέρνει προς τα πάνω του και τον σπρώχνει εκτός ισορροπίας. Ο Diaz ακολουθεί και περνάει έναν δεξί αγκώνα ενώ στην συνέχεια καθηλώνει τον Conor πιέζοντάς τον στο πλέγμα με τον πήχη του πριν τον χτυπήσει με κοντινά κροσέ.

Ο Diaz προσπαθεί να χτυπήσει με ένα δεξί κροσέ αλλά ο Conor περνάει από κάτω και προσπαθεί να αλλάξει γωνία για να φύγει μακριά από την άκρη του κλουβιού. Ο Diaz σηκώνει τον ώμο του και πέφτει πάνω στον Conor κολλώντας τον και πάλι με την πλάτη στον πλέγμα. Ο Conor χτυπάει με δύο γόνατα στο clinch και ο Nate περνάει το αριστερό το χέρι στο δεξί πόδι του Conor για να μπλοκάρει την επίθεσή του και να απαντήσει με ένα δεξί γόνατο.

Ο Nate επαναφέρει το Stockton Slap ως μακρινό counter στα low kicks του Conor ενώ στην συνέχεια τον ακολουθεί με ένα μακρινό αριστερό ίσιο. Ο Conor σκύβει κάτω από το χέρι του Nate και δέχεται ένα round kick στο κεφάλι. Ο Conor πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει την κούραση αλλά και το γεγονός πως ο Nate έχει αρχίσει να αποκρυπτογραφεί τις κινήσεις του και τον οδηγεί σε παγίδες.

Η μάχη έρχεται στα μέτρα του Diaz ο οποίος μετατρέπει τον αγώνα σε ένα κοντινό brawl. Οδηγεί τον Mcgregor στο πλέγμα και πιέζει με μεγάλο όγκο κοντινών κροσέ και uppercut ενώ προσγειώνει ένα γόνατο στο clinch πριν το τέλος του γύρου.

Η τελική ευθεία

Σε αυτό το σημείο, το γεγονός πως ο Nate έχει συγκεντρώσει τόσο ουλώδη ιστό στα φρύδια του αρχίζει να λειτουργεί για ακόμα μια φορά εναντίον του. Ο Conor έχει περάσει ήδη χτυπήματα που αρκούν να του προκαλέσουν αιμορραγία σε σημείο που χρειάζεται να καθαρίσει το αίμα από τα μάτια του πριν συνεχίσει. Ο Mcgregor εκμεταλλεύεται τις παύσεις του αντιπάλου του και προσπαθεί να βρει κενούς χώρους για να περάσει χτυπήματα.

Ο αγώνας έχει ήδη μετατραπεί σε πλήρες brawl καθώς και οι δύο επιδίδονται σε κοντινά clinch με περιστασιακούς αγκώνες ενώ ο Nate συνεχίζει να αιμορραγεί ακατάπαυστα.

Ο Conor έχει αρχίσει να διατηρεί παθητική στάση ενώ ο Nate έχει το πλεονέκτημα στις κοντινές αποστάσεις. Ο Diaz περνάει συνεχώς κοντινά χτυπήματα και πιέζει συνεχώς τον αντίπαλό του προς το πλέγμα.

Ο Nate κάνει αυτό που συνηθίζει να κάνει

Ο Diaz πιέζει τον λαιμό του Conor για να τον εγκλωβίσει στο πλέγμα με τον χαρακτηριστικό του τρόπο

Ο Diaz παίρνει ένα trip και περνάει μερικά χτυπήματα πριν την λήξη του αγώνα αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να καταφέρει κάτι σημαντικό

Η σειρά του Conor

Οι δύο κριτές έδωσαν τον αγώνα στον Mcgregor με τον τρίτο να βλέπει ισοπαλία.

Αυτή η νίκη ήταν σχεδόν λυτρωτική για τον Mcgregor, ο οποίος στην συνέχεια κατάφερε να γίνει πρωταθλητής σε δύο κατηγορίες όταν νίκησε τον Eddie Alvarez για τον τίτλο της lightweight ενώ το περασμένο καλοκαίρι πήρε μέρος στον δεύτερο εμπορικότερο αγώνα όλων των εποχών.

Ο Diaz παρέμεινε ανενεργός, πιθανότατα περιμένοντας ένα ακόμα «money fight» ενάντια στον Ιρλανδό με τον οποίο φαίνονται να έχουν αναπτύξει μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης.