Μεγάλοι Αγώνες: Πως ο Lomachenko αποσιώπησε όλα τα όπλα του Rigondeaux και τον ανάγκασε να πει «No Más»

Το πολυαναμενόμενο match μεταξύ του Vasyl Lomachenko και του Guillermo Rigondeaux έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου, στο κατάμεστο Madison Square Garden Theater και οι οπαδοί του αθλήματος περίμεναν έναν αγώνα υψηλής τεχνικής και άρτια σχεδιασμένης στρατηγικής.

Η μάχη έγινε αντικείμενο συζήτησης από την στιγμή που ανακοινώθηκε και τα μαχητικά, και όχι μόνο, site γέμισαν από προβλέψεις και αναλύσεις για τα πιθανά gameplan των δύο πυγμάχων.

Η εξέλιξη του αγώνα εξέπληξε τους περισσότερους fan, αφού ο Lomachenko δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα απέναντι στον Rigondeaux των 2 χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων και των 500+ αγώνων καθώς κατάφερε να αποσιωπήσει όλα του τα επιθετικά εργαλεία ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε πολλαπλές τρύπες στην άμυνά του.

Σε αυτήν την ανάλυση θα εξετάσουμε την στρατηγική με την οποία ο Loma οδήγησε τον αντίπαλό του στην παραίτηση.

Το πρόβλημα με τους αγώνες southpaw vs. southpaw

Ο Vasyl Lomachenko όπως και ο Guillermo Rigondeaux αγωνίζονται με το δεξί τους πόδι μπροστά (southpaw). Σε περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο μαχητές αγωνίζεται με το δεξί πόδι μπροστά, η απόσταση ανάμεσα στους δύο μαχητές αυξάνεται. Για να μπορέσει κάποιος από τους δύο μαχητές να περάσει χτυπήματα και να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλό του, είναι άκρως σημαντικό το να μπορέσει να πατήσει το μπροστινό του πόδι μετά από το αντίστοιχο του αντιπάλου και συγκεκριμένα από την εξωτερική πλευρά του ποδιού για να αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα. Δείτε παρακάτω τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Lomachenko και πως μέσω προσποιήσεων και συνεχούς ανεπαίσθητης κίνησης διατηρεί το δεξί του πόδι στην εξωτερική πλευρά του ποδιού του αντιπάλου.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της κίνησης αυτής είναι πως το αριστερό χέρι ευθυγραμμίζεται πλήρως με το σαγόνι του αντιπάλου και περνάει πλέον ανάμεσα από τα χέρια του. Δείτε παρακάτω πως κάνει ένα βαθύ βήμα μπροστά και έξω από το πόδι του Martinez, που του επιτρέπει να κατευθύνει το αριστερό του στο σαγόνι του αντιπάλου του.

Ακριβώς η ίδια τεχνική από τον Rigo. Ο Rigondeaux πατάει στην εξωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του Donaire και ευθυγραμμίζει το αριστερό του ίσιο κατευθείαν στο στομάχι του αντιπάλου του

Στον συγκεκριμένο αγώνα το πλεονέκτημα που βλέπουμε παραπάνω δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί από κανέναν από τους δύο πυγμάχους αφού αμφότεροι, όπως προαναφέρθηκε, αγωνίζονται με δεξί πόδι μπροστά.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Lomachenko ξεκινάει να κινείται ημικυκλικά προς τα δεξιά και προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς στην εσωτερική γωνία του Rigo. Με αυτήν του την στρατηγική, ο Loma κατάφερε να βρίσκεται συνεχώς σε γωνία που μπορούσε να ευθυγραμμίσει το jab του με το κεφάλι του αντιπάλου του, ενώ ταυτόχρονα απομακρυνόταν από το αντίστοιχο jab του Rino. Ο Lomachenko έκανε άριστη χρήση του πλεονεκτήματος που είχε στο reach (το μήκος των χεριών του) καθώς βρισκόταν συνεχώς μακριά από ένα ενδεχόμενο counter από το βαρύ αριστερό χέρι του Rigo.

Με τα συνεχόμενα jab ο Loma κατάφερε να διακόπτει συνεχώς τον ρυθμό του αντιπάλου του και να τον περιορίσει σε αμυντική στάση. Ο Lomachenko παρατηρεί από νωρίς στον αγώνα πως η αμυντικές κινήσεις του Rigo περιορίζονται στο να σκύβει για αποφύγει τα ίσια του χτυπήματα. Ο Loma το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και χτυπάει συνεχώς με ίσια καθώς πλησιάζει στον αντίπαλό του. Όταν ο Rigo σκύβει, ο Loma εναποθέτει το βάρος του πάνω του και τον κρατάει χαμηλά, σε ιδανικό ύψος για να περάσει συνεχόμενα upercut με το μπροστινό χέρι.

Το κλειδί της νίκης

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα του Rigo είναι οι ανορθόδοξες αλλαγές γωνιών που πραγματοποιεί για να αποφεύγει τα jab των αντιπάλων του. Συχνά στους αγώνες του τον βλέπουμε να σκύβει και να αποφεύγει το μπροστινό χέρι των αντιπάλων του ενώ στην συνέχεια πραγματοποιεί ένα σχεδόν τριγωνικό pivot, με το οποίο μεταφέρεται άμεσα σε κενό χώρο και μακριά από τον κίνδυνο. Παρακάτω τον βλέπουμε να πραγματοποιεί το συγκεκριμένο pivot ενάντια στον Donaire. Παρατηρούμε πως καθώς ο Rigo αλλάζει γωνία, ο Donaire στρίβει προς το μέρος του και ουσιαστικά του αφήνει τον χώρο και τον χρόνο να απομακρυνθεί.

Ο Lomachenko έπρεπε να απενεργοποιήσει αυτήν την τακτική και ακριβώς αυτό έκανε. Παρακάτω τον βλέπουμε να ξεκινάει την επίθεσή του με ένα αριστερό ίσιο. Βλέποντας πως ο Rigo σκύβει και ξέροντας πως θα συνεχίσει με το τριγωνικό pivot, ο Loma πραγματοποιεί ένα δικό του pivot και βρίσκεται απευθείας στην πλάτη του αντιπάλου του. Ο Rigo εν τέλει πραγματοποιεί το τριγωνικό pivot αλλά αντί να βρεθεί σε κενό χώρο και μακριά από τον αντίπαλό του, παρατηρεί πως ο Lomachenko έχει παραμείνει στην ίδια ευθεία με αυτόν και συνεχίζει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ο Lomachenko χρησιμοποίησε επίσης αρκετές φορές τον πήχη του για να κρατήσει τον αντίπαλό του χαμηλά όταν έσκυβε για να αποφύγει χτυπήματα, μια τακτική που τον έχουμε δει να εφαρμόζει πολλάκις στο παρελθόν. Αυτό του επιτρέπει να ελέγχει την κίνησή του αντιπάλου του και ταυτόχρονα να τον εμποδίζει από το να σηκωθεί και να τον χτυπήσει. Παρατηρήστε πως βάζει το βάρος του πάνω στον αντίπαλο και τον οδηγεί στο καναβάτσο, σταματώντας κάθε πιθανότητα επίθεσης.

Σε αυτόν τον αγώνα συνδύασε την συγκεκριμένη τεχνική με την απενεργοποίηση του τριγωνικού pivot που είδαμε παραπάνω.

Ο Lomachenko πλησιάζει τον Rigo με ίσια χτυπήματα και ο Rigo σκύβει όπως έκανε σε όλο τον αγώνα. Ο Loma ακουμπάει τον πήχη του στον αυχένα του αντιπάλου του και στην συνέχεια κινείται γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο του απαγορεύει να σηκωθεί και να απαντήσει με κάποιο counter ενώ ταυτόχρονα απενεργοποιεί το τριγωνικό pivot.

Ολοκληρωτική νίκη

Μέχρι τον 5ο γύρο ο Rigo δεν έχει καταφέρει να βρει απαντήσεις σε καμία από τις επιθέσεις του Loma και αναλώνεται σε άστοχα αριστερά hook και jab ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε μόνιμη αμυντική θέση. Ο Lomachenko έχει ήδη αρχίσει να χειρίζεται ακόμα και τις επόμενες κινήσεις του Rigo καθώς τον πιέζει με «ψεύτικα» αριστερά jab και τον αναγκάζει να σκύψει κατευθείαν πάνω σε πολλαπλά upercut.

O Lomachenko συνεχίζει να περνάει ανενόχλητος upercut στο σκυμμένο κεφάλι του Rigo, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να κρατήσει τον Ουκρανό στην αγκαλιά του για να ροκανίσει χρόνο. Ο διαιτητής φτάνει σε σημείο να του αφαιρέσει ένα πόντο και ο αγώνας ήδη φαίνεται τελειωμένη υπόθεση.

Ο Rigondeaux παραιτήθηκε στην γωνία ανάμεσα στον 6ο και τον 7ο γύρο (δήλωσε πως έσπασε το χέρι του) με τον Lomachenko να αστειεύεται στην συνέντευξη μετά τον αγώνα, λέγοντας πως θα έπρεπε να αλλάξει το επώνυμό του σε «Nomas-chenko».

Η ήττα αυτή ,αν και βαριά, δεν αφαιρεί από την αγωνιστική αξία του Rigo, ο οποίος απλά βρέθηκε απέναντι σε έναν ανώτερο πυγμάχο.

Η ικανότητα του Lomachenko να κάνει ακόμα και τους ικανότερους αντιπάλους να μοιάζουν χαμένοι μπροστά του τον εντάσσει στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους pound-for-pound πυγμάχους στον πλανήτη και η επικράτησή του στον αγώνα της 10ης Δεκεμβρίου εκτόξευσε την δημοφιλία του ανάμεσα στους λάτρεις των μαχητικών αθλημάτων και όχι μόνο.