Μεγάλοι Αγώνες: Η μάχη του Bronze Bomber με τον King Kong

Στις 3 Μαρτίου του 2018, ο Deontary Wilder αντιμετώπισε τον Luis Ortiz σε έναν match που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο θεαματικούς πυγμαχικούς αγώνες της μέχρι τώρα χρονιάς.

Ο Wilder μέχρι αυτόν τον αγώνα είχε σημειώσει 39 νίκες με 38 ΚΟ αλλά παρόλα αυτά αρκετοί αμφισβητούσαν (και αμφισβητούν) τις πυγμαχικές του ικανότητες. Ο, ύψους 2 μέτρων και βάρους 103 κιλών, Wilder στηρίζει την επιτυχία του στην έκρηξή του, τα μακριά του χέρια και την τεράστια δύναμή του ενώ θεωρείται ως ο πιο επιθετικός πυγμάχος της heavyweight κατηγορίας.

Ο Ortiz ερχόταν στον αγώνα αήττητος με 28 νίκες και 2 no contest σε 30 αγώνες. Ο Ortiz ήταν βαρύτερος του Wilder (109 κιλά) και διακρίνεται για την δύναμή του, την ταχύτητά του και το counter striking του.

Για ακόμα μια φορά ο Wilder ήταν το φαβορί του αγώνα και, όπως δήλωσε και ο ίδιος, ήδη έβλεπε τον επόμενο αντίπαλό του ο οποίος ήλπιζε πως θα ήταν ο Anthony Joshua.

Ο Αγώνας

Ο Wilder ξεκινάει τον αγώνα αναγνωριστικά και εκτείνει το αριστερό του χέρι για να υπολογίσει την απόσταση και να προσπαθήσει να μπλοκάρει το jab του Ortiz. Ο Ortiz είναι πιο κοντός και με αισθητά μικρότερο reach από τον αντίπαλό του, έτσι για να μπορέσει να προξενήσει ζημιά θα χρειαστεί να πλησιάσει κοντά. Ο Κουβανός είναι southpaw και θα χρειαζόταν να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό για να εισέλθει στην κοντινή απόσταση. Παρακάτω παρατηρούμε τον Ortiz να κατεβάζει το μπροστινό χέρι του Wilder με το αντίστοιχο δικό του και στην συνέχεια να πατάει το μπροστινό του πόδι παράλληλα και στην εξωτερική πλευρά του ποδιού του αντιπάλου του και να χτυπάει με ένα αριστερό στο σώμα. Στην συνέχεια επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση αλλά αυτήν την φορά στέλνει το αριστερό του προς το κεφάλι του Wilder. Η νέα γωνία που αποκτά ο Ortiz αφού πατήσει παράλληλα με το μπροστινό πόδι του Wilder του επιτρέπει να ευθυγραμμίσει το αριστερό του χέρι, έτσι ώστε να περάσει ανάμεσα από τα γάντια του αντιπάλου του και κατευθείαν στο σαγόνι του. Είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι southwpaw (Pacquiao, Ringodeaux) ενώ ο Vasyl Lomachenko θεωρείται ο καλύτερος του καιρού μας όσον αφορά την συγκεκριμένη τεχνική.

Ο Wilder συνεχίζει να εκτείνει το μπροστινό του χέρι για να κρατήσει τον Ortiz σε απόσταση. Ο Κουβανός προσπαθεί να σπρώξει το χέρι του Wilder προς τα μέσα και ταυτόχρονα κινείται προς την εξωτερική πλευρά για να μπορέσει και πάλι να ευθυγραμμίσει το αριστερό του χέρι με το σαγόνι του Wilder. Ο Wilder το καταλαβαίνει και οπισθοχωρεί ενώ στην συνέχεια προσπαθεί να περάσει ένα αριστερό jab. Ο Ortiz είναι προετοιμασμένος και απαντάει αμέσως με ένα counter jab πριν οι δύο πυγμάχοι εμπλακούν στιγμιαία στο clinch.

Στον δεύτερο γύρο, ο Ortiz συνεχίζει να πιέζει και να ευθυγραμμίζει το αριστερό του χέρι, πατώντας παράλληλα στο μπροστινό πόδι του Wilder. Παρακάτω τον βλέπουμε αρχικά να προσπαθεί να περάσει ένα ίσιο που δεν βρίσκει στόχο. Στην συνέχεια πατάει και πάλι παράλληλα και επιχειρεί ένα δεξί κροσέ. Η γωνία που παίρνει αφού πατήσει στην εξωτερική πλευρά, του επιτρέπει να περάσει το κροσέ του πίσω από τα γάντια του αντιπάλου του. Το κροσέ βρίσκει τον Wilder ξυστά και τον κάνει να οπισθοχωρήσει. Ο Wider προσπαθεί να περάσει ένα jab αλλά ο Ortiz είναι και πάλι έτοιμος και απαντάει με ένα counter jab. Η φάση τελειώνει με τον Wilder να προσπαθεί να περάσει ένα αριστερό-δεξί ίσιο το οποίο και πάλι Ortiz αποφεύγει εύκολα. Ο Wilder είναι ταχύς αλλά η συνήθειά του να χτυπάει κατεβάζοντας τα χέρια του σαν σφυριά προς τον αντίπαλο τον καθυστερεί για ακόμα μια φορά.

Ο Wilder αρχίζει να ενεργοποιεί το φημισμένο δεξί του χέρι. Παρακάτω τον βλέπουμε αρχικά να κατεβάζει το μπροστινό χέρι του Ortiz με το αριστερό του χέρι (αυτό που προσπαθούσε να κάνει από την αρχή του αγώνα) και στην συνέχεια να στέλνει το δεξί του κατευθείαν στο κεφάλι του αντιπάλου του. Ο Ortiz προλαβαίνει και σηκώνει τα χέρια του για να μπλοκάρει ενώ στην συνέχεια δίνει 3 συνεχόμενα jab. Παρατηρούμε πως καθώς χτυπάει με τα jab του, κινείται ταυτόχρονα προς την εξωτερική πλευρά του Wilder για να ευθυγραμμίσει το αριστερό του χέρι. Ο Wilder αντιδρά και κινείται προς τα πίσω καθώς εκτείνει το αριστερό του χέρι για να κρατήσει τον Ortiz σε απόσταση.

O Ortiz έχει καταφέρει να πιέσει τον Wilder όσο κανένας άλλος πυγμάχος στην μέχρι τώρα επαγγελματική του καριέρα. Σε αυτό το σημείο έχει ήδη αρχίσει να αποκρυπτογραφεί τον Wilder, ο οποίος τείνει να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις. Αφήνει τον Wilder να κατεβάσει το χέρι του, γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει το δεξί ίσιο, το οποίο αποφεύγει. Στην συνέχεια περιμένει το άτσαλο jab του αντιπάλου του και απαντάει με ένα δεξί jumping hook.

O Ortiz έχει αναλάβει τα ηνία του αγώνα. Παρακάτω πιέζει τον αντίπαλό του με το αριστερό του jab, με τον Wilder να απαντάει με ένα βαρύ δεξί που δεν βρίσκει στόχο. Ο Ortiz περνάει ένα δεξί uppercut και στην συνέχεια κινείται κυκλικά για να αναπροσαρμόσει την γωνία του.

Στον έκτο γύρο, ο Wilder καταφέρνει επιτέλους να προσγειώσει το δεξί του χέρι. Για ακόμα μια φορά κατεβάζει το μπροστινό χέρι του Ortiz, ο οποίος δεν βρίσκει το χρόνο να οπισθοχωρήσει. Παρά το γεγονός πως ο Ortiz προλαβαίνει να κατεβάσει το σαγόνι του και να σφίξει τους ώμους του, το χτύπημα είναι τόσο δυνατό που τον στέλνει στο καναβάτσο. Ο Wilder επιχειρεί ακόμα ένα δεξί που δεν βρίσκει πλήρως τον στόχο του καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας θα τελείωνε εκείνη την στιγμή.

Ο Wilder καταλαβαίνει πως έχει την ευκαιρία να τελειώσει τον αγώνα και επιτίθεται με την γνωστή του επιθετικότητα. Κυνηγάει τον Ortiz με βαριά χτυπήματα και εμπλέκεται στιγμιαία σε ένα βίαιο brawl. O Ortiz απαντάει με τον ίδιο τρόπο και καταφέρνει να επιβιώσει.

Ο Wilder συνεχίζει να κυνηγάει το ΚΟ και χτυπάει με ένα δεξί ίσιο που ταρακουνάει τον Ortiz. Ο Wilder προσπαθεί να περάσει ένα ακόμα ίσιο αλλά «τηλεγραφεί» το χτύπημα και επιτρέπει στον Ortiz να απαντήσει με ένα δεξί κροσέ. Ο Wilder ζαλίζεται φανερά και προσπαθεί να εμπλακεί στο clinch.

Ο Ortiz καταλαβαίνει πως το τέλος ίσως είναι κοντά και προσπαθεί να σπρώξει τον Wilder μακριά του για να δημιουργήσει χώρο από τον οποίο μπορεί να περάσει χτυπήματα. Ο Wilder πέφτει στον Ortiz και εμπλέκεται στο clinch για να κερδίσει λίγο χρόνο. Ο Ortiz καταφέρνει να διώξει από πάνω του τον αντίπαλό του και χτυπάει με ένα αριστερό ίσιο που ζαλίζει περισσότερο τον Wilder.

O Ortiz ψάχνει το τελειωτικό χτύπημα αλλά ο Wilder επιδεικνύει αξιοσημείωτη αντοχή και παραμένει όρθιος. Παρακάτω βλέπουμε τον Ortiz να επιχειρεί αρχικά ένα αριστερό ίσιο το οποίο δεν βρίσκει στόχο. Στην συνέχεια προσποιείται ένα uppercut για να μπερδέψει τον Wilder ενώ ακολουθεί με ένα αριστερό overhand. Αμέσως μετά προσποιείται ένα δεξί κροσέ που κάνει τον Wilder να αντιδράσει και να κολλήσει στα σχοινιά. Ο Ortiz προσπαθεί να περάσει ένα δεξί κροσέ αλλά ο Wilder μπλοκάρει.

Σε αυτό το σημείο, ο Wider καταλαβαίνει πως ίσως βρίσκεται πίσω στις κάρτες των κριτών και πως πρέπει να αρχίσει να απαντάει για να επανέλθει στον αγώνα. Ο Ortiz προσπαθεί συνεχώς να ευθυγραμμίσει το αριστερό το χέρι με το σαγόνι του αντιπάλου του και επιχειρεί συνεχώς τον συνδυασμό δεξιού ίσιου-αριστερού ίσιου. O Wilder κινείται διαρκώς αλλά δέχεται χτυπήματα.

Ο Wilder επιμένει στο να προσπαθεί να κατεβάσει το μπροστινό χέρι του Ortiz για να δημιουργήσει χώρο για το δεξί του ίσιο και αυτό ακριβώς πετυχαίνει και πάλι παρακάτω. Ο «Bronze Bomber» σίγουρα δεν είναι ο πιο τεχνικός πυγμάχος στην κατηγορία του αλλά η δύναμή του σε συνδυασμό με το timing του και το ένστικτό του τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Ο 9ος γύρος τελειώνει αλλά ο Ortiz ξεκινάει τον επόμενο ζαλισμένος. Προσπαθεί να πλησιάσει με το τριπλό jab που είδαμε παραπάνω ενώ κινείται προς την εξωτερική πλευρά, αλλά ο Wilder κινείται αντίστροφα προς την εσωτερική πλευρά, αποφεύγει τα χτυπήματα και δημιουργεί χώρο για να περάσει το δεξί ίσιο. Ο Ortiz ζαλίζεται, ο Wilder επιτίθεται με κοντινά χτυπήματα και στην συνέχεια ουσιαστικά τινάζει τον αντίπαλό του προς τα σχοινιά. Ο διαιτητής μετράει μέχρι το 8 και ο Ortiz σηκώνεται.

 

Ο Wilder ξέρει πως το τέλος είναι κοντά και κυνηγάει τον Ortiz. Όλα του τα χτυπήματα έχουν στόχο το νοκάουτ και ο Ortiz βρίσκεται και πάλι στο καναβάτσο.

Το τέλος έρχεται στην επόμενη φάση μετά από μια χαρακτηριστική επίθεση του Wilder ο οποίος ξεκινάει με το δεξί του ίσιο και τελειώνει με τα γνωστά ανοιχτά του χτυπήματα. Δεν είναι όμορφο αλλά δουλεύει.

Ο αγώνας τελειώνει και ο Wilder δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Anthony Joshua, σε έναν αγώνα που θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κόσμου για την heavyweight κατηγορία της πυγμαχίας. Ο Joshua θα αντιμετωπίσει τον Anthony Parker και αν κερδίσει, οι πιθανότητες το megafight μεταξύ των δύο να πραγματοποιηθεί εντός του 2018 είναι αρκετές.

Ο Ortiz έδειξε πως δίκαια θεωρείται μέσα στους 5 καλύτερους της κατηγορίας και έβαλε τις βάσεις για ένα πιθανό rematch στο μέλλον.