Μεγάλοι Αγώνες: Ανάλυση του Gennady Golovkin vs. Saul Alvarez

Ο αγώνας μεταξύ των δύο κορυφαίων πυγμάχων εκπλήρωσε τις προσδοκίες των θεατών, οι οποίοι περίμεναν μία δυνατή μάχη με ανταγωνιστικούς γύρους, αλλά τους άφησε μια γλυκόπικρη γεύση εξαιτίας του αμφιλεγόμενου αποτελέσματος. Αν και υπήρξαν κοντινοί γύροι οι περισσότεροι αναγνώρισαν τον Golovkin ως νικητή της αναμέτρησης αφού είχε τα ηνία για την μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Δύο από τους τρεις κριτές είχαν διαφορετική άποψη με τον έναν να κηρύσσει τον αγώνα ισόπαλο και την Adalaide Byrd να κηρύσσει νικητή τον Canelo με ένα αξιοπερίεργο 118-110.

Ας δούμε τι έγινε στον πολυαναμενόμενο αγώνα.

O πρώτος γύρος ξεκίνησε με τον Golovkin να πιέζει σε κοντινή απόσταση και τον Canelo να κινείται κυκλικά για να μην αφήσει τον αντίπαλό του να κλείσει τις γωνίες. Ο GGG έχει καλό footwork αλλά βαριά κίνηση και έτσι ο Canelo κατάφερνε να αδειάζει τον αντίπαλό του με μικρά pivot και να περνάει χτυπήματα.

Πριν τον αγώνα ξέραμε πως ο GGG θα στηριζόταν στο jab του για να επιβάλλει την απόσταση και να στήσει χτυπήματα. Ο Canelo ήταν πολύ αποτελεσματικός στο να απενεργοποιεί το αριστερό χέρι του Golovnkin, κινούμενος συνεχώς και μένοντας μακριά από την ευθεία του αντιπάλου του.

Ο δεύτερος γύρος συνεχίστηκε όπως ο πρώτος με τον GGG να μην μπορεί να βρει την απόσταση για να περάσει χτυπήματα και τον Canelo να απαντάει στις επιθέσεις του αντιπάλου του με counter συνδυασμούς.

Παρακάτω φαίνεται πόσο αποδοτική ήταν η στρατηγική του Canelo στους πρώτους γύρους. Βλέπουμε τον Golovkin να ξεκινάει με ένα δεξί ίσιο. Ο Canelo απαντάει με δεξί uppercut που ακολουθείται από ένα αριστερό κροσέ στο σώμα καθώς κάνει pivot προς τα αριστερά και φεύγει πλήρως από την ευθεία του αντιπάλου του. Βλέπουμε επίσης πως στο τέλος της φάσης μετακινείται ελαφρώς προς τα πίσω για να βρεθεί σε απόσταση πλήρους ασφάλειας.

Παρακάτω τον βλέπουμε σε έναν συνδυασμό που χρησιμοποιεί σε κάθε αγώνα. Ξεκινώντας με το αριστερό jab κρύβει το οπτικό πεδίο του αντιπάλου και συνεχίζει με ένα βαρύ δεξί στο σώμα. Ο GGG είχε δείξει να δυσφορεί με τα χτυπήματα στο σώμα σε προηγούμενους αγώνες του και πολλοί θεωρούσαν πως αυτό θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο ενάντια στον Canelo.

Ο τρίτος γύρος βρήκε τον Canelo να έρχεται πιο κοντά στον αντίπαλό του αλλά να διατηρεί σωστή απόσταση και να αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό το επικίνδυνο jab του GGG.

Παρακάτω τον βλέπουμε να ξεκινάει με έναν συνδυασμό jab-κροσέ στο σώμα-κροσέ ψηλά. Στην συνέχεια είναι έτοιμος να «σπάσει» το jab του GGG και να απαντήσει με ένα δεξί ίσιο counter. Ο GGG με την σειρά του απαντάει με ένα αντίστοιχο δεξί ίσιο και ο Canelo αλλάζει γωνία δίνοντας ένα κροσέ στα πλευρά του αντιπάλου του.  Αυτή η συνεχόμενη ακρίβεια και εγρήγορση ήταν καθοριστική για την επιτυχία του στους πρώτους γύρους.

Νιώθοντας σιγά σιγά μεγαλύτερη άνεση στην κοντινή απόσταση ο Canelo άρχισε να δοκιμάζει το χαρακτηριστικό του uppercut ενώ συνέχιζε να χειρίζεται άψογα την απόσταση και να μένει μακριά από τα χτυπήματα του αντιπάλου του.

Στον τέταρτο γύρο ξεκίνησε μια αλλαγή στην δυναμική του αγώνα, αφού ο GGG άρχισε να βρίσκει στόχο πιο εύκολα και ο Canelo άρχισε να γίνεται λιγότερο κινητικός με τις αποφυγές του αλλά και με τα counter του.

Ο Canelo στην συνέχεια ακολούθησε μια τακτική που παραξένεψε τους θεατές καθώς κολλούσε με την πλάτη στα σχοινιά και ουσιαστικά προκαλούσε τον GGG να επιτεθεί. Ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτήν την προσέγγιση ήταν πιθανότατα η ανάγκη να διατηρήσει ενέργεια. Η κινητικότητα των πρώτων γύρων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για ολόκληρο τον αγώνα χωρίς κάποιες στιγμές ξεκούρασης εντός των γύρων. Βάζοντας την πλάτη του στα σχοινιά και εφαρμόζοντας ένα είδους rope-a-dope, ο Canelo θεωρούσε πως θα οδηγούσε τον GGG στο να ξοδέψει ενέργεια δίνοντας χτυπήματα στον αέρα ενώ αυτός θα έπαιρνε μερικές πολύτιμες ανάσες. Ο Μεξικανός επέδειξε πολύ καλή κίνηση με τον κορμό του αλλά ο GGG από την μεριά του φαινόταν φειδωλός με τις επιθέσεις του και σημάδευε καλά πριν δώσει κάποιο χτύπημα.

Στην συνέχεια, ο Golovkin, ο οποίος πλέον είχε πολύ καλύτερη αίσθηση της απόστασης, άρχισε να απαντάει στο jab του Canelo με το δεξί ίσιο, περνώντας το πάνω από τον ώμο του αντιπάλου του. Παρακάτω θα δούμε πως ακολούθησε αυτήν την τακτική για τον υπόλοιπο αγώνα.

Παρακάτω βλέπουμε την αλλαγή στην κίνηση των δύο αθλητών στον 5ο γύρο. Ο Canelo απαντάει με jab στο αντίστοιχο jab του αντιπάλου του αλλά πλέον δεν μπορεί να ξεφύγει από τον GGG που του κλείνει αμέσως την γωνία και τον κρατάει κοντά στα σχοινιά.

Καθοριστικό στιγμιότυπο του 5ου γύρου με τον GGG να βρίσκει καθαρά τον Canelo.

Ο Canelo συνεχίζει να βρίσκεται με την πλάτη στα σχοινιά για το μεγαλύτερο διάστημα του γύρου, επιτρέποντας στον GGG να βρίσκει ανοίγματα και να περνάει χτυπήματα. Ο Canelo προσπαθεί να απαντήσει στην επιθετικότητα του GGG με εκρηκτικούς συνδυασμούς αλλά ο Ρώσος αποφεύγει εύκολα τα χτυπήματα του.

Ο έκτος γύρος είναι ένας μονόλογος του GGG, ο οποίος κλείνει συνεχώς τις γωνίες και οδηγεί τον Canelo στα σχοινιά. Στην συνέχεια δίνει συνεχώς jab για να κρατήσει απασχολημένο τον αντίπαλό του καθώς ετοιμάζει ένα βαρύ δεξί ψηλά ή στο σώμα.

Η κυριαρχία του GGG συνεχίζεται καθώς πλέον ο Canelo δυσκολεύεται φανερά να πετύχει τον αντίπαλό του

Στον έβδομο γύρο ο αγώνας αρχίζει να γίνεται πιο βίαιος καθώς οι δύο πυγμάχοι συγκρούονται σε πιο κοντινές αποστάσεις. Παρακάτω βλέπουμε τον GGG να περνάει ξανά το δεξί του κροσέ πάνω από τον αριστερό ώμο του του Canelo.

Παρακάτω πανομοιότυπη φάση στον όγδοο γύρο, ξανά με το δεξί κροσέ να περνάει πάνω από τον ώμο του Canelo.

Σε αυτό το σημείο του αγώνα ο GGG έχει πλέον διαβάσει τον αντίπαλό του και μπορεί να προβλέψει πιο εύκολο την επόμενη κίνηση. Παρακάτω τον βλέπουμε να πιέζει τον Canelo στα σχοινιά. Παρατηρούμε πως υπολογίζει την έξοδο του Canelo προς τα αριστερά και στέλνει το δεξί του κροσέ χαμηλά, ακριβώς στο σημείο που θα κινηθεί ο αντίπαλος.

Στον ένατο γύρο ο GGG έχει πλέον αρχίζει να γίνεται πολύ επικίνδυνος καθώς περνάει χτυπήματα που αρχίζουν να πονάνε τον Canelo. Παρακάτω τον βλέπουμε να περνάει ένα uppercut και στην συνέχεια να αστοχεί για μερικά εκατοστά με ένα αριστερό κροσέ.

Καθόλη την διάρκεια του γύρου ο GGG πιέζει τον Canelo σε κοντινή απόσταση και του κλείνει τις γωνίες διαφυγής. Ο Μεξικανός διατηρεί δευτερεύων ρόλο καθώς παρά το γεγονός πως αμύνεται, δέχεται χτυπήματα ενώ αδυνατεί να  περάσει αντίστοιχα δικά του. Ο GGG εναλλάσσει το ύψος των χτυπημάτων του και πιέζοντας με jab, ετοιμάζει ένα βαρύ δεξί στο κεφάλι ή στο σώμα.

Άλλη μια καθοριστική στιγμή του αγώνα καθώς ο Canelo βρίσκει τον GGG με ένα δεξί κροσέ που θα μπορούσε να τελειώσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Golovkin το δέχεται και συνεχίζει χωρίς να αφήσει το παραμικρό κενό στην πίεση που ασκεί.

Στον 10ο γύρο, ο Golovkin έχει πλέον αναλάβει πλήρως τα ηνία του αγώνα και σφυροκοπεί συνεχώς το σώμα του αντιπάλου του για να βρει άνοιγμα για κάποιο χτύπημα ψηλά. Ο Canelo προσπαθεί να κινηθεί κυκλικά όπως στην αρχή του αγώνα αλλά πλέον η κούραση δεν του επιτρέπει να κρατηθεί σε ρυθμό.

Στον 11ο γύρο ο GGG περνάει συνεχώς το δεξί κροσέ πάνω από τον ώμο του Canelo ενώ ο Μεξικανός, αν και προσπαθεί συνεχώς, δεν δύναται να απαντήσει στην συνεχόμενη πίεση και κίνηση του GGG. Ο αγώνας είναι πλέον μονόπλευρος και ο GGG επιβάλει τον ρυθμό και τις αποστάσεις της μάχης.

Ο τελευταίος γύρος ξεκινάει  με τον Canelo να ανεβάζει ρυθμούς, γνωρίζοντας πως ίσως να βρίσκεται πίσω στο σκόρ. Επιτίθεται συνεχώς και μένει κοντά στον GGG, ο οποίος κρατάει σφιχτή άμυνα και δεν σταματάει να κινείται προς τα μπροστά.

Ο αγώνας τελειώνει με τους δύο αθλητές να συγκρούονται στο κέντρο του ρινγκ για να εξαντλήσουν τα τελευταία αποθέματα ενέργειας που διατηρούσαν και τους θεατές όρθιους να χειροκροτούν το θέαμα που προσέφεραν οι δύο μονομάχοι.

Επίλογος

Ο Canelo ακολούθησε άψογη τακτική κατά τους πρώτους γύρους καθώς κινείτο κυκλικά και απέφευγε το jab του GGG, ενώ ταυτόχρονα δεν του επέτρεπε να τον κλείσει σε γωνία. Η τακτική του να κολλάει στα σχοινιά και να προκαλεί τον GGG ήταν περισσότερο θέμα αναγκαιότητας αφού όπως είδαμε χρειαζόταν να διατηρήσει ενέργεια για τους μετέπειτα γύρους κατά τους οποίους ο GGG θα ανέβαζε ρυθμό. Κλειδί στη έκβαση του αγώνα ήταν η προσαρμοστικότητα του Golovkin ο οποίος κατάφερε να διαβάσει τον αντίπαλό του και να βρει τις απαντήσεις που χρειαζόταν από τον 4ο γύρο και μετά.

Το πολυαναμενόμενο rematch έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.