Η Πτώση του UFC: Γιατί οι θεατές απομακρύνονται από το μεγαλύτερο promotion του πλανήτη

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Dana White πως όλα βαίνουν καλώς στο εμπορικότερο promotion MMA του πλανήτη, οι πωλήσεις των ppv δείχνουν συνεχή και ανησυχητική πτώση.

Ποιοτικές κάρτες με εξαιρετικό ενδιαφέρον φαίνονται πλέον να μην προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, τουλάχιστον του κοινού που βλέπει αγώνες επί πληρωμή, ενώ ακόμα και events με διπλά title fights παράγουν μικρό αριθμό πωλήσεων.

Τις πταίει όμως για την φθορά που έχει υποστεί η εμπορική αξία του promotion;

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τους πιο σημαντικούς λόγους της φθίνουσας πορεία του UFC.

Υπερβολικά πολλοί αγώνες

Το 2012, το UFC πραγματοποίησε την πιο ελπιδοφόρα κίνηση της μέχρι τότε ιστορίας του, ανακοινώνοντας την συμφωνία με το FOX. Το άνοιγμα στην τεράστια τηλεοπτική πλατφόρμα θα έφερνε τα event σε εκατομμύρια σπίτια και θα αποτελούσε την δίοδο στην mainstream σκηνή. Το 2011, το promotion είχε οργανώσει 27 κάρτες με πωλήσεις περίπου 6,5 εκατομμυρίων ppv. Το 2014, ένα χρόνο μετά την έναρξη της συμφωνίας με το FOX, διοργανώθηκαν 46 κάρτες με πωλήσεις 3.2 εκατομμυρίων ppv.

Οι οπαδοί δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να κρατήσουν επαφή με τόσο μεγάλο αριθμό αγώνων και ο κανόνας που θέλει τον κόσμο να ακολουθεί αθλητές που γνωρίζει και επενδύει συναισθηματικά στους αγώνες τους επαληθεύεται πανηγυρικά.

Ο Dana White

Η συμβολή του “Θείου Dana” στην επιτυχία του UFC είναι αναμφισβήτητη και ο ίδιος θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην ανάπτυξη του αθλήματος και την νομιμοποίησή του στις Η.Π.Α.

Από το 2001, όταν και κατάφερε να πείσει τους αδερφούς Fertitta να αγοράσουν το promotion, μέχρι και σήμερα ο White έγινε το πρόσωπο του UFC και συνέδεσε τον εαυτό του με τις με τις σημαντικότερες στιγμές του ΜΜΑ.

Οι αψιμαχίες του με μερικούς από τους σημαντικότερους μαχητές του UFC παραμένουν μνημειώδεις και αρκετές φορές έπαιρναν cult ύφος, όπως στην περίπτωση του Tito Ortiz όταν και οι δύο άνδρες αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους σε αγώνα πυγμαχίας σε ένα match που εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Άλλες διάσημες κόντρες του περιλαμβάνουν την διαμάχη με τον Randy Coutoure (τον αποκάλεσε ψεύτη και του απαγόρευσε την είσοδο στους αγώνες όταν έμαθε πως θα συνεργαστεί με το Bellator) και με τον Ken Shamrock με τον οποίο βρέθηκαν και στα δικαστήρια.

Αν και τέτοιου είδους διαμάχες βρίσκονταν συχνά στον δρόμο του White, τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την αποχώρηση του Lorenzo Fertita, έχουν γίνει συχνότερες και φαίνονται να βλάπτουν το promotion.

Ο White έχει καταφερθεί με άσχημους χαρακτηρισμούς ενάντια σε πρωταθλητές που θεωρεί πως δεν κάνουν αυτό που οφείλουν απέναντι σε αυτόν και την διοργάνωση. Πρόσφατα δήλωσε πως ο Tyron Woodley «Λέει μαλ@@ίες» όταν ρωτήθηκε για το αν οι ισχυρισμοί του πρωταθλητή για έναν πιθανό αγώνα ενάντια στον Nate Diaz έχουν βάση. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε μέσα στις άκρες δηλώσει πως η Amanda Nunes είχε την δυνατότητα να αγωνιστεί ενάντια στην Valentina Sevchenko αλλά χρησιμοποίησε την ιγμορίτιδα της ως δικαιολογία για να κρύψει ένα κακό weight cut και να αποφύγει τον αγώνα. Πρόσφατα, και πάλι μες τις άκρες, υπονόησε πως ο Demetrious Johnson είναι δειλός και αποφεύγει τον αγώνα με τον TJ Dillashaw, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο TJ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Είτε οι ισχυρισμοί του White έχουν βάση είτε όχι, το προϊόν ζημιώνεται σφοδρά και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Johnson έχει φθαρεί από τις συνεχόμενες υποτιμητικές δηλώσεις.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως υπάρχουν δόσεις αλήθειας στα λεγόμενα του White, οι παραπάνω δηλώσεις βλάπτουν τους αθλητές, οι οποίοι ήταν και θα είναι το κύριο προϊόν του UFC.

Η δουλειά του White σαν promoter είναι να παρουσιάζει αυτό το προϊόν ως το καλύτερο της αγοράς και να προστατεύει την φήμη των αθλητών του και μαζί το συμφέρον του και συνεπώς το συμφέρον της διοργάνωσης, μια δουλειά στην οποία τον τελευταίο καιρό φαίνεται ανεπαρκής.

Ο Conor Mcgregor και η Ronda Rousey

Το 2013 υπήρξε μια από τις πιο κομβικές χρονιές στην ιστορία του promotion αφού σηματοδότησε το ξεκίνημα τις καριέρας δύο από των σημαντικότερων αθλητών του promotion.

Αν και στο παρελθόν υπήρξαν αθλητές που κατάφεραν να μεταπηδήσουν στην mainstream κουλτούρα όπως ο σεμνός πολεμιστής GSP και ο “Big Bad Dude” Brock Lesnar, κανείς δεν κατάφερε να φέρει τόσο μεγάλα έσοδα και οπαδούς στο άθλημα όπως το δίδυμο των Rousey-Mcgregor.

Η αγωνιστική τους πορεία σε συνδυασμό με τις προσωπικότητές τους προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον από τα media, τα οποία τους αποθέωναν και του πρόβαλαν περισσότερο και από παραδοσιακά δημοφιλείς αθλητές, όπως αυτούς του NBA και του Αμερικάνικου Football.

Το UFC επένδυσε εκατομμύρια στην εικόνα των δύο μαχητών και αυτό μεταφράστηκε σε ακόμα περισσότερα εκατομμύρια εσόδων και την συμφωνία-μαμούθ με την WME-IMG.

Παρόλα αυτά, ακόμα και η αναμφισβήτητη επιτυχία έρχεται με ένα τίμημα.

Οι νέοι οπαδοί έμαθαν να παρακολουθούν το άθλημα ακολουθώντας δύο εξαιρετικά ιδιαίτερες φυσιογνωμίες και όχι αυτό καθ’αυτό το άθλημα. Κάρτες όπως αυτή του UFC 225 (Romero vs. Whittaker, Convington vs. Dos Anjos, Holm vs. Anderson) θα γίνονταν talk of the town στην κοινότητα του ΜΜΑ πριν από 7 χρόνια αλλά τώρα φαίνονται να αφήνουν αδιάφορους τους, πεινασμένους για ακραία ιδιαίτερες προσωπικότητες, νέους οπαδούς.

Για χρόνια, η μαχητική κοινότητα ευελπιστούσε πως το ΜΜΑ θα διασχίσει τον  δύσβατο ποταμό προς την mainstream κουλτούρα αλλά κανείς δεν περίμενε πως το πέρασμα θα ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με τους οδηγούς της βάρκας.

Το UFC φαίνεται πλέον να προσπαθεί να προωθήσει αγώνες υψηλής τεχνικής και ενδιαφέροντος στα rankings και αναμένεται να δούμε αν αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερα νούμερα.

Το Μέλλον

Το UFC περνάει μια μεταβατική περίοδο, η οποία ξεκίνησε από την αποχώρηση των αδερφών Fertitta και την εξαγορά από την WME-IMG. Τα τεράστια δάνεια που απαιτήθηκαν για την εξαγορά και τα μειωμένα ppv οδήγησαν σε σπασμωδικές κινήσεις (η έλευση του CM Punk, η επαναφορά του Brock Lesnar κλπ) οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από τους οπαδούς.

Ο αγώνας μεταξύ του Mcgregor και του Nurmagomedov θα δώσει μια απαραίτητη ανάσα στο promotion αλλά, όπως όλα δείχνουν, χρειάζεται άμεση αναθεώρηση των μέχρι σήμερα πάγιων εμπορικών τακτικών και προγραμματισμός των μελλοντικών κινήσεων.

  • George-doc Graphics

    Παιδιά αλλος ένας σημαντικός λόγος που επεσαν τα per pay view, είναι και ο λογος που εδώ και πολύ καιρό στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά ελεύθερα sites με αθλητικα κανάλια που προβάλλουν κανονικοτατα ufc και σε πολύ καλή ποιότητα όπως π.χ το time4tv!
    Απορώ πραγματικά αυτον τον λογο γιατί δεν τον αναγράφει κανείς??? Γιατί το αγνοούν?
    Βλέπει δωρεάν κόσμος χωρίς να πληρώνει….τι πιο απλό δηλαδή..