Ανερχόμενα Αστέρια: Έλληνες Striker

Παρά την έλλειψη μεγάλων διοργανώσεων και ευρείας προβολής, ο χώρος του kickboxing και του Muay Thai συνεχίζει να παράγει μαχητές που προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 3 νέα ταλέντα από την Ελλάδα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. (το πρώτο μέρος της σειράς «Ανερχόμενα Αστέρια» ΕΔΩ)

Γιώργος Βερώνης

Ο μαθητής του Ηρακλή Μέρτογλου έκανε αισθητή την παρουσία του το 2017, κερδίζοντας τον Κώστα Παπαδάκη και τον Σωτήρη Τζιβέλη ενώ η τελευταία του νίκη ήρθε τον περασμένο Ιούλιο όταν επικράτησε επί του Αλέξη Ναστούλη στο Brave Night 5.

Ο νεαρός Βερώνης στηρίζεται περισσότερο στην συχνότητα των χτυπημάτων του και λιγότερο στην δύναμή τους, πράγμα που του επιτρέπει να κάνει και αρκετά καλή διαχείριση της ενέργειας του κατά την διάρκεια των γύρων. Προτιμάει να κινείται συνεχώς μέσα στο ρινγκ ενώ μπορεί να παράξει μακρόσυρτους συνδυασμούς που αναγκάζουν τον αντίπαλο να παραμένει στατικός.

H επιμονή του στο να χτυπάει με λιγότερη δύναμη αλλά μεγαλύτερη συχνότητα αρκετές φορές προκαλεί δυσφορία στους αντιπάλους του που σιγά σιγά χάνουν τον ρυθμό τους κάτω από την συνεχή πίεση που τους ασκείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το αριστερό του round kick με το οποίο συνηθίζει να χτυπάει επανειλημμένα τους αντιπάλους του, προκαλώντας τους σιγά σιγά αυξανόμενη ζημιά μέχρι το σημείο που να ενοχλούνται φανερά από οποιοδήποτε λάκτισμα προσγειώνεται στην δεξιά τους πλευρά.

Επί της παρούσης ο μαχητής του EFL Academy υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία, ενώ σε παλιότερή του συνέντευξή του είχε αφήσει να εννοηθεί πως σκέφτεται να μεταβεί στο ΜΜΑ στο μέλλον.

Νίκος Γρατζίδης

Ο ανερχόμενος Thai boxer από το Diamond Camp έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο ΜΤGP8 του περασμένου Μαΐου όταν κέρδισε τους Μαραγκάκη και Κουκοφίκη και κατέκτησε την τετράδα της διοργάνωσης.

Ο ιδιαίτερα μεγαλόσωμος για την κατηγορία των -67 κιλών Γρατζίδης, εκμεταλλεύεται πολύ καλά το σύνηθες πλεονέκτημα που έχει σε όγκο και δύναμη από τους αντιπάλους του, πράγμα που φαίνεται αρκετές φορές και από το πόσο εύκολα μπορεί να εκτοπίσει αντιπάλους στο clinch.

Όπως οι περισσότεροι Thai boxer, στηρίζεται κυρίως στα πόδια του και χρησιμοποιεί τα χέρια του συμπληρωματικά, κυρίως για να στήσει κάποιο λάκτισμα. Προτιμάει να κλωτσάει στο πάνω μέρος του σώματος και ιδιαίτερα με το βαρύ δεξί του πόδι.

Ο Γρατζίδης χρησιμοποιεί πολλές προσποιήσεις με τα πόδια για να τραβήξει την προσοχή του αντιπάλου χαμηλά και να συνεχίσει με κάποιο χτύπημα ή συνδυασμό με τα χέρια. Παρακάτω τον βλέπουμε αρχικά να σηκώνει το αριστερό γόνατο για να αποσπάσει τον αντίπαλο. Στην συνέχεια πατάει με το δεξί πόδι μπροστά και πλησιάζοντας τον αντίπαλο, τελειώνει τον αγώνα με ένα βαρύ κροσέ.

Στο παρακάτω gif κάνει την ίδια τεχνική με μια παραλλαγή. Προσποιούμενος πως θα κλωτσήσει με το δεξί τραβάει την προσοχή του Νίκου Ντόπι χαμηλά. Στην συνέχεια δίνει ένα «ψεύτικο» low kick και αναγκάζει τον αντίπαλό του να σηκώσει μπλοκ ενώ αυτός χτυπάει ψηλά με έναν συνδυασμό.

Τελευταία φορά τον είδαμε στην διοργάνωση I-1 WMC, όπου κέρδισε τον Dragan Pescic και αναμένεται να αγωνιστεί σε περισσότερα παιχνίδια στο προσεχές μέλλον.

Kώστας Σαρκίρης

Ο Σαρκίρης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού Muay Thai και δείχνει να εξελίσσεται σε κάθε αγώνα προσθέτοντας νέα στοιχεία στο παιχνίδι του. Ο μαθητής του Νάσου Αργυρόπουλου δείχνει να καταλαβαίνει το πως πρέπει να διαχειριστεί την ενέργειά του, πότε να χτυπήσει και πως να συγκρατήσει τα συναισθήματά του κατά την διάρκεια του αγώνα πολύ καλά, παρά το νεαρό της ηλικίας του.  Χρησιμοποιεί αρκετά συχνά τον συνδυασμό αριστερό κροσέ-δεξί που φαίνεται να προβληματίζει τους αντιπάλους του ενώ τους κρατάει σε απόσταση.

Ένα έντονο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του είναι η σωστή τοποθέτηση των χεριών του όταν η μάχη καταλήγει στο clinch. O Σαρκίρης επιδεικνύει ψυχραιμία και πρωτίστως απενεργοποιεί τους αγκώνες του αντιπάλου του, πριν αρχίσει να δουλεύει για να πετύχει κάποιο δικό του χτύπημα. H καλή αίσθηση της κίνησης του αντιπάλου και η σωστή τοποθέτηση στο clinch αυξάνεται καθώς ο μαχητής ωριμάζει στο ρίνγκ αλλά ο Κώστας δείχνει να μπορεί να αντεπεξέλθει πολύ καλά παρά τα 16 του χρόνια.

‘Oπως αναφέραμε αρκετές φορές, ο Σαρκίρης είναι ακόμα νέος και το παιχνίδι του δεν έχει φτάσει ακόμα στο ανώτατο επίπεδο τεχνικά και τακτικά. Παρόλα αυτά ενίοτε επιδεικνύει δείγματα που αποτελούν τα θεμέλια του παιχνιδιού ενός κορυφαίου striker υπό κατασκευήν.  Ένα από αυτά τα δείγματα εμφανίζεται παρακάτω.

Στον αγώνα του ενάντια στον Άγγελο Μάρκου, βλέπουμε να έχει τον αντίπαλο κολλημένο στην γωνία. Ο Σαρκίρης δεν αναλώνεται σε χτυπήματα που καταλήγουν στη άμυνα του αντιπάλου αλλά εν αντιθέσει επιλέγει απολύτως σωστά που θα σημαδέψει. Ξεκινάει χτυπώντας με ένα συνδυασμό αριστερό-δεξί ντιρέκτ που κάνει τον Μάρκου να κλειστεί στην άμυνά του. Στην συνέχεια στοχεύει χαμηλά, στον ακάλυπτο κορμό του αντιπάλου και τον αναγκάζει να σκύψει. Πριν ο Μάρκου προλάβει να ισιώσει την στάση του, ο Σαρκίρης κατεβάζει με το μπροστινό του χέρι το δεξί γάντι του αντιπάλου και του χαλάει την άμυνα ενώ αμέσως περνάει ένα καθαρό δεξί κροσέ, που συνοδεύεται από ένα αριστερό πίσω από τα χέρια του αντιπάλου. Τελειώνει τον αγώνα τραβώντας τον αντίπαλο προς τα κάτω ενώ περνάει έναν κάθετο αγκώνα που αναγκάζει τον διαιτητή να σταματήσει το match.

Πρόσφατα κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό της WAKO και αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μελλοντικούς του αγώνες.

*τα gif από το The Battle 7 πάρθηκαν από βίντεο του Skaouter.gr με την άδεια του κ. Μιχάλη Γρηγοράκη