Ανδρέας Τρικωμίτης: Τεχνική και Τακτική Ανάλυση

Ο Ανδρέας Τρικωμίτης ξεκίνησε την καριέρα του το 2012, αγωνιζόμενος 7 φορές ως ερασιτέχνης και ημιεπαγγελματίας με ρεκόρ 5-2 ενώ ο πρώτος του επαγγελματικός αγώνας ήρθε το 2017. Ο νεαρός Κύπριος αθλητής έχει υπάρξει διακεκριμένος αθλητής του Judo και καταφέρνει να μεταβιβάσει πολλές από τις ρίψεις του στο ΜΜΑ.

Ο Τρικωμίτης είναι κατά βάση counter-striker που περιμένει τον αντίπαλο να εισχωρήσει στην κοντινή απόσταση, στην οποία έχει την δυνατότητα να πετύχει εύκολα takedown. Στο όρθιο παιχνίδι του, το σημαντικότερο όπλο του είναι το δεξί του κροσέ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφορετικούς σκοπούς.

Παρακάτω τον βλέπουμε να το χρησιμοποιεί για να κλείσει την απόσταση ενάντια στον Adeymei. Βλέπουμε πως ο Τρικωμίτης εκτείνει συνεχώς το δεξί του χέρι ακουμπώντας τα χέρια του αντιπάλου του ενώ ταυτόχρονα του κρύβει το οπτικό πεδίο. Το δεξί κροσέ που ακολουθεί έχει ανοικτή γωνία ενώ στην συνέχεια οι δύο καταλήγουν στο clinch. Παρατηρούμε πως ταυτόχρονα με το δεξί κροσέ, ο Τρικωμίτης πατάει το δεξί του πόδι στην εξωτερική πλευρά του μπροστινού ποδιού του αντιπάλου. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αλλάζει την γωνία από την οποία έρχεται το χτύπημα και του επιτρέπει να περάσει το δεξί του πίσω από τα χέρια του αντιπάλου του.

Παρακάτω βλέπουμε την χρήση του δεξιού κροσέ σαν counter. Στον αγώνα του ενάντια στον Rastislav Toth, έναν αθλητή με δυνατά λακτίσματα από απόσταση, ο Τρικωμίτης διατήρησε κυρίως παθητική στάση και ανέμενε τα χτυπήματα του αντιπάλου του για να απαντήσει.

Παρακάτω τον βλέπουμε να περιμένει μέχρι το αριστερό low kick του Toth και στην συνέχεια να περνάει το δεξί κροσέ που στέλνει τον αντίπαλό του στο καναβάτσο.

Στο επόμενο gif βλέπουμε ξανά το δεξί κροσέ σαν counter με τον Τρικωμίτη να προλαβαίνει το ανοιχτό δεξί κροσέ του αντιπάλου του και να τον στέλνει στο έδαφος με ένα κοφτό counter hook.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Τρικωμίτης έχει φανερό υπόβαθρο στο Judo και καταφέρνει να μεταφράσει πολλές από τις τεχνικές του αθλήματος στο ΜΜΑ. Παρακάτω τον βλέπουμε να εκτελεί μια Kata Guruma, η οποία είναι από τις πιο χαρακτηριστικές του ρίψεις. Κλειδί στην συγκεκριμένη φάση είναι το timing και η έκρηξη του Κύπριου που του επιτρέπει να αλλάξει επίπεδο γρήγορα και εκμεταλλευτεί την ροή της κίνησης για να ολοκληρώσει την ρίψη.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μαχητικού στυλ του είναι η ποικιλία του σε takedowns και judo throws η οποία τον κάνει ιδιαίτερα πολύπλοκο γρίφο για τους αντιπάλους του.

Ο Τρικωμίτης περιμένει τον αντίπαλό του να εισέλθει με φόρα, αλλάζει επίπεδο και ολοκληρώνει το takedown

Suplex (Ura Nage) ενάντια στον Toth

Οuchi gake

Περισσότερα trips και takedowns

Tani Otoshi

Άλλη μια Ouchi Nage

Ο Τρικωμίτης είναι ιδιαίτερα πιεστικός στο έδαφος καθώς συνηθίζει να καταλήγει στην half guard και να περνάει χτυπήματα μέχρι να περάσει σε side control απ’όπου ψάχνει ευκαιρίες για υποταγή. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους αντιπάλους του, ειδικά αν βρει χώρο για να δώσει φόρα στα χτυπήματά του.

Ο Τρικωμίτης αγωνίστηκε τελευταία φορά ενάντια στον Robert Oganesyan στο MMA Challenge Pro 8 και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κάποιο επόμενο αγώνα.